Pokaż pełną wersję : [L.parahybana, A.geniculata, P.auratus] Dziennik Avangard
Avangard
12-05-2008, 14:37
L. parahybana
Bardzo płochliwa sztuka ^_^ zawsze jak otwieram moczboxa to się chowa do dziurki ^_^ je pinki chętnie od czasu wylinki wiec nie ma z nią problemu jak wcześniej ^_^ właśnie je piękną dorodną pinkę...
A. geniculata
Mój mały żarłok je je i je, wybieram jej największe pinki a odwłok cały czas taki sam ^.^ zawsze jak otwieram moczboxa to sie odwraca i pokazuje mi pupkę ^.^ ale jak daje jedzonko to od razu widzę ja w całej okazałości ^.^ właśnie je piękną dorodną pinkę...
P. auratus
Najspokojniejszy z moich pajączków często jest zakopany a jak wyjdzie to wchodzi do kokosa i widzę go tylko jak poświecę lampką ^^ ze smakiem konsumuje świerszcze choć ostatni chodził mu po faunaboxie przez 2 dni ^^ dzisiaj mu zebrałem jego resztki...
wilgotność very good (zraszane co 2/3 dni)
temperatura very good (w dzien 26/27 w nocy 21/22 )
Avangard
17-05-2008, 01:46
Wreszcie po cięzkich poszukiwaniach kupiłem mącznika w TESCO w zoologicznym :D
L. parahybana
Napchany był odwłok po ostatnim karmieniu ^_^ więc dzisiaj dostała małego mącznika i zdziwiło mnie to że od razu rzuciła się z wielkim apetytem na niego co mnie bardzo cieszy ^_^ hymmm po ostatniej wylince stała sie strasznie ciemna, jestem ciekawy jak będzie wyglądać przed następnym zrzucaniem skóry ^_^
A. geniculata
Zawsze przy zraszaniu atakuje krople ^.^ chyba myśli że to jedzenie w końcu to wiecznie głodna geniculata ^.^ dzisiaj dostała sporego mącznika w którego bez zastanowienia wbiła swoje chelicery ^.^ oczywiście przed karmieniem była piękna prezentacja jej tyłka...
P. auratus
Tego kolesia to wogóle nie widuję ^^ od 4 dni widziałem raz tylko parę jego odnóży które wystawały z torfu ^^ dostał dzisiaj 2 duże mączniki jednego teraz konsumuje a drugi mu chodzi po faunaboxie mam nadzieję że do rana nie będzie nic ^^
za niedługo będą fotki moich pupili //\O/\\
temperatura very good (w dzien 26/27 w nocy 23/24)
Avangard
17-05-2008, 14:35
L. parahybana, A. geniculata, P. auratus
Wszystkie pająki mają strasznie duże odwłoki po tych mącznikach O.o więc zrobię im malutką głodówkę ^_^ bo mi się nie podobają takie napakowane a tak wogóle może to być dla nich niebezpieczne ^.^
Następnym postem będą fotki które się robią tylko aparat mojej siostry nie ma funkcji robienia zdjęć z bliskiej odległości więc trosze sie muszę pomęczyć aby wyszły w miarę dobre zdjęcia moich malutkich pupilów ^^
Avangard
18-05-2008, 22:06
L. parahybana L2
3023
A. geniculata L3
3024
P. auratus L6
3025
Avangard
21-05-2008, 14:20
L. parahybana i A. geniculata
Post żywieniowy trwa dalej ^_^ odwłoki jakie były takie są.... Nic szczególnego nie zauważyłem u tych dwóch podopiecznych tylko siedzą w dziurkach a w nocy są na ściankach moczboxa ^.^
P. auratus
Ten osobnik w swoim faunaboxie zrobił sobie istny poligon ^^ stworzył pełno dziur w których się chowa oraz górek... ciekawe ze tylko na części mokrej, najwidoczniej bardziej mu tam odpowiada ^^ No i tak samo jak inni podopieczni ma post bo tyłek spory ^^ Ostatnio zauważyłem że sie wyczesał trochę bo ma jasną miejsce na odwłoku ciekawe co mu nie odpowiadało....
Niestety ostatnio sie ochłodziło wiec i temperatura spadła ale staram sie utrzymywać ją w dzień podświetlając czerwoną żarówka...
temperatura very good (w dzien 24/25 w nocy 20/21)
Avangard
27-05-2008, 13:56
L. parahybana
Hymmm odwłok cały czas duży i błyszczący ^_^ wczoraj podałem mącznika lecz tylko trochę go nadgryzła poza tym stała sie strasznie płochliwa... ^_^ No nic będę próbował karmić choć wydaje mi się że do wylinki już nic nie zje... ^_^
A. geniculata
Dałem jej muchę i jedynie odgryzła jej głowę ^.^ nie będę już podawać ich bo chyba nie smakują im oraz gdzieś wyczytałem że są mało odżywcze... ^.^ Wczoraj dostała mącznika którego zjadła do połowy, odwłok duży prawie nic nie zmniejszył sie ^.^ Też stała się strasznie nerwowa na każdy ruch moczboxem ^.^
P. auratus
Ten w nocy spaceruje po swoim poligonie ^^ z chęcią je spore mączniki które mu podaje, muszą mu bardzo smakować bo nie zostawia resztek (przynajmniej nie widzę ich) ^^ Częściej przesiaduje w kokosie niż na początku a poza tym nic ciekawego...
Zimno jest i temperatura spada w nocy ale teraz ma sie pogoda zmienić więc będzie lepiej, do tego po tym naświetlaniu lampką trzeba co 2 dni zraszać bo sucho... chyba za dużą wentylacje zrobiłem w moczboxach ^^ ale lepsza za duża niż za mała...
wilgotność very good (zraszane co 1/2 dni)
temperatura good (w dzien 25/26 w nocy 19/20)
Avangard
01-06-2008, 23:13
L. parahybana
Nic nie je bo przygotowuje się do wylinki ^_^ odwłok duży i błyszczący, cały czas w dołku przesiaduje ^_^ po wylince muszę zmienić podłoże bo chyba zaczyna pleśnieć a przed wylinka nie chce go stresować, niby zapleśniałą część wyciągnąłem, teraz pozostaje mi czekanie do linienia...
