PDA

Pokaż pełną wersję : konkurs fotografii

gregorian76
15-05-2008, 20:56
Wpadł mi do głowy pewien pomysł. Chciałbym się z wami podzielić tym pomysłem i zaproponować pewną ankietę za i przeciw.
Mianowicie można by zorganizować konkurs fotograficzny:
"Fotografia z pająkami"
Polegałby na tym, że użytkownicy tego forum wybierają najlepsze zdjęcie związane z tematyką pajęczarską, może to być zarówno "portret z pająkiem na czole" jak i samo zdjęcie pięknie zrobionej pajęczyny. Nagrodą główną mogło by być zakupienie dla zwycięzcy ptasznika, powiedzmy "nietypowego górnej półki finansowej". Ze zbiórką pieniężną nie powinno być problemu i myślę, że większość z was, zadeklaruje skromne 5 zł na ten cel.
Mam pewien plan jakby to można zorganizować i jak wybierać zwycięzce, ale to już zależy od was czy pomysł wam się spodoba?
W razie pytań wiecie gdzie mnie znaleźć:) a jeśli nie to pod: gregorian76@o2.pl

Jako pierwszy.
Deklaruję 5 zł :)

pejsze
15-05-2008, 21:51
Przykro mi, ze pierwszy glos negatywny ale nie popieram. Mysle, iz konkurs nie bedzie ocenial obiektywnych umiejetnosci danego hodowcy. Wg mnie nie wygra najlepsze zdjecie, pod wzgledem jakosci, ciekawe ujecie itp. ale raczej zdjecie, ktore przedstawi bardzo ciekawego, wyszukanego pajaka.

Tak np. szczesliwy posiadacz da zdjecie swojej Poe metallici i zszokowani ubarwieniem tego pajaka hodowcy beda na to glosowac. Oczywiscie to tylko przyklad, nie zebym jakos specjalnie propagowal Poe metallice, ale fakt bardzo mi sie podoba.

Reasumujac mysle, ze konkurs nie bedzie do konca zgodny z jego tematyka, bo wygra zdjecie wyjatkowo pieknego pajaka. Jednak jesli bedzie powszechne zainteresowanie chetnie sie wlacze, nie musze popierac ale wziac udzial moge chociazby, zeby sie przekonac czy mialem racje.

Pozdrawiam!

corey_taylor
15-05-2008, 22:03
Wg mnie nie wygra najlepsze zdjecie, pod wzgledem jakosci, ciekawe ujecie itp. ale raczej zdjecie, ktore przedstawi bardzo ciekawego, wyszukanego pajaka.

Tak np. szczesliwy posiadacz da zdjecie swojej Poe metallici i zszokowani ubarwieniem tego pajaka hodowcy beda na to glosowac. Oczywiscie to tylko przyklad, nie zebym jakos specjalnie propagowal Poe metallice, ale fakt bardzo mi sie podoba.

To jest to, trzeba najpierw obmyślić jakiś sprawiedliwy system oceniania zdjęć. Nie mam żadnego pomysłu, ale myślę, że pomysłodawca mógłby się tym zająć. Bo sam pomysł takiego konkursu nie jest zły.

gregorian76
15-05-2008, 23:37
Kwestia dogadania się, chodzi o pomysł. Jeśli boicie się można by, zaprzęgnąć w to jakiegoś człowieka znającego się co nieco na fotografii artystycznej i wprowadzić go w temat. Sam znam po poniekąd kilku kandydatów co z chęcią podjęliby się tego zadania. A ich wiedza mogłaby być wykorzystana w bardziej znaczący sposób, i mogliby oceniać wartości profesjonalizmu wykonania dobrej fotografii a nie sugerować się i oceniać na plus " co bardziej kolorowego pająka". I są w stanie ocenić wartości estetyczne zdjęcia. Znacie taką stronę jak digart? Są tam osoby żyjące i z fotografii i zajmujące się tym na co dzień:) Wszystko kwestia dogadania. A czy sam pomysł wam się podoba? O to chodzi w tej ankiecie. Osobiście wiem że gdyby taki konkurs miał dojść do skutku nie nastąpi to w szybkim czasie!!!! Należy to dopracować pod każdym względem i zapiąć na ostatni guzik :)
Wszystko leży w waszych rękach. Wyraziłem tylko opinię. Sam jako pomysłodawca nie będę brał udział w tym konkursie by nie zaszło podejrzenie fałszowania wyników;) Was tez w większości nie znam choć już sporo czasu jestem na tym forum więc też nie podpowiem nikomu. Hehe

