PDA

Pokaż pełną wersję : Wiek pająka...Jak sprawdzić??

Władek88
18-05-2008, 15:41
Witam wszystkich hodowców.Mam mam pytanie:Czy ktoś może wie jak rozpoznać wiek naszego pupilka ?? mam 4 pajączki w różnych rozmiarach ale nie liczyłem wylinek i nie wiem jak to jest z ich wiekiem...Jak ktoś ma o tym jakieś większe pojęcie bardzo proszę o posta.Pozdrawiam:)

Sorg
18-05-2008, 15:43
Ciezko jest okreslic wiek pajaka;/
powiem tylko tyle ze lepszym wyznacznikiem wieku jest dc niz liczba wylinek.

Adsy
18-05-2008, 15:45
Nie da się. Pająki z tego samego kokonu, trzymane przez pewien okres czasu w różnych warunkach mogą bardzo różnić się ubarwieniem i długością ciała.

Mars
18-05-2008, 16:35
Tak naprawdę wiek pająka nie ma znaczenia. Najbardziej potrzebnym nam terrarystom wskaźnikiem u pająka jest płeć oraz DC. Jeśli wiemy że pająk jest samcem, wtedy można sprawdzić czy posiada bulbusy (znaczy sie jest dojrzały), a u samicy to bez znaczenia bo i tak pożyje długo ;]. Można też określić jakby przełom wieku na podstawie wybarwienia pajączka, jeśli pajączek nie jest wybarwiony to jest w stadium L1-L4,5, zaczyna sie wybarwiać, czyli ma kolorki i młodości i pojawiają się dojrzalsze koło L6, oraz wybarwiony L7,8,9,... Oczywiście nie jest to reguła, raczej tylko orientacyjnie można na to patrzeć, bo wiadomo jeden pajączek sie wybarwi wcześniej inny później.

brzytki
18-05-2008, 16:41
Może przy okazji:

istnieje jakaś zasadnicza różnica w wyglądzie zewnętrznym samic, powiedzmy, 4 i 15 letnich(pomijając niewielkie różnice wielkości)?

Othis
18-05-2008, 16:54
Raczej nie. No może lekka różnica w ubarwieniu. Te starsze mogą być lekko wypłowiałe.

7hund3r
18-05-2008, 17:25
Z przykroscia stwierdzam ze wieku pajaka nie ustalisz , zamieszczam foto ktore w pewien sposob powinno do ciebie przemowic ;) Oba pajaki z jednego kokonu , trzymane w identycznych warunkach , A roznica jest KOLOSALNA .

Oto fotka. P. Cambridgei

http://img228.imageshack.us/img228/2874/s8003539ci0.th.jpg (http://img228.imageshack.us/my.php?image=s8003539ci0.jpg)

Po lewej 1 Cm DC najedzony
Po prawej 2,5 Cm DC po wylince glodny :D

Pozdrawiam :)
Ps tak jak wspomniano DC najwazniejsze a nie wylinki :)

mpx
18-05-2008, 18:11
Założę się że ten większy będzie samcem, a mniejszy samicą.

Władek88
18-05-2008, 20:51
Dziękuję wszystkim za posty więc: Moje B.Vagans jakieś 6cm, B.Smithi- 3cm,B.Albopilosum- 5,5cm, ale to są już spore pajączki,ale najgorsza jest G.Rosea mam ja ponad rok (ok. 14m-cy) i jest ona długości 2cm <szok>;) i mam jeszcze jedno pytanie...Czy warto kupować pająki np. na allegro?? Jeżeli jestem z Lublina a pająk ma przejechać wiele km...Fakt że pająk kosztuje 3zł,ale i tak szkoda jak dojedzie martwy...

Neph
18-05-2008, 20:54
Zawsze możesz poszukać w dziale Bezpieczne Zakupy na tym forum - sprzedawcy oferujący tam pajączki to osoby rzetelne i znające się na pakowaniu, więc nie powinno być problemów. Co do Allegro, to należy kierować się instynktem :p

7hund3r
18-05-2008, 20:55
Jasne ze warto :) zapoznaj sie najpierw ze sprzedajacym czy jest wiarygodny itp < dzial na arachnea > . Pajak dobrze zapakowany zniesie podroz , szczegolnie ze teraz nie ma juz mrozow :) wiec nie powinno byc problemow :)

Założę się że ten większy będzie samcem, a mniejszy samicą.

mam nadzieje ze sie mylisz :D:D:D i ze beda 2 samiczki ;)

\\Używaj opcji EDYTUJ zamiast pisać dwa posty pod rząd - Adsy

tak tak sorki . nie wiedzialem jak usunac post caly za pozno sie zorientowalem , sorki za balagan.

mpx
18-05-2008, 21:49
G.Rosea mam ja ponad rok (ok. 14m-cy) i jest ona długości 2cm
rosea, mają to do siebie, że woooolno rosną.
Czy warto kupować pająki np. na allegro??
Ja kupuje tylko na allegro i jeszcze nie miałem żadnych nieprzyjemności ;)
mam nadzieje ze sie mylisz i ze beda 2 samiczki

To jak już będziesz wiedział jaki jest jaki, to daj znać, wtedy się przekonamy i może będziemy mieli nowy sposób na rozpoznanie płci ;D