A. geniculata
Również nic nie je bo wylinka tuż tuż ^.^ zrobiła sobie nawet lekki dywanik w dziurce w której przesiaduje ^.^ odwłok duży i błyszczący, wyjątkowo niespokojna przy otwieraniu moczboxa... ^.^ po wylince zmieniam również podłoże z torfu na substrat kokosowy bo ma więcej plusów z tego jak czytałem ^.^ zobaczymy jak to będzie...
P. auratus
Za każdym razem dostaje 2 mączniki i oba zjada, cieszy mnie to ^^ odwłok jest idealny oprócz lekkiego wyczesania o którym pisałem wcześniej... dalej przerabia swoje lokum w poligon ^^ ten kolega też będzie przekładany do pudełka na 50 cd... Faunabox jest jednak trochę za duży a i tak będę wymieniał torf na włókno kokosowe dlatego bez różnicy będzie ^^
Dzisiaj na giełdzie w Świętochłowicach dorobiłem się Psalmopeusa cambridgei L6 oraz Brachypelmę albopilosum L7 samiczkę....
B. albopilosum
Piękny pajączek, strasznie mi sie podoba pomimo iż jest tak popularny... Na giełdzie przeszedł wylinkę z L6/7 więc poszczęściło mi się bo po krótkiej rozmowie zapłaciłem tak jak za L6 a nie L7... Jutro idę po pudełko na 50 cd które mu przygotuje bo jak narazie jest w małym pudełeczku w którym przywiozłem go z giełdy...
P. cambridgei
Głównie na giełde pojechałem po tego pajączka bo chciałem aby to on był moim pierwszym nadrzewnym pajączkiem... Kupiłem sobie go w formie L6 bo właśnie o takiego mi chodziło... Ma piękne gniazdo na całej wysokości sałataboxa w którym przesiaduje leczy niestety będzie miał przemeblowanie do innego... Od paru dni ma przygotowywany już nowy domek z pudełka na 100 cd,wszystko ok tylko patyczki muszą wywietrzyć sie z lakieru mam nadzieję że nie będą pleśnieć pomimo 3 warstw...
Na szczęście już jest ciepło więc i w nocy temperatura o wiele nie spada...
Postaram się jak najszybciej dać fotki moich nowych pupili, najprawdopodobniej będą one robione przy przekładaniu ich...
wilgotność very good (zraszane co 1/2 dni)
temperatura very good (w dzien 26/27 w nocy 21/22)
Avangard
02-06-2008, 21:13
A. geniculata na dniach wylinka
3026
P. auratus L6
3027
B. albopilosum L7
3028
P. cambridgei L6
3029
Półeczka z pajączkami... ^^
3030
Serwis Arachnea.org nie ponosi odpowiedzialności za zdjęcia umieszczane przez użytkowników
Avangard
05-06-2008, 12:16
L. parahybana
Super przeszła wylinkę podczas dzisiejszej nocy ^_^ Hymmm teraz jest strasznie osowiała ale to normalne po wylinkach ^_^ Wygląda jak biały robaczek, przyrost ciała hymmm niezbyt duży tylko znów w nogi jej poszło ^_^ za tydzień pierwsze karmienie jak stwardnieją kły... ^_^
A. geniculata
Ten pajączek też mi liniał ! Tylko wczoraj około 23 ^.^ Hymmm jak już wczoraj zobaczyłem do odwłoka przykleił jej się karapaks dlatego zwiększyłem wilgotność. Lecz niestety to nie pomogło dzisiaj rano próbowałem ściągnąć go mokrym pędzelkiem i niestety nie udało mi się, wieczorem spróbuję patyczkiem do uszu ^.^ W przeciwieństwie do parahybany miała spory przyrost ciała jak i odnóży z czego sie bardzo cieszę, kolorki już coraz bardziej widoczne ^.^ za tydzień pierwsze karmienie jak stwardnieją kły... ^.^
Właśnie zauważyłem że ten karapaks już w połowie odkleił sie więc go penseta probowałem usunąć i udało się bez problemu ^.^ wszystko już jest ok...
P. auratus
Ten to jest chyba podziemnym pająkiem bo wykopał sobie dookoła cd boxu norkę ^^ śmiesznie to wygląda ale bardzo sie ciesze że coś ciekawego robi ^^ hymmm tylko sie martwię bo ma kamień pod którym ma tunel i czy mu on nie spadnie ? ^^ przekonamy sie jak dalej będzie najwyżej mu go wyciągnę ^^ Dzisiaj dostanie 1 mącznika zobaczymy czy się przyzwyczaił do nowego domku... ^^
B. albopilosum
Nom chyba się już rozgościł w swoim nowym boxie, uwiła trochę pajęczyny w niektórych miejscach i często przesiaduje na kamieniu który jej dałem. Dzisiaj również dostanie 1 mącznika bo już jej kły stwardniały po niedawnej wylince (są czarne). Dostał 2 mączniki i właśnie je konsumuje od razu sie rzucił na nie....
P. cambridgei
Yhhhh ten o to koleżka to cały czas siedzi przy górze muszę mu zraszać przez dziurki od wentylacji bo nie chce aby mi zwiał, dzisiaj też dostanie swoje go 1 mącznika (nie wiem jak mu go wsadzę ale będzie ciekawie na pewno) wkońcu przyszła do mnie 20 cm penseta więc mam już jak operować w jego boxie. Co do robienia gniazda to chyba mu się nie spieszy... zrobił troszkę pajęczyny pomiędzy patyczkami nic więcej...
Mam pytanko dla ludzi czytających mój dziennik i mających P.cambridgei czy wasze osobniki po przeniesieniu również siedziały cały czas na górze i ile czasu zajęło im zrobienie gniazda ? Odpowiedzi proszę kierować na pw.
