PDA

Poka¿ pe³n± wersjê : [Artyku³]Ptaszniki podziemne.

Pawelnek
18-05-2008, 21:13
„Hodowanie dziury”
Czyli ptaszniki podziemne w naszej hodowli.

Paj±ki podziemne jest to grupa zrzeszaj±ca jedne z najniebezpieczniejszych ptaszników. S± to bardzo prymitywne ptaszniki cechuj±ce siê:

- bardzo silnym jadem i szybko¶ci±,

- mniejszym ow³osieniem ni¿ ptaszniki naziemne i nadrzewne,

- o wiele masywniejsz± czwart± par± odnó¿y od pozosta³ych,

- umiejêtno¶ci± znakomitego kopania w ka¿dym pod³o¿u.

Wielu ludzi rezygnuje z hodowli ptaszników podziemnych ze wzglêdu na ich szybko¶æ i jad. A inni dlatego ¿e te ptaszniki prawie ca³y czas siedz± pod ziemi± i rzadko wychodz± ze swych norek. Mimo tego s± to bardzo ciekawe paj±ki, wymagaj±ce du¿ej cierpliwo¶ci i ostro¿no¶ci. W naturze zwierzêta te kopi± g³êbokie nory, czêsto osi±gaj±ce prawie 2 m g³êboko¶ci. Najczê¶ciej s± one zamieszkiwane przez niedojrza³e osobniki lub samice. Na powierzchni mo¿emy spotkaæ doros³e samce, gdy¿ rzadko kopi± norki czê¶ciej wêdruj± w poszukiwaniu samic, by odbyæ kopulacjê. Samice maj± bardziej wyraziste kolory od samców. Trudno jest zauwa¿yæ w ¶rodowisku naturalnym, rzadko opuszczaj± norki. Najlepsz± por± by je obserwowaæ jest noc gdy wychodz± na polowanie.

http://images34.fotosik.pl/256/2b6894c6e8af9cd0.jpeg (www.fotosik.pl)

http://images29.fotosik.pl/214/14db960456eba45d.jpeg (www.fotosik.pl)

Mimo i¿ s± to paj±ki prymitywne to i tak s± przepiêknie ubarwione. Najczê¶ciej spotykanymi gatunkami w hodowlach s±:

- Haplopelma spp. – s± bardzo atrakcyjnie ubarwione. Na odw³oku mo¿na zaobserwowaæ ornament. Dojrza³e samce ró¿ni± siê ubarwieniem od samic i m³odych osobników. Samce trac± ubarwienie przy osi±gniêciu doros³o¶ci.

- Ornithoctonus spp. – s± bardzo atrakcyjnie ubarwione, najczê¶ciej spotykanym osobnikiem w hodowli jest Ornithoctonus aureotibialis.

- Ephebopus spp. – mimo tego ¿e s± to paj±ki podziemne znakomicie s± przystosowane do nadrzewnego trybu ¿ycia. Niektórzy hodowcy uwa¿aj± je za ptaszniki nadrzewne. S± s³abo jadowite.

- Chilobrachys spp. – paj±ki tego gatunku wykonuj± bardzo du¿e ilo¶ci sieci. Wiêkszo¶æ terrarium jest gêsto za pajêczynowana.

- Citharischius spp. - jest drugim co do wielko¶ci ptasznikiem afrykañskim. Samice dorastaj± nawet do 20 cm z rozpostartymi nogami, czyli ok. 10-11 cm samego cia³a. Mimo, ¿e nie s± bardzo szybkie, to rekompensuj± to bardzo silnym jadem, d³ugimi chelicerami i temperamentem

- Hysterocrates spp. - s± jednolicie ubarwione, w naturze czêsto z samic± mog± mieszkaæ niedoros³e osobniki mo¿liwe ¿e jest to potomstwo. M³odsze osobniki mo¿na trzymaæ w grupie. Na rynku ciê¿ko dostaæ paj±ki "czyste" gatunkowo, ze wzglêdu na czêste krzy¿owanie przez hodowców H. gigas z H.crassipes.

Paj±ki te potrzebuj± wysokiego terrarium z du¿± ilo¶ci± ziemi (3/4 terrarium) w której wykopi± sobie norki. Jako pod³o¿e polecam torf lub w³ókno kokosowe, mo¿na te¿ pomieszaæ torf z w³óknem kokosowym co jeszcze bardziej urozmaici wygl±d terrarium. Wa¿na jest te¿ wilgotno¶æ, gdy¿ te paj±ki potrzebuj± oko³o 80% wilgotno¶ci. Trzeba tak¿e uwa¿aæ na ple¶ñ, gdy¿ lubi siê rozwijaæ w norkach na resztkach pokarmu. Trzeba zawsze pamiêtaæ, by usuwaæ resztki jedzenia. Je¿eli zapewnimy paj±kowi du¿o pod³o¿a w którym mo¿e kopaæ i robiæ rozga³êzione tunele wtedy jest wiêksza szansa, ¿e nasz pupil bêdzie ³agodniejszy i zaniepokojony bêdzie siê chowa³ do swoich tuneli, rzadko próbuj±c atakowaæ. Naprawdê mo¿na ³adnie urz±dziæ terrarium dla paj±ków podziemnych. Wystarczy trochê chêci i mobilizacji, na pewno uzyskamy wspania³y efekt. Do manewrowania w terrarium nale¿y u¿ywaæ pêsety. Manewrowanie tzw. go³± rêk± nie jest najrozs±dniejsze. Czyszczenie terrarium nie jest trudnym zadaniem. Wej¶cie norki mo¿emy przykryæ jakim¶ pude³eczkiem przezroczystym. I mo¿emy sobie spokojnie czy¶ciæ szybki. Je¿eli chcemy wymieniæ torf dobrym sposobem którego ja u¿ywam jest d³uga wyka³aczka która pomo¿e nam wywabiæ pupila z norki. Paj±k na pewno bêdzie zainteresowany, i powinien wyj¶æ za patyczkiem z norki. Wtedy nakrywamy paj±ka jakim¶ pojemnikiem, od spodu wsuwamy tekturkê i wyjmujemy spokojnie paj±ka z terrarium. Pó¼niej robimy tak samo tylko ¿e najpierw wysuwamy tekturkê, a potem szybkim ruchem zdejmujemy pude³ko z paj±ka.
Ciekawe zjawisko zaobserwowano u paj±ków z rodzaju Hysterocrates. Paj±ki te potrafi± nurkowaæ, naukowcy podejrzewaj± ¿e w naturalnym ¶rodowisku poluj± na ma³e rybki.

http://images32.fotosik.pl/255/83a2174bc338c63b.jpg (www.fotosik.pl)

Do budowy tego terrarium autor u¿y³ styropianu, nastêpnie obklei³ go torfem. Co da³o wspania³y efekt.

http://images31.fotosik.pl/256/8170cc57ed978047.jpg (www.fotosik.pl)

Ja osobi¶cie zachêcam do hodowli ptaszników podziemnych s± to naprawdê wspania³e paj±ki. Mimo i¿ to jest krótki artyku³, to zachêci was do hodowli ptaszników podziemnych.

Mam pozwolenie na wykorzystanie zdjêæ.

Podziêkowania dla Glaurunga

Pawelnek 2008

//Ortografia, interpunkcja, stylistyka - aspoleczna

BoBaZ
18-05-2008, 21:19
Dobra robota Pawelnek :)

PS: Nory paj±ków mog± siêgaæ dalej ni¿ 2m i s± "ukorzenione".

M4S73R
18-05-2008, 21:25
Dobry art. ;)

Na powierzchni mo¿emy spotkaæ doros³ych samców gdy¿ rzadko kopi± norki czê¶ciej wêdruj± w poszukiwaniu samic by odbyæ kopulacjê.

- powinno byæ: Na powierzchni mo¿emy spotkaæ doros³e samce ... ;)

Pawelnek
18-05-2008, 21:27
W³a¶nie nie mog³em co¶ tego zdania sformu³owaæ :d Dziêki

M4S73R
18-05-2008, 21:28
''doros³ych samce'' - popraw jeszcze :) - > doros³e samce. :)

mpx
18-05-2008, 21:36
Strasznie fajne s± te terraria. Ale i tak pewnie sobie nie sprawie podziemniaka, bo dla mnie to jest w³asnie "hodowanie dziury w ziemi" :)

Jakim torfem jest obklejony te styropian? Bo efekt jest boski :D

Pawelnek
18-05-2008, 22:03
Zwyk³ym torfem :D

s3in
18-05-2008, 22:04
Nie wiem sk±d ty masz te pomys³y na te artyku³y super! Oby tak dalej mo¿e sobie kupie co¶ tylko ju¿ zapytam jakie mi polecicie na 1 podziemnika ?

