PDA

Pokaż pełną wersję : Brachypelma smithi

neron
09-05-2008, 00:56
Witam
Mam smithiego kupionego nie dawno na allegro. Nie posiadam do niego żadnych dokumentów. Moje pytania
1) Czy moge jakos uzyskac te papiery ?
2) Co grozi za odkrycie przez policje ze mam ten gatunek bez papierków ?
3)Czy papiery są potrzebne tylko przy sprzedawaniu pająków ?

Jeżeli był juz taki temat i odpowiedzi mogłem znaleźć to przepraszam ale nie miałem czasu szukać.

mpx
09-05-2008, 01:01
Ad.1 Tylko od sprzedawcy
Ad.2 Mogą Ci je skonfiskować i na drodze sądowej dostaniesz grzywne etc.
Ad.3 Tak

Był już wielokrotnie....

Neph
18-05-2008, 21:00
3)Czy papiery są potrzebne tylko przy sprzedawaniu pająków ?
Ad.3 Tak
Czyli trzymać można bez papierka? :rolleyes:
Wątpię, że Niebiescy Panowie nie przyczepią się do pajączka nie będącego obiektem sprzedaży podczas rewizji mieszkania :confused:

Traumaticall
18-06-2008, 16:14
No ja tez tak uwazam , skoro masz pajaka a przy dajmy na to kazdej mozliwej systuacji kontroli mieszkania :P Policja zapyta tylko o papier to lipa :(
Mimo to ze nie sprzedajesz pajaka badz nimi nie handujesz ...papier powinienes posiadac.

renegatx
18-06-2008, 17:57
Wątpię, że Niebiescy Panowie nie przyczepią się do pajączka nie będącego obiektem sprzedaży podczas rewizji mieszkania
A jak często masz w domu rewizje?

@neron:
Problem możesz mieć, jak byś chciał sprzedać pajączka (albo potomstwo). Zwłaszcza przez internet, bo policja monitoruje Allegro, jak pewnie to forum i jemu podobne. No chyba, że mają inny powód, żeby zrobić Ci w domu rewizje, wtedy mogą przy okazji zainteresować się pająkami.

lukasz.sz
28-06-2008, 12:15
Ja mam B. boehmei , którą - jak sie okazało kupilem w ostatnich dniach, zanim Allegro wprowadziło zakaz sprzedaży ptaszników z rodzaju Brachypelma Spp... Papierku o urodzeniu w niewoli nie dostałem, gdyż uważałem, że nie jest wymagany, ale mam rachunek za kupno wiec i mam dowód ,ze zwierzak pochodzi od chodowcy, a on napewno ma niezbędne uprawnienia...Jednak żałuję że nie postarałem sie o papier, ponieważ ze względu ze chcac sprzedawac , bądz rozmnażać dokumencik jest potrzebny...na szczęście pokręcone i niejasne prawo nie zniechęca mnie do hodowli tych pieknych pająkow:)
(ps. z drugiej strony sledzenie prawa, ciągle sie zmieniającego a dotyczacego gatunków objętych CITES (mam na mysli brachypelmy) jest rownież ciekawym aspektem hodowli pająków.

BoBaZ
28-06-2008, 21:40
Ad.3 Tak

Przy trzymaniu i wywozie za granicę również.

Jurry
29-06-2008, 01:51
Przy trzymaniu i wywozie za granicę również.

Jak już się wziąłeś za komentowanie, to dodaj, że wywóz tylko poza UE - przynajmniej tak wyczytałem.

KastaTD
29-06-2008, 15:21
wywóz tylko poza UE - przynajmniej tak wyczytałem.Nie tylko. Ja od swojego Powiatowego Lekarza Weterynarii dostałem wiadomość, że przy wywozie przez granicę Polski też. Każdy interpretuje te przepisy jak chce, bo niezły bajzel z nimi jest.