Nie chce zakładać nowego tematu bo nie ma sensu i tak nikt nie powie mi za jaki czas on to zrobi, dlatego tak z czystej ciekawości interesuje mnie jak jest u innych...
temperatura very good (w dzien 27/28 w nocy 24/25)
Avangard
10-06-2008, 22:47
L. parahybana
Pajączek od czasu wylinki cały czas skulony możliwe że dalej odpoczywa dzisiaj na noc dostanie 1 mącznika miejmy nadzieję że doda mu on sił ^_^
A. geniculata
Tak jak parahybana dzisiaj dostanie na noc 1 mącznika, często widuje ją na ściankach moczboxa ^.^ po wylince już ma ładne kolory i spory przyrost coraz bardziej mi sie zaczyna podobać ten pajączek... Kumpel od którego ją kupiłem teraz żałuje że ją sprzedał bo taka piękna jest ^.^
P. auratus
Chyba przygotowuje się do wylinki bo nie przyjmuje pokarmu, po przeprowadzce do nowego pojemnika zrobił super tunel wokół ścian dlatego mogę o oglądać i obserwować ^^ Moje przypuszczenie o wylince potwierdza fakt że sie wyczesał i ma goły tyłek ^^ Teraz pozostaje mi tylko czekać i czekać ^^
B. albopilosum
Większy żarłok niż geniculata... co drugi dzień dostaje 2 mączniki i zawsze zjada je w całości żadnych resztek nie pozostawia... powiększył sobie pajęczynę na torfie która bardzo okazale się prezentuje...
P. cambridgei
Nie będę już pisał na temat tego pajączka, więcej informacji pod adresem podanym niżej...
http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=20153
wilgotność very good (zraszane co 3/4 dni)
temperatura very good (w dzien 27/28 w nocy 24/25)
Avangard
18-06-2008, 22:17
L. parahybana
Zjadła 2 mączniki i odwłok napakowany strasznie... teraz będzie z tydzień postu miejmy nadzieje ze troszkę schudnie ^_^ ogólnie spokojna jest i cały czas przesiaduje w dziurce....
A. geniculata
Zjadła 4 mączniki i również jest napakowana... ^.^ często przesiaduje na ściankach moczboxa zwłaszcza jak dogrzewam lampka... ^.^ Nom ostatnio mnie zadziwiła bo 1 raz zaatakowała pęsetę ^.^ Do tego przekopała lekko swoje lokum... tak jak koleżankę z góry czeka post ^.^
P. auratus
Nic nie je... nawet go nie widuje przy ściankach tylko siedzi na końcu swojego tunelu ^^ (widzę od dołu gdzie siedzi ^^) Teraz lekko podniosę wilgotność i będę czekać na wylinkę... ^^
B. albopilosum
Nom to jest duży żarłok ale teraz troszkę mu przystopuje karmienie bo też odwłok zaczyna "pęcznieć".... Tak jak geniculata gdy świecę lampka to siedzi na ścianie... Dzisiaj jak robiłem zdjęcia to zaatakował patyczek i nie chciał puścić skubany.... Jak to sie mówi cicha woda brzegi rwie...
temperatura very good (w dzien 26/25 w nocy 22/23)
Avangard
25-06-2008, 13:34
L. parahybana
Po tygodniowym poście odwłok niewiele się zmniejszył ale coś zrzuciła ciałka dlatego dzisiaj dostała sporego mącznika którego konsumuje ^_^ Bardzo aktywny jak otwieram moczboxa chodzi jak opętana... ^_^
A. geniculata
Hymm ona też miała post ale w przeciwieństwie do parahybany odwłok się zmniejszył o połowę ^.^ dzisiaj dostała sporego mącznika którego wrzuciłem jej do norki która wykopała sobie przedwczoraj w nocy ^.^ mącznik długo nie pożył bo od razu został wciągnięty w głąb "królestwa" geniculaty.... ^.^ Muszę przyznać że zaczyna się robić mały agresor z niej bo coraz częściej widuję ją w pozycji obronnej... ^.^
P. auratus
Nie widuje go na zewnątrz, cały czas siedzi na końcu swojego tunelu... ^^ Odwłok od 2 dni ciemny jak smoła dlatego wydaje mi się że do końca tygodnia wylinka powinna nastąpić, choć tak naprawdę czort jeden wie kiedy ją zrzuci... ^^
B. albopilosum
Bardzo aktywny pajączek i ciągle nienajedzony... zawsze przy zraszaniu rzuca się na krople... Właśnie konsumuje 4 mączniki które mu podałem rano... Przekopał całego cdboxa a mianowicie cały torf przerzucił na ścianki i zrobił sobie wielki "krater"... Często przesiaduje na ściankach i się wygrzewa jak świecę lampką....
Avangard
25-06-2008, 13:50
Parę fotek aby troszkę urozmaicić dziennik...
L. parahybana L3
2906
A. geniculata L4
2907
B. albopilosum L7
2908
Tunel P. auratusa L6
2909
Avangard
03-07-2008, 16:25
L. parahybana
Pajączek ma duży odwłok dlatego do wylinki go nie będę karmić już ^_^ Dwa dni nie zaglądałem do niej a dzisiaj patrząc widzę że stała sie ciemna dlatego linienia w najbliższym czasie mogę sie spodziewać ^_^
A. geniculata
Siedzi cały czas w swoim tunelu ^.^ odwłok duży i tak jak u parahybany zaczyna ciemnieć ^.^ nakarmię dopiero po wylince oczywiście jak stwardnieją chelicery...
P. auratus
Wyliniał ! dużego przyrostu nie ma ale za to karapaks nabiera już ładnych złotych kolorów ^^ wczoraj dostał 2 mączniki które z wielką przyjemnością zjadł... ^^
B. albopilosum
Duża dupa sie zrobiła odwłok z dnia na dzień ciemniejszy ale dalej je mączniki oraz bardzo płochliwy się zrobił w ostatnim czasie... Robię dla niego terrarium z starych szyb które się wietrzy,ścianka z torfu również leży na słońcu... Tak czy siak przeniosę go dopiero po wylince do nowego miejsca...
