PDA

Poka¿ pe³n± wersjê : Pomys³y na artyku³y.

LoRd
12-05-2008, 04:46
W tym temacie u¿ytkownicy mog± zg³aszaæ pomys³y lub pro¶by o napisanie artyku³ów.
Na forum znajduje siê masa u¿ytkowników którzy chc±, ale nie wiedz± o czym maj± pisaæ :)
Zatem, je¿eli kto¶ ma ciekawy pomys³, a brakuje mu czasu lub wiedzy na jego opisanie - mo¿e liczyæ na nasz± pomoc :)

Zapraszam do sk³aniania propozycji!

Veldrinn
12-05-2008, 10:45
Moja propozycja :)
Artyku³ o ple¶ni, a raczej foto-artyku³. Ostatnio namno¿y³o siê pytañ "czy to ple¶ñ?" Mo¿na by zrobiæ tak± bazê fotek (nades³anych przed u¿ytkowników) przestawiaj±cych ple¶ñ, osad z wody, pajêczynê, odchody itp wraz z opisem/komentarzem na temat szkodliwo¶ci, postêpowania itp.
Sam mia³em zamiar siê za to wzi±æ, ale na uczelni goni± mnie zaliczenia i nie mam czasu :(

wawa123
12-05-2008, 16:48
czepne sie wypowiedzi powyzej:
z tego co wiem to odchody pajaka maja postac p³ynna lub po³p³ynna jak masz im zamiar zrobic zdjecie?

Sledziu
12-05-2008, 17:12
Odchody paj±ka to niewielkie bia³e kawa³ki które znajduj± siê w swego rodzaju p³ynie, po przez dotkniêcie rozmazuj± siê jak bia³a farba. Nie ma problemu ze zrobieniem zdjêcia.

BoBaZ
12-05-2008, 17:14
Jak znajdê czas, to mogê siê zaj±æ artem o ple¶ni i innych takich :P

haxxproxx
12-05-2008, 18:09
Mo¿e wie kto¶ co¶ o czym¶ "tym" i napisze co¶ ciekawego...
http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=18747

Do tej pory nikt nic sensownego nie napisa³ co do tego problemu. :)

Kadek05
12-05-2008, 18:55
uwazam,ze przydalby sie artykul o nieproszonych gosciach w terrarium. Np.skoczonogi,jakies muszki,czy tez roztocza. Tylko tak zeby byly podane rozne sposoby tepienia i czy wogole nalezy to tepic...Ostatnio mialem problem z identyfikacja lokatorow,wiec wiem zeby sie przydalo:) ale uzytkownicy forum szybko zadzialali w mojej sprawie za co jestem ich wdzieczny...

haxxproxx
13-05-2008, 00:01
Ja mam jeszcze inny pomys³ :) A mianowicie jak ucharakteryzowaæ objawy uk±szenia prez paj±ka? Co¶ chyba kiedy¶ o tym by³o, ale nie mogê znale¼æ.

Neph
13-05-2008, 00:21
Ja bym chêtnie przeczyta³ jaki¶ artyku³ zachêcaj±cy hodowców do "hodowania dziury", czyli ptaszników podziemnych :D
Mo¿e co¶ typu jak urz±dziæ ³adne i przyci±gaj±ce uwagê terrarium dla ptasznika podziemnego? :)
Cokolwiek na ten temat... Terrarium pozbawione jakiegokolwiek wystroju + prawie kompletny brak wgl±du na paj±ka + problemy z czyszczeniem ca³kiem skutecznie odstraszaj± od tego typu ptaszników...

/napisane

gadget_zary
13-05-2008, 00:29
o chorobach jakie moga zaatakowac ptaszniki

wawa123
13-05-2008, 00:33
Czy op³aca sie o tym pisac artyku³y przecierz jest o kanibalizmie itp. np: na stronie Blackmena...:)

mpx
13-05-2008, 20:42
o chorobach jakie moga zaatakowac ptaszniki
Tu raczej wiele nie bêdzie do napisania, bo takich chorób po prostu nie znamy. Kanibalizm, no có¿ tu raczej wiele co opisywaæ nie ma, jest to zjadanie siê osobników tego samego gatunku. Na naszej stronie g³ównej s± opisane gatunki które mo¿na trzymaæ w grupie.

Miroo
14-05-2008, 23:19
Przyda³by siê artyku³ o kokonie. Wszystkie czynno¶ci jakie musimy wykonaæ od zrobienia kokonu przez samice, sposoby inkubowania, jak dogrzewaæ, jaka wilgotno¶æ itp.

