Prnt
17-05-2008, 18:10
Przytoczona w temacie ślicznotka ma około 2,5-3 lat szacując troszkę (L12 około 7cm DC) ;) Kilka dni temu zaobserwowałem ciekawe zachowanie swojej samiczki, a konkretniej zachowanie nazwane po angielsku drumming, nie znam polskiego odpowiednika. Sprawa wygląda tak, że będąc alergikiem dość intensywnie dmuchałem nos, po czym każde moje dmuchnięcie w chusteczkę skutkowało jej bębnieniem po ściance terra. Początkowo nie miałem pojęcia który z pająków tak właśnie reaguje, ale po kilku próbach skutecznie potwierdzających ta prawidłowość doszedłem do wniosku, że to właśnie boehmei. Dzisiaj z kolei sama zabębniła, po czym jak podszedłem do terra i zacząłem dmuchać nos, powtarzała za mną. Zastanawia mnie teraz,czy to właśnie oznacza jej chęć do kopulacji i drgania jakie wywołałem dmuchając nos zaimitowały drgania samca, a ona odpowiadała, czy to ma związek z czymś innym o czym nie mam najmniejszego pojęcia? Nurtuje mnie bardzo czy w tak młodym wieku samiczka czuje się gotowa do kopulacji, bo zasięgając rady pewnego hodowcy dowiedziałem się, że nie ma sensu dopuszczać młodszej niż 5 lat samicy, bo nawet jeśli będzie kopulowała, to i tak zazwyczaj nie zrobi kokonu. Z góry dzięki za wyczerpującą odpowiedź na moje zapytanie.
Pozdrawiam, Kuba(Prnt)
Pozdrawiam, Kuba(Prnt)