B. boehmei
Niedawno kupiłem sobie tego oto pajączka... Jest dość spory bo ponad 5 cm DC pomimo tego że jest samcem i tak strasznie mi sie podoba ! od początku chciałem go mieć i wkońcu się doczekałem... Pajączek w ciągu 4 dni zjadł 6 mączników i 2 świerszcze ma taki apetyt bo niedawno liniał dlatego nie ma sie co dziwić mu... Terrarium w którym go dostałem było troszkę zaniedbane dlatego narazie go mam w faunaboxie do nowego domku już się suszy styropianowa ścianka z piasku... A tak poza tym to już zdążył sie na mnie 2 razy wyczesać skubany (podczas przekładania i zraszania)....
temperatura very good (w dzien 27/27 w nocy 25/26)
A tu parę fotek nowego pupila... :D
3044
3045
3047
Avangard
09-07-2008, 00:42
L. parahybana
Pajączek bezproblemowo przeszedł wylinkę dnia 06.07.08 ^_^ Przyrost ciała nie jest zbyt imponujący ale za to odnóża sie o wiele przedłużyły i wydaje się dość sporym już maluchem ^_^ zobaczymy jak po 1 karmieniu będzie wyglądał oczywiście nastąpi ono za jakieś 6-7 dni... Po wylince pajączek stał sie bardzo ale to bardzo aktywny ^_^
A. geniculata
Dnia 07.07.08 gdy zraszałem podłoże wszystkim pupilom podniosłem i otworzyłem moczboxa geniculaty i ku moim oczom pajączek w tym momencie liniał ^.^ Od razu spokojnie zamknąłem wieczko i delikatnie położyłem na miejsce pojemnik na szczęście bez problemów sie obeszło ^.^ Gdy karapaks ściemnieje to będę miał już prawie wybarwionego osobnika co mnie bardzo cieszy... przyrost znów bardzo duży co mnie jeszcze bardziej raduje ^.^ Dzisiaj sklejam mu mini terrarium 10x10x10 w którym zamieszka oczywiście jak wywietrzeje itp ^.^
P. auratus
Ten oto pajączka bym wogóle na oczy nie widział gdyby nie przeźroczyste dno i tunel który zrobił dookoła ścian cdboxa ^^ Z wielkim apetytem je pinki poza tym nic szczególnego ^^ skubanego nie widziałem od czasu jak mu wyciągałem wylinkę, mam nadzieję że już troszkę nabrał złotych kolorów... ^^
B. albopilosum
Odwłok duży i czarny jak węgiel... Pomimo tego pająk dalej je mączniki... Dość płochliwy gdy zraszam cdboxa...Osobiście daje mu tydzień na przejście wylinki, choć najlepiej on tak naprawdę wie kiedy ją przejść... Nowe mieszkanko już prawie zrobione tylko musi wywietrzeć zapach sylikonu bo przyklejałem korzeń do ścianki...
B. boehmei
Ten oto skubany w 2 dni zjadł 5 świerszczy (1 zginął podczas linienia tzn został "podeptany" przez swoich kumpli) O.o Bardzo spokojny pająk na początku się troszkę wyczesywał ale już się przyzwyczaił do tymczasowego boxa... zawsze jak mu zroszę torf to siada na ściana i tam przesiaduje -.- chyba trochę czasu minie jak będę wiedział jaka wilgotność mu najbardziej odpowiada... A nowe mieszkanko jest już przygotowane tylko troszkę jeszcze czuć sylikon...
temperatura very good (w dzien 25/26w nocy 24/25)
Avangard
13-07-2008, 18:03
L. parahybana
Dostała pierwszego mącznika i od razu sie na niego rzuciła ^_^ nie zostawiła po nim nic co mnie cieszy ^_^ za 2-3 dni znów dam następne jedzonko...
A. geniculata
Zjadła sporego mącznika ale zostawiła trochę resztek wiec musiałem je posprzątać ^.^ strasznie szybka sie zrobiła widać że będzie z niej ciekawy pajączek... mini terrarium nie wyszło zbyt estetycznie i chcę nowe zrobić ^.^
P. auratus
Dostał ostatnio fioła na punkcie kopania ^^ ma już tunel dookoła cdboxu i do tego 2 wejścia... prawie jak podziemny ^^ z wielką chęcią je mączniki które podawane są co 2 dni... muszę mu zmniejszyć częstość podawania ich bo już zaczyna grubnąć a to mi sie nie podoba ^^
B. albopilosum
Dzisiaj liniał skubany... widziałem całą "akcje" przepięknie to wyglądało, szkoda że nie mam kamery tak to bym nakręcił to... Jutro możliwe że go przeniosę do nowego terrarium zobaczymy jak to będzie... Przyrost spory jak go nakarmię za tydzień to dam do wyseksowania go, choć przyznam że już mam swój tym..
B. boehmei
Dzisiaj został przeniesiony do nowego terrarium, skubany sie prawie cały czas czesał i znów mnie ręka swędzi... Teraz już może się na stałe zadomowić w lokum... spodobała mu się ścianka z piasku bo cały czas tam siedzi... Jutro idę po świerszcze bo na mączniki to troszkę za duży jest a tak wogóle to flegmatycznie je atakuje...
siostra wróci z wesela to porobię fotki i dodam...
- fotek nie będzie bo aparat się spierniczył ;/
temperatura very good (w dzien 27/28w nocy 25/26)
Avangard
24-07-2008, 22:51
L. parahybana
Przeniosłem ją z moczboxa do pudełka z ferrero rocher, do tego ma kryjówkę z posklejanych kamieni oraz sztuczny bluszcz... A co do pajączka to ma duży odwłok i i karmię małymi mącznikami co 2-3 dni... ^_^ Kryjówka się chyba spodobała bo często przesiaduje w niej poza tym nic ciekawego... Od przeniesienia (21 lipiec) zjadła 2 mączniki...
A. geniculata
Je je je i jeszcze raz je... również została przeniesiona do pudełka po ferrero rocher, wystrój podobny tylko jest więcej sztucznego bluszczu i w rogu kamień na którym sie wygrzewa ^.^ Często przesiaduje pod liśćmi od przeprowadzki (21 lipiec) zjadła 1 świerszcza i 2 mączniki...
P. auratus
Jego cdbox wygląda przeuroczo jest wiele wejść do jego podziemnego królestwa.... ^^ Bardzo mi się podoba to a poza tym pajączek wygrzewa się przy ściance jak dogrzewam lampka... Mączniki podawane co 3-4 dni zjada w całości nie zostawiając resztek... ^^
B. albopilosum
Został przeniesiony do szklanego terrarium i cały czas siedzi pod korzeniem, przed wejściem sobie zrobił małe górki (prawie jak okop to wygląda)... Na początku nie chciał jeść ale po tym jak zagoniłem do jego kryjówki świerszcza stał sie odważniejszy, często go widuje na ściance z torfu, pięknie to wygląda jak będę miał aparat to zrobię fotkę... Teraz jada mączniki bez problemu...
B. boehmei
Świerszcze mi sie skończyły ;| dlatego znów jest skazany na mączniki... poza tym głownie siedzi na ściance z pisaku (możliwe że ma zbyt mokro bo podlewam roślinki 2 razy w tygodniu)... Ciekawym zachowaniem jego było że chciał podnieść górna szybę ale nie udało mu sie ponieważ jest zablokowana strzykawką, mam nadzieję że odechce mu się tego bo jak kiedyś zapomnę dać strzykawki to będę miał zonk...
Będę się starał dać jakieś fotki jak tylko pożyczę od kumpla aparat...
Mam w piwnicy stare akwarium a że nie opłaca mi się kupowanie co tydzień świerszczy w cenie 50 gr za sztukę mam zamiar założyć hodowlę karaczanów która będzie o wiele bardziej opłacalna... To jest jak narazie pomysł z realizacja będzie trzeba troszkę poczekać (do 15 jak wypłata będzie) :D
temperatura very good (w dzien 27/28w nocy 23/24)
Avangard
26-07-2008, 18:22
Aparatu chyba jednak nie zdobędę szybko więc trochę starszych fotek....
L. parahybana L4 niedługo po wylince...
3375
A. geniculata L5 niedługo po wylince...
3376
P. auratus L7 niedługo po wylince...
3377
B. albopilosum L8
3378
Fotka robiona telefonem dlatego taka słaba jakość ale i tak uchwyciłem to o czym pisałem...
B. boehmei w pozycji obronnej ^^
3379
Ostatnio ten pajączek jest bardziej ruchliwy począwszy od tego iż chciał podnieść pokrywę
to dzisiaj atakował roślinę tzn rzucał sie na nią bez powodu... śmiesznie to wyglądało ^^
Avangard
09-08-2008, 00:11
L. parahybana
Przeszła wylinkę 06.08.08 bez problemowo w swoim nowym domku.. myślałem że ma tam mało miejsca ale udało jej się ^_^ Cóż znów duży przyrost ale głownie odnóży zobaczymy jak z ciałkiem ale to dopiero po nakarmieniu za tydzień... Poza tym dużo przesiaduje w kryjówce...
A. geniculata
Przeszła również wylinkę ale dzisiaj w nocy ^.^ Jest już spora i ma piękne wybarwienie ! przyrost duży aż byłem zaskoczony że to mój pająk... przekonamy sie jaka jest wielka po jedzonku ^.^ Dzień przed wylinką zjadła dużego mącznika ! chyba sie mu nie mogła oprzeć ^.^ A teraz się pięknie przeciąga jakby była nadrzewnym pająkiem...
P. auratus
Co chwile przekopuje swój dom... Je bez problemu mączniki które podaje o 2 dni... Widać już że mu ciemnieje odwłok więc może zrobi mi niespodziankę ^^ Dzisiaj jak dawałem mu robale to mu sie dokładnie przyjrzałem i muszę stwierdzić że już jest spory ^^ Do tego ta jego aktywność na każdy ruch cdboxem jest naprawdę imponujące...
B. albopilosum
Daje mu po 3 mączniki co 2 dni... po godzinie nie ma nic o.O odwłok nie za duży nie za mały więc jest ok... Dzisiaj wracam po pracy i patrze a on całe terrarium przekopał pełno liści jest pourywanych i zasypanych torfem wrrr troszkę sie zdenerwowałem bo teraz jest nieład w domku... wyciągnąłem liście aby nie zapleśniały poza tym zostawiłem mu wszystko w spokoju...
B. boehmei
Ostatnio cały czas siedzi na roślince O.o cóż chyba wilgotność mu już pasuje bo nie widuje go na ściankach... Je mączniki bez problemu choć muszę mu coś większego skombinować... Z tego co widzę zaprzestał majstrowania przy klapce ale i tak jest zabezpieczona... Ogólnie zachowuje sie flegmatycznie, wkońcu tego sie mogłem spodziewać po Brachypelmie...
temperatura very good (w dzien 27/28w nocy 24/25)
Avangard
18-08-2008, 21:57
L. parahybana
Pająk nie do poznania jeśli chodzi o zachowanie, na ofiarę rzuca się natychmiast ledwo co dotnie ona torfu a już jest w chelicereach pajączka ^_^ Większość czasu i tak przesiaduje w domku przynajmniej z tego co go obserwuje ^_^
A. geniculata
Była karmiona 3 razy i za każdym razem gdy sie rzuciła na mącznika nie trafiła ^.^ dopiero drugi atak był udany... Coś mała niezdara się z niej zrobiła ^.^ Jako kryjówkę zrobiła sobie największy liść sztucznego bluszczu ^.^ zawsze tam ucieka jak coś sie jej nie spodoba...
P. auratus
4 dni po moim ostatnim wpisie pajączek ten wyliniał czyli 12.08.08... ^^ Sądziłem że już się zacznie wybarwiać ale cóż chyba mu się nie spieszy do tego ^^ karapaks jest jedynie jaśniejszy nic poza tym... Za niedługo go nakarmię i zobaczę jaki duży już jest... po wylince mierzył 3 cm DC zobaczymy po nakarmieniu..
B. albopilosum
Uparciuch jeden ! przekopuje terrarium jak chce i kiedy chce... cały czas jest totalny "burdel" musiałem roślinki wyciągnąć bo obskurnie wyglądały... dodałem za to 2 kamienie których nie bardzo umie ruszyć... poza tym je bez zarzutu...
B. boehmei
- Nie je
- Nie rusza się prawie wogóle
- Nie reaguje na nic
Totalny leń z niego ale cóż to wkońcu Brachypelma... Do tego wyczesał sobie odwłok bardziej i biała plamka jest już dość wyraźna... Poza tym nic specjalnego...
temperatura very good (w dzien 27/28w nocy 24/25)
Avangard
02-09-2008, 14:25
Nie pisałem przez jakiś czas ponieważ jestem całkowicie pochłonięty pracą oraz remontem w domu ale koniec tego owijania w bawełnę przechodzę do konkretów....
L. parahybana
Nic specjalnego oprócz tego że troszkę przekopał swój domek... odwłok też spory choć karmię rzadziej... ^_^
A. geniculata
Okopał sztuczny bluszcz torfem i zrobił sobie norkę ^.^ chyba brakowało temu pajączkowi schronienia ale dla chcącego nic trudnego jak widać... cały czas bardzo aktywny pajączek zawsze podczas zwilżania oraz karmienia mam obawy czy mi nie czmychnie bo pudełko w którym mieszka nie jest zbyt wysokie ^.^ ale zawsze jestem skupiony przy każdych czynnościach więc myślę że będzie ok...
P. auratus
Wymieniałem mu torf bo miał już że tak powiem "zasyfiony".... ^^ W parę dni wykopał sobie znów ładny tunel w którym przesiaduje... Chętnie przyjmuje pokarm... ^^
B. albopilosum
Kopie rozkopuje terrarium jak mu się żywnie podoba... Mi to nie przeszkadza choć domek stracił na estetyce ponieważ nie ma żadnych roślinek przez jego zachowanie... Wczoraj podałem mączniki których nie zjadł, cóż podam za jakiś czas znów... A po tym jak siedział na ściance stwierdzam że to jest samiec, choć moja wiedza na temat seksowania nie jest zbyt szeroka wyraźnie widać czarną kropkę, dla pewności dam fotki z wylinki jak oczywiście do niej dojdzie...
B. boehmei
Tak jak kędziorka próbowałem nakarmić go lecz nie zjadł, wydaje mi się że przygotowuje się do wylinki bo w wyczesanym miejscu na odwłoku robi się ciemny... Troszkę zwiększyłem wilgotność dla pewności jakby miał mi zrobić niespodziankę...
Kupiłem 3 nowe pajączki a są to:
P.irminia L1
P.reduncus L1
P.cambridgei L2
Pajączki przyszły w dobrze zapakowanych pudełkach po kliszy, na drugi dzień zostały przeniesione do moczboxów, już są nawet po 1 karmieniu oraz widać zalążki gniazda... Mam nadzieję że dobrze będzie im u mnie...
temperatura very good (w dzien 24/25w nocy 21/22)
Avangard
08-09-2008, 15:28
L. parahybana
Wcina mączniki w całości żadnych resztek nie zostawia ^_^ Wydaje mi się że troszkę pociemniała ale nie o dużo może to są pierwsze oznaki wylinki... zobaczymy ^_^
A. geniculata
Aktywna i żarłoczna, czarny punkt na odwłoku stał się bardzo wyraźny czyżby to było tak jak pisałem wyżej ? ^.^ pożyjemy zobaczymy... Do tego siedzi na sztucznych liściach bluszczu co ciekawie wygląda...
P. auratus
Urodzony górnik ^^ robi tunele jak podziemny pająk... Co drugi dzień dostaje po 2 mączniki i zjada je bez pozostawienia resztek co mnie bardzo cieszy...^^ Hymm oglądałem ostatnio fotki innych auratus'ów w tym stadium i miały już lekko złoty karapaks a mój nie ma cóż każdy pająk rośnie indywidualnie ^^
B. albopilosum
Czarna dupa się robi 3 dni temu podałem mu mączniki to zjadł tylko jednego resztę musiałem wyciągnąć, nic już mu nie podam do wylinki, teraz tylko podwyższyć wilgotność i czekać...
B. boehmei
Tak jak myślałem wyliniał !!! Dokładnie w nocy 04.09.08... Pięknie wyraziste pomarańczowo-czerwone kolory !!! Wczoraj widziałem jak się rozciąga był w pozycji jak nadrzewny pająk.... (gdzieś na forum była fotka jak B. auratum się rozciąga po wylince identycznie mój boehmei robił) Nakarmię go za tydzień do dzisiaj wkońcu nic mu się nie stanie a będę miał 100% pewność że już stwardniał po wylince....
P.irminia
Zrobiła lekką konstrukcje gniazda lecz od 2 dni nie widzę aby je rozbudowywała... Nie zabardzo chce jeść spróbuje pinką nakarmić jutro....
P.reduncus
Od 2 dni nie widzę go wogóle bo ma już gniazdo zrobione... wrzucam mu mączniki to nic po nich nie zostaje hymm czyżby miał aż taki apetyt ?
(zastanawiam się czy resztki pajączek wyniesie za gniazdo czy zostaną w środku i spleśnieją...) nakarmię go za jakiś czas aby nie robić mu śmietnika w moczboxie....
P.cambridgei L2
OMG ! ja chyba nie mam szczęścia do tych pajączków... niestety pajączek zdechł podczas wylinki a mianowicie zaklinował się... Narazie dam sobie spokój z cambridgei bo coś nie mam "ręki" do nich... Oczywiście to pierwszy i ostatni wpis jeśli chodzi o tego pajączka...
temperatura very good (w dzien 23/24w nocy 21/22)
Avangard
20-09-2008, 23:57
L. parahybana
Pajączek wyliniał 14.09.08 cóż przyrost jak zwykle duży ale tylko jeśli chodzi o odnóża ^_^ Jutro będzie 1 karmienie zobaczymy czy zje... Wczoraj do domku dodałem kawałek mchu aby troszkę urozmaicić wygląd... ^_^
A. geniculata
Ciemnieje ale linieć nie chce... Wogóle siedzi cały czas ostatnio pod liśćmi jest że tak to nazwę "niemrawa" pewnie za niedługo doczekam się oczekiwanej wylinki... ^.^
P. auratus
Mało aktywny, cały czas w tunelach siedzi... ^^ Jest bardzo płochliwy coś ostatnio bo gdy tylko lekko poruszę czymś od razu ucieka... ^^ Je z apetytem...
B. albopilosum
Po dosypaniu troszkę torfu włożeniu czaszki i kamienia przestał kopać... Również liniał a dokładnie 12.09.08... Ładny pajączek z niego już jest mimo iż to zwykły "kędzior"....
B. boehmei
Nic nie zjadł od czasu wylinki,ja się prosić nie będę.... W poniedziałek spróbuję jeszcze raz a jak nie to dopiero w niedzielę po giełdzie coś dostanie na ząb... często siedzi na doniczce, chyba mu się spodobała po wylince...
P.irminia, P.reduncus
Zrobiły sobie gniazda i od 5 dni ich wogóle nie widuje ^^ wczoraj wrzuciłem po mączniku ale żaden nie zjadł... poczekam trochę i za jakiś czas nakarmię...
A.seemanni
Zakupiona 3 dni temu za niewielką cenę piękna samiczka L10...Jak narazie siedzi cały czas w 1 miejscu ale to pewnie dlatego że musi się przyzwyczaić do nowego domku... Po za tym jest troszkę wyczesana ale mi to nie przeszkadza...
Przez ostatnie 3 dni temperatura była około 23 stopni w dzień a w nocy około 17/18,mam nadzieję że to im nie zaszkodziło... Dzisiaj rano byłem kupić żarówki więc popołudniu było już 27/28 a teraz jest 24/25 stopni... Podłoże zwilżane jest rzadziej bo niskie temperatury są i nie potrzeba tego często robić...
Avangard
21-09-2008, 00:27
Parę fotek ^^
A. seemani L10
3820
A. geniculata L6
3821
B. albopilosum L9
3822
B. boehmei po wylince
3823
L. parahybana L5
3824
P. auratus L8
3825
Serwis Arachnea.org nie ponosi odpowiedzialności za zdjęcia umieszczane przez użytkowników
Avangard
03-10-2008, 18:28
L. parahybana
Podczas 1 karmienia po wylince rzucił się błyskawicznie na karaczana ^_^ niestety był to 1 i ostatni bo więcej małych nie mam osobników... Później karmiony mącznikami nie był taki pokazała specjalnych umiejętności...
A. geniculata
Tak jak myślałem nastąpiła wylinka, fakt że troszkę się przedłużył termin jej ale nie ma reguły na to przecież... ^.^ Nastąpiła ona 28.09.08, ładnie już wygląda pajączek ^.^
P. auratus
Ostatnio na swoich korytarzach zaczął pleść pajęczyne a zadomowił się w plastikowym domku ^^ ładnie wygląda to ponieważ cały obszar jest w sieci a wejście jest po bokach zabudowane... Karaczany je z wielkim apetytem ^^ muszę dodać iż ten pajączek chyba przechodzi okres buntu bo zaczyna się częściej stawiać ^^
B. albopilosum
Przeniesiony do faunaboxu bo terrarium pękło...Wystrój nie jest zbyt specjalny ale szczerze powiedziawszy bardziej mi się podoba niż poprzedni...Karaczany atakuje błyskawicznie co dla mnie jest ogromnym zaskoczeniem... Często siedzi na ściance i się wygrzewa bo cały czas lampki mam włączone...
B. boehmei
Wreszcie zjadł coś po wylince a były to 2 spore karaczany po których nie umiem znaleźć nawet resztek pancerzu... Strasznie płochliwy się zrobił bo gdy zraszam od razu się wyczesuje, jeszcze parę razy i znów będzie chodzić z gołym tyłkiem...
P.irminia, P.reduncus
O tych pajączkach będę pisał razem bo dużo się nie dzieje... nie jadły ani nie dawały znaku życia więc wczoraj z ciekawości rozwaliłem im gniazda aby zobaczyć czy żyją. U irminii nic ciekawego oprócz tego że ma wielki odwłok (po 2 mącznikach o.O) a reduncus wyliniał nie mam pojęcia kiedy ale dla pewności poczekam tydzień i nakarmię...
A.seemanni
hymmm pajączek nic ciekawego nie robi...chyba sobie głodówkę zrobiła bo nie chce jeść... Po giełdzie zmieniłem jej wystrój bo kupiłem parę rzeczy... Za parę dni znów spróbuje nakarmić...
B.smithi
Piękna samiczka która ma 5cm DC kupiona na giełdzie od Shinobi'ego (bardzo polecam ^^) Bardzo spokojna zero wyczesywania się i gwałtownych ruchów z jej strony, już jest po 1 karmieniu i muszę przyznać że z chęcią to zrobiła bo nie umiem znaleźć resztek...