Pawel xD
15-05-2008, 00:19
a ja chcia³by sie dowiedzieæ co sie dzieje z malutkimi pajunami po tym jak wyjd± z kokona.
Przez jaki okres zostaj± z matk± i czy w ogóle zostaj± z matk± itd

je¶li istnieje ju¿ taki artyku³ to bardzo bym prosi³ o link poniewa¿ sam owego nie znalaz³em

gregorian76
15-05-2008, 20:31
To troszkê nie zwi±zane z ptasznikami. Ale przyda³oby siê sklasyfikowanie paj±ków rodzimych. Co¶ na wzór spisu znajduj±cego siê na g³ównej stronie ARACHNEA.
Niewiele mo¿na znale¼æ informacji tego typu na temat paj±ków krajowych, a s± one tak samo bardzo interesuj±ce (choæ mniejsze i mniej znane) jak ptaszniki.

Adsy
17-08-2008, 19:38
Ja bym chêtnie przeczyta³ taki dok³adny artyku³ na temat uk³adu wydalniczego u ptaszników. :)

PanzerIII
18-08-2008, 16:35
To troszkê nie zwi±zane z ptasznikami. Ale przyda³oby siê sklasyfikowanie paj±ków rodzimych. Co¶ na wzór spisu znajduj±cego siê na g³ównej stronie ARACHNEA.
Niewiele mo¿na znale¼æ informacji tego typu na temat paj±ków krajowych, a s± one tak samo bardzo interesuj±ce (choæ mniejsze i mniej znane) jak ptaszniki.

Je¿eli interesujesz siê tymi paj±kami to polecam te pozycjê:
Reichholf J.H., Steinbach G. (red. nauk.), 2003 – Leksykon zwierz±t. Bezkrêgowce. ¦wiat Ksi±¿ki, Warszawa.

Mam tê ksi±¿kê i moge poleciæ innym zainteresowanym.

scchizm
27-08-2008, 23:35
Czêstotliwo¶æ, ilo¶æ jadu wytwarzanego, pobieranie jadu, itp.

gremlin1412
08-10-2008, 18:15
Mo¿e sklasyfikowanie Avicularii, pokazanie ro¿nic, nazewnictwo, bo ba³agan siê zrobi³ i sprzedawcy to za bardzo wykorzystuj± :/

Sad_Mad
08-10-2008, 19:00
Mo¿e sklasyfikowanie Avicularii, pokazanie ro¿nic, nazewnictwo, bo ba³agan siê zrobi³ i sprzedawcy to za bardzo wykorzystuj± :/
Ze tak wtrace- jesli nie ma gdzies naukowej pracy na ten temat, to nie masz co liczyc na amatorski artykul.
Ot tak na pierwszy rzut oka rozroznienie niektorych gatunkow jest niemozliwe, trzeba do tego specjalistycznego sprzetu i duzej wiedzy. (chocby przez roznice w ubarwieniu osobnikow tego samego gatunku...)

MachineRoad
08-10-2008, 19:45
Ze tak wtrace- je¶li nie ma gdzies naukowej pracy na ten temat, to nie masz co liczyc na amatorski artykul. Ot tak na pierwszy rzut oka rozroznienie niektorych gatunkow jest niemozliwe, trzeba do tego specjalistycznego sprzetu i duzej wiedzy. (chocby przez roznice w ubarwieniu osobnikow tego samego gatunku...) Niekoniecznie. Warto siê zapoznaæ z artyku³em Ray'a Gabriel'a. Orygina³ i czê¶ciowe t³umaczenie znajduje siê na stronie Radka (BakuBak'a) www.mojptasznik.jestsuper.pl dzia³ artyku³y.

Raidiii
08-10-2008, 20:02
Ja jestem za pomyslem miroo ,wszystko co hodowca powinien wiedziec o kokonach .. Czyli krok po kroku co robiæ po zlozeniu przez samice, najlepiej ze zdjeciami inkubatorow itd.

RustyNail
09-10-2008, 16:38
Ja bym poczyta³ albo napisa³ co¶ o paj±kach morskich, które obecnie s± zagro¿one wyginiêciem ale nie mogê znale¼æ materia³ów? Mo¿e móg³by podrzuciæ kto¶ jakie¶ tytu³y publikacji? Adresy stron te¿ mile s± widziane. Dziêki i pozdrawiam

Revelict
11-10-2008, 17:12
Co to s± paj±ki morski i po co to na forum o ptasznikach?? Te¿ jestem za pomys³em miroo, chcia³ bym co¶ rozmno¿yæ a za bardzo nie wiem jak siê za to wzi±æ gdy ju¿ samiczka z³o¿y kokon.

info-0
11-10-2008, 17:13
Hassassin, morskie paj±ki to paj±ki tylko z nazwy. Nie s± spokrewnione z pajêczakami w ogóle. Ale zapewne to wiedzia³e¶ :).

Nazwa wywodzi siê tylko od tego, ¿e owe stworzenia s± do paj±ków podobne.

Wiêcej informacji tutaj:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sea_spider

\\Info-0, niemi³e uwagi proszê zachowaæ dla siebie :) - Adsy

Zawau
11-10-2008, 17:17
Hah, paj±ki morskie (gromada kikutnic) to nie pajêczaki tylko osobny podtyp stawonogów. A to jest forum o pajêczakach, nasz mi³y znawco :)

RustyNail
12-10-2008, 01:18
Dok³adnie macie racjê. Czy ja kiedykolwiek mówi³em inaczej? Mnie nie tylko ptaszniki interesuj± ale równie¿ zwierzêta oceanu jakby¶cie nie zauwa¿yli (Carcharodon carcharias). W³a¶nie dlatego ¿e tak wygl±daj± (podobnie do ptaszników chcia³bym wiêcej wiedzieæ o nich. Mo¿e nie wystêpuje pokrewieñstwo ale ten wyglad) Mia³em nadziejê ¿e kogo¶ to zaciekawi a nie poka¿e ¿e niektórzy siê ograniczaj±, ale spoko ch³opaki macie racjê. Temat nie na to forum. A wy je¶li tyle wiecie to dajcie jakie¶ info o ¼ródle bo szczerze mówi±c niewiele znalaz³em w necie.

Oprócz Wikipedii która jest niewiele warta.

\\Nazwy rodzajowe piszemy z wielkiej litery (Carcharodon) - Adsy

AROxxPLN
18-11-2008, 22:32
Moim zdaniem przyda³ by sie artyku³ o ilo¶ci m³odych w kokonie poszczególnych gatunkow. By³bym wdziêczny!

klapi
19-11-2008, 17:17
Tego siê nie da okre¶liæ.

palto
19-11-2008, 17:23
Moim zdaniem przyda³ by sie artyku³ o ilo¶ci m³odych w kokonie poszczególnych gatunkow.

Mo¿na podkleiæ temat z wypowiedziami ludzi którzy mieli kokony, mo¿na mieæ wtedy ogólny zarys.

AROxxPLN
19-11-2008, 20:25
Mo¿na podkleiæ temat z wypowiedziami ludzi którzy mieli kokony, mo¿na mieæ wtedy ogólny zarys.

Oto te¿ mi chodzi.;)

gregorian76
20-11-2008, 20:19
Hmm.
Po co to komu?
Rozmna¿anie paj±ków ma na celu chyba raczej zapoznanie siê z samym procesem biologicznym ¿ycia naszych pupili. I nabyciem nowego do¶wiadczenia w hodowli.
Do tego wystarczy wiedza orientacyjna o ilo¶ci potomstwa. Dok³adne analizy i liczenie co do sztuki chyba nie ma sensu. No chyba, ¿e kto¶ bêdzie pisa³ z tego doktorat:) Ale wtedy skupi³bym siê na jednym gatunku i prowadzi³ analizê: " Ilo¶æ potomstwa a warunki hodowli"

palto
20-11-2008, 21:41
Hmm.
Po co to komu?
Rozmna¿anie paj±ków ma na celu chyba raczej zapoznanie siê z samym procesem biologicznym ¿ycia naszych pupili. I nabyciem nowego do¶wiadczenia w hodowli.

Nie, nie tylko.

gregorian76
20-11-2008, 21:42
Nie, nie tylko.

No tak. :)
Zapomnia³em zarobkowym.
hehe

Twardy
21-11-2008, 01:46
No tak. :)
Zapomnia³em zarobkowym.
hehe

no je¿eli chodzi o hodowle lub chów to jest to jeden z najwa¿niejszych celów
je¿eli chodzi o trzymactwo to nie :D
dlatego warto by by³o zrobiæ taki spis, mimo, ¿e takie rzeczy wystêpuj± w opisach, to opinie hodowców by³y by lepsze :)