PDA

Pokaż pełną wersję : moja stona i prawa autorskie

gregorian76
18-05-2008, 15:08
Tworzę swoją stronę internetową. Na pewno znajdzie się tam zakładka o pająkach. Chciałem wykorzystać opisy pająków zamieszczonych na stronie głównej. Z naciskiem na pajączki, które ja posiadam. Może też jakieś elementy o hodowli karmówki, systematyce, bezpiecznej hodowli, o akcji "nie biorę na rękę" itp..
W związku z tym mam pytania:
1) Kogo pytać o zezwolenie na wykorzystywanie tekstów jeśli z twórcą nie ma kontaktu?.
2) Czy każdorazowo muszę pytać właściciela artykułu?
3) Kogo pytać, jak właścicielem artykułu jest osoba: "Partnerzy"?
Jeszcze jedno:
4) Nie wystarczy na mojej stronie podanie linku do oryginału i zamieszczenie podziękowania?

brzytki
18-05-2008, 15:35
1. Tylko twórca artykułu(ew. jego pełnomocnik) może zezwolić Ci na legalne wykorzystanie tekstu. Nikt inny.

2. Tak.

3. Partnerów, naturalnie. Twoim problemem jest dojście do tego, kto rzeczywiście jest autorem dzieła oraz wystosowanie doń prośby o zgodę na przedruk.

EDIT:

4. W zasadzie wystarczy - zakładając, że strona będzie miała charakter czysto hobbystyczny(czyt. niekomercyjny), autor nie powinien mieć większych pretensji. Ważne, aby w widocznym miejscu umieścić informacje o źródle tekstu; tak czy inaczej - lepiej napisać w tej sprawie jakiegoś maila do właścicieli strony. Nie sądzę, aby odmówili ;)