E.murinus
Pajączek kupiony na allegro ale odebrany na giełdzie, gdy przyjechałem od razu przeniosłem do faunaboxu z 5 cm warstwą torfu i czaszka (dałem ją z ciekawości jak będzie wyglądać gdy opajęczynuje go maluszek). Przed wczoraj wykopał sobie tunel niedaleko czaszki... Podczas przenosin zachowywał się bardzo ale to bardzo spokojnie co mnie zaskoczyło O.O bo czytałem iż są one niewyobrażalnie szybkie (pewnie i tak mnie jeszcze zaskoczy więc się nie martwie)...Dzisiaj pierwsze karmienie będzie zobaczymy co z tego wyjdzie...
wilgotność good (zraszane co 2/3 dni)
temperatura good (w dzien 23/24w nocy 20/21)
Avangard
03-10-2008, 18:45
Foty ^^
P. auratus
3913
B. albopilosum
3914
E. murinus
3915
B. smithi
3916
Myślę nad otworzeniem fototematu bo trochę ciekawych zdjęć mam i warto (tak mi się wydaję) by je pokazać, zobaczymy co z tego wyjdzie... ^^
Avangard
15-10-2008, 20:08
L. parahybana
Zjadła 3 mączniki i odwłok jest spory dlatego karmię rzadziej ^_^ poza tym siedzi cały czas poza kryjówka... ^_^
A. geniculata
Pajączek już ładnych kolorów nabrał....Spory jest bo zajmuje już prawie całą szerokość pudełka jak się rozciągnie ^.^ Jak przejdzie następną wylinkę będzie trzeba pomyśleć o nowym domku... Często siedzi na liściach bluszczu i się wygrzewa bo świecę lampkami...^.^
P. auratus
Jego cd box jest cały ufajdany począwszy od pajęczyny,jego odchodów,osadu z zraszania (choć używam tylko wody mineralnej)...^^ Zaszył się w swojej norce i rzadko wychodzi,bardzo aktywny bo podczas zraszania i karmienia wyczesuje się albo atakuje pęsetę.. ^^
B. albopilosum
Karaczany je aż miło się patrzy a resztki daje za kamień... Ostatnio podczas zraszania się wyczesuje więc pewnie mu się to nie podoba.... Cały czas przesiaduje na ściance faunaboxu...
B. boehmei
Karaczany je ale resztek nie umiem znaleźć...muszę kiedyś przeszukać terra aby je odnaleźć bo nie chce aby coś się zalęgło...Cwaniaczek wykopał roślinkę która teraz leczy tylko postawiona pionowo i usycha...
P.irminia, P.reduncus
Irminia wyliniała kiedy nie mam pojęcia ale dla pewności poczekam jeszcze parę dni i nakarmię... drugiego pajączka wogóle nie widuje (choć wsumię irmini też)... muszę przyznać że mało interesujące pajączki (mam nadzieje że jak dorosną będzie inaczej)....
A.seemanni
Przełom zjadła karaczana chodzącego po jej terra 2 dni... Mało aktywny pajączek cały czas siedzi na mchu myślę nad kupnem dla niej faunaboxu bo w tym terra jest troszkę "zagubiona" ale to nic pewnego jeszcze...poczekam może coś zmieni...
B.smithi
Karaczany zjada i atakuje je błyskawicznie a resztki zostawia obok korzenia więc mogę łatwo je zebrać... pięknie się prezentuje podczas "opalania" na korze przyklejonej do ścianek, bardzo jestem zadowolony z zakupu tego pajączka...
E.murinus
Od zakupu zjadł 1 mącznika, drugiego wyrzucił poza norkę.. okazało się tak jak pisałem wcześniej, murinus wyliniał 13.10.08... jestem pełen podziwu bo jego tunele były bardzo ciasne i do tego pełne pajęczyny a mimo tego bez problemu wyliniał... Z radości wyciągnąłem wylinkę z norki i go wypłoszyłem poza nią... (nie uszkodziłem gniazda co mnie cieszy bardzo)... Karmienie za tydzień standardowo...
Karaczany mi się rozmnożyły O.O nawet nie wiem kiedy.... aby młode nie wyszły przez wentylacje zakleiłem ją taśma i zrobiłem dziurki szpilkami ^.^
Dogrzewam lampkami i mam problem z utrzymaniem wilgotności do tego pajęczyna rozłożona po torfie utrudnia nawilżanie go...
wilgotność good (zraszane co 1/2 dni)
temperatura good (w dzien 23/24w nocy 21/22)
Avangard
26-10-2008, 20:01
L. parahybana
Je wszystko co jej się da ^_^ do tego przekopuje pojemnik jak chce... Ogólnie aktywny tryb życia prowadzi...
A. geniculata
Ojj pajączek coraz częściej pokazuje "ząbki" ^.^ co mnie bardzo cieszy oraz mobilizuje do trzymania się na baczności nawet podczas rutynowych czynności... Je je i jeszcze raz je... ^.^
P. auratus
Pająk pomimo iż zrobił się tydzień temu cały ciemny a odwłok czarny jak węgiel zjadł mącznika... Wilgotność jest "up" w razie czego ^^
B. albopilosum
Widać białe punkty po wyczesaniu się ale cóż jak chce jeść i mieć odpowiednie warunki musi coś poświęcić choćby te włoski na odwłoku... Mech się nie przyjął i wygląda dość dziwnie choć ogólnie źle się nie prezentuje...
B. boehmei
Resztki znalezione za doniczką o.O (ładnie ukryte były muszę przyznać) roślinka wyciągnięta bo cała na kawałki była rozwalona... teraz jest pusty kąt który muszę zagospodarować... Muszę przyznać że ostatnie karmienia są bardziej efektowniejsze co mnie cieszy...
P.irminia, P.reduncus
Przełom każdy z pajączków je i je... od ostatniego karmienia każdy zjadł po 3 mączniki...Niech jedzą i szybko linieją bo chce je zobaczyć...oczywiście nie widuje ich wogóle..
A.seemanni
Następnego karaczana nie zjadła więc go wyciągnąłem... Dzisiaj mija tydzień od ostatniej próby karmienia dlatego dzisiaj podałem 2 mączniki...zobaczymy czy zje.. Chyba bluszcz się nie przyjmie w jej terrarium, ehh nie mam ręki chyba do roślin...
B.smithi
Je i wygrzewa się na ściankach... Nie "boi się" już podczas zraszania... Nic więcej poza tym...
E.murinus
Zjadł 2 mączniki,dzisiaj znów dostanie na noc coś na ząb...wreszcie udało mi się ustalić częstotliwość zraszania i teraz mogę mu zapewnić godne warunki... często widuje go u wyjścia norki (tzn jego przednie odnóża)...
wilgotność good (zraszane co 2/3 dni)
temperatura good (w dzien 23/24w nocy 21/22)
vBulletin - Arachnea.org