Spore
15-05-2008, 23:54
Wiadomo że pajęczarz profesjonalny z profesjonalnym aparatem i wiadomościami na ich temat wygra gdyż początkujący niema tu szans, to co ja pstrykam pajączkom to mi sie podoba, ale gdy widzę zdjęcia np: Blackmana to mi aż oczka z orbit wyłażą, obecnie powstrzymam się z ankietą .

johnson19
15-05-2008, 23:56
Konkurs fotograficzny- tak, ale nie na takich zasadach.

gregorian76
16-05-2008, 00:03
Wiadomo że pajęczarz profesjonalny z profesjonalnym aparatem i wiadomościami na ich temat wygra.

:) Niekoniecznie, ktoś kto trochę zna się na fotografii znajdzie sporo błędów:P
oprócz standardów fotki są takie wartości jak: kadr, przesłona, długość naświetlania=migawka, szum, cień, makro, wartości obróbki (typu B&W, sepia, rozmycie, typ fashion). Nawet Blackman popełnia sporo błędów.:) ( ....bez urazy..... hehe)
Co miałem do powiedzenia chyba już wszystko powiedziałem teraz już się nie będę wypowiadać do końca ankiety :) Wszystko jest do dogadania;)

shinobi
16-05-2008, 08:14
Chcecie konkursów? Czytajcie nasz magazyn Terra e-Zine. W każdym numerze orgaznizujemy konkursy z atrakcyjnymi nagrodami. Tych którzy nie mięli okazji przeczytać informuje że w poprzednim numerze w konkursie plastycznym były do wygrania 2 miski (jedno na wode, drugie na pokarm) oraz terrarium 30x30x30.
Co prawda kolejny numer jeszcze nie wyszedł (nastąpi to w ciągu paru dni) ale moge uchylić rąbka tajemnicy i powiedzieć że w konkursie nagrodą będzie generator mgły :)
Tak więc myśle że warto brać udział :)
A co do samego konkursu na arachnea to pomysł nie jest zły. Trzebaby tylko zorganizować to tak aby wszystkie prace oceniane były sprawiedliwie

sarnecki
23-05-2008, 12:12
[...] profesjonalnym aparatem[...]

Takie moje pytanie: co ma aparat do umiejętności? Uważasz, że jeśli laik dostanie najnowszą lustrzankę, np. Minolty, to będzie walił zdjęcia na miarę XXI wieku?

Zgadzam się z kolegą z pierwszej odpowiedzi. ;):D
Oceny nie będą obiektywne...:(

renegatx
23-05-2008, 12:32
Uważasz, że jeśli laik dostanie najnowszą lustrzankę, np. Minolty, to będzie walił zdjęcia na miarę XXI wieku?
Nie, ale powiedz co zrobi zawodowiec z aparatem który jest w 100% automatyczny i nie pozwala fotografowi na nic oprócz ustawienia kilku gotowych trybów (krajobraz, portret, makro) i ewentualnie wł/wył lampy. Chodzi o to że ktoś kto ma profesjonalny aparat i robi nim zdjęcia od jakiegoś czasu, i robi dużo zdjąć pająkom to ma w tym dużą praktykę i automatycznie większe szanse.

Co do tematu to jestem za, ale oceniać powinna komisja (np. znawca fotografii i znawca pająków).

Kadek05
23-05-2008, 12:58
tak jak ktos juz wczesniej pisal,ktos kto sfotografuje rzadszy gatunek ptasznika bedzie mial wieksze szanse na zwyciestwo, tym bardziej jest w jury beda znawy pajakow...dlatego moze na samym poczatku byloby trzeba zrobic jakies wstepne eliminacje, w ktorych beda oceniane ptaszniki z jednego rodzaju. Uwazam,ze tak bedzie sprawiedliwiej...

PS.oczywiscie jestem za.

Neph
23-05-2008, 14:13
Chyba o rodzaj Ci chodziło :p

Ale wtedy będzie to samo. Weźmy za przykład Brachypelma sp. Jestem pewien, że zwycięży smithi/boehmei/auratum, a nie poczciwy kędziorek ;)

Jeśli już, to uważam, że fotografowany powinien być ten sam gatunek, tylko że wtedy wielu użytkowników nie weźmie udziału w konkursie, bo nie każdy będzie miał "dostęp" do pająka... Więc bzdura :p

renegatx
23-05-2008, 14:29
Wystarczy że oceniać będzie ktoś kto zna się na zdjęciach (w zakresie techniki i poprawności wykonania samego zdjęcia). A druga osoba, znająca się na pająkach i najlepiej trochę je fotografująca, oceniła by treść zdjęcia (np jak trudno złapać pająka w takiej pozie). A co do tego że posiadacz rzadkiego pająk ma większe szanse to się zgodzę. No ale jak zrobisz konkurs fotograficzny na krajobraz to jaki szanse ma mieszkaniec Łodzi czy śląska z kimś kto mieszka np. w górach czy na mazurach.

Kadek05
23-05-2008, 15:38
z tym,ze mozna przejechac te kilkaset kilometrow w celu zrobienia dobrego zdjecia bez wiekszego problemu...a watpie,zeby ktos udostepnim Ci pajaka na sesje:D tym bardziej,ze dobre zdjecia ptasznika wymaga duzo czasu i zalezy od humory samego pajaka...

sarnecki
24-05-2008, 01:26
Myślę, że tak jak napisał Kadek05 należałoby wprowadzić takie kategorie, w których byłyby zamieszczane tylko zdjęcia z danego rodzaju.

Wtedy szanse jakoś by się wyrównały i można by zrobić, że jeśli nie będzie więcej zgłoszeń niż X , to automatycznie konkurs z danego rodzaju odpada.. :p Co więcej! Można zrobić konkurs na rodzajach wybranych, np. bardziej popularne/dostępne, wtedy szanse również byłyby na rękę wszystkim.

System oceniania może być różny, np. punktowy. Każda fotka dostaje punkty za, np.:

- jakość,
- "poza" pająka,
- ubarwienie pająka,
- wielkość -||-,
- zgrabność -||-,

To są tylko przykłady wymyślone na szybko, które w dużej mierze się pokrywają. Nie jest też powiedziane, że tak właśnie musi być. Ale jedno jest pewne trzeba coś zrobić, żeby dać szansę każdemu.

Wracając do tych punktów, to punkty uzyskane za każdy myślnik się zlicza (albo zostaje wyliczona średnia arytmetyczna) i zostaje wyłoniony zwycięzca w danym rodzaju pająka. Przechodzi on dalej i, np. rywalizuje już z innymi zwycięzcami już tylko na sumę punktów.

Nie dopracowane to zbytnio, ale jestem zmęczony po ciężkim dniu... :)
Mówię to tylko moje skromne propozycje, czy to pomysłodawca wcieli w życie zależy tylko od niego... ;)

geolog86
24-05-2008, 02:41
Hej wszystkim;)
Pomysł fajny tylko czytając wasze posty to zauważyłem że ciągle piszecie w obrębie jednej i tej samej techniki oceny.Jakość zdjęcia w dużej mierze zależy od aparatu oraz wiadomo piękne przyciąga uwagę to odnośnie naszych pupili.Nie jest potrzebny jakiś specjalista fotografii który by to ocenia wręcz przeciwnie należy tego uniknąć, gdyż taka osoba będzie oceniać jakość zdjęcia, a to zależy też od aparatu. Moim skromnym zdaniem to czy duży czy mały czy kolorowy czy szary nasz pupil na zdjęciu to nie powinno być brane pod uwagę. Za to oceniałbym to w jakiej sytuacji się znajduje pająk na jakim tle czy pasuje do niego jak pasuje co autor chce nam przedstawić tym zdjęciem np w różnej sytuacji ułożeniu pająka oraz na danym tle spore znaczenie będzie mieć to czy zdjęcie będzie czarno białe czy kolorowe. Więc proponuje oceniać pomysłowość autora, tematykę zdjęcia rolę jaką odgrywa w nim nasz pupil to tak według mnie;)
Pozdrawiam

gregorian76
24-05-2008, 11:50
Więc postaram się przez kilka następnych dni przedstawić wstępny regulamin i kryteria oceny według waszych uwag.
Wtedy podejmiemy już konkretną decyzję. Chętnych do pomocy zapraszam na GG:299340 lub PW

info-0
24-05-2008, 13:14
Hmm nawet na kompakcie osoba, która zna się na fotografii pobije laika z najnowszym lustrem. To są fakty. Wystarczy poczytać choćby Foto Kurier, by zobaczyć niektóre fotki ;).

Ludzie nie czarujmy się jedynie kto mógłby tutaj zaszkodzić to Dark ze swoimi zdjęciami (ma opanowane prawie, że idealne kadrowanie, dobór światła, ustawienia przesłony, szybkości migawki, etc).

Dla mnie każdy ma szanse jeśli choć trochę zna się na fotografii. Natomiast co do konkursu jestem za, ale wprowadziłbym zasadę: Jeden użytkownik może wysłać maksymalnie 5 fotografii. Uwierzcie działa to motywująco, bo osoba będzie się starać zrobić jak najlepsze zdjęcie.

Tyle ode mnie :). A w jury mogą być nawet ludzie z filmówki.

sarnecki
24-05-2008, 17:01
Dzisiaj wymyśliłem, że konkurs mógłby obejmować nie tylko pająki.
Fotki owadów, głównie makro także nie zaszkodziłoby wpleść. :p

Co Wy na to? Jak konkurs fotograficzny to fotograficzny. :D

Spore
25-05-2008, 16:01
Jak nie tylko pająków to i wszystkim zwierzętom ;] w naturalnym lub terrarystycznym otoczeniu ;]

Allen
25-05-2008, 21:53
Dzisiaj wymyśliłem, że konkurs mógłby obejmować nie tylko pająki.
Fotki owadów, głównie makro także nie zaszkodziłoby wpleść.

Co Wy na to? Jak konkurs fotograficzny to fotograficzny.
Konkursów fotograficznych masz wiele jak chcesz fotografować coś innego to jest forum o pająkach to fotografie też o pająkach (bo co na tym forum miały by robić zdjęcia psów) takie moje zdanie

Neph
25-05-2008, 22:17
Ja też jestem tylko i wyłącznie za pająkami ;)

info-0
25-05-2008, 23:06
Hmm foty owadów i innych robali powiadasz... Jest tylko jeden feler. Ludzie z wielkich miast nie mają za bardzo szans na uchwycenie czegoś ciekawego :) i wyjazd poza centrum (np w Łodzi -> Łagiewniki) też nie da zachwycających rezultatów.

Osoby z okolic bardziej dziewiczych mają raj :P.

pejsze
26-05-2008, 12:23
Nie, no dajcie spokoj robale? Pajaki to pajaki, ja jestem przeciwny robactwu.

Potargany
26-05-2008, 16:23
Panowie, czy widzieliście aktualny kalendarz Arechnea? Zwycięskie zdjęcie:
pająk: Nhandu coloratovillosus L7 [jeden z popularniejszych w hodowli],
aparat: Panasonic lumix fz8[ok 800zł na dziś] + makrokonwerter raynox
dcr250[100zł] + statyw do makro[5zł],
fotograf: Z półrocznym stażem:P totalny amator,
sceneria: Stolik kawowy w kolorze czerwonym, żółty liść z alejki[chyba klon],
wykonanie: Stawiamy stolik przy oknie by mieć dużo naturalnego światła[zdjęcia bez lampy są o wiele bardziej efektowne niż z lampą], wyjmujemy pajączka i poganiamy go długopisem na liść[z zachowaniem ostrożności by nie zrobić mu krzywdy:)], po ok 30 min gdy pajączek już zadowalająco siedzi na liściu, ustawiony wcześniej aparat odpowiednio ustawiamy by objąć w kadrze całego pajączka, pstrykamy,ustawiamy,znowu pstrykamy,itp...,po ok 30 min naszemu pajączkowi nudzi się sesja i zmyka nam z liścia jednak przy odrobinie szczęścia mamy już zrobione nasze idealne :P zdjęcie,po wszystkim oczywiście chowamy pajączka do terrarium i dajemy gażę za sesję w postaci tłuściutkiego świerszcza:).
Do czego zmierzam? Nie trzeba super aparatu i super umiejętności. Przy ptasznikach [tych podrośniętych] nawet makrokonwerter nie jest potrzebny. przede wszystkim potrzebna jest cierpliwość. Wiele zdjęć, nadesłanych na tamten konkurs była zwyczajnie nieostra, o wartości technicznej nawet nie wspominam. Co z tego, że ładny pająk, że ładne kolory ,kiedy wszystko jest rozmazane, a na zdjęciu bardziej od pająka wzrok przykuwa sterczący obok pojemnik plastikowy na wodę...

Spore
26-05-2008, 23:31
mi to zajmuje samo ustawienie wszystkich opcji w aparacie ze 30 min ale jak już ustawie to potem sie wściekam na drżące dłonie :/ więc muszę opierać dłoń o np szybkę lub ściankę
ale przyznam szczerzę że niektóre fotki które zrobiłem są naprawdę ciekawe ( dla mnie :/ ) wrzucił bym kilka, ale nie chce robić offtopa

a robalami przecież karmisz ptasznika :) ostatnio robiłem sesję z muchami ;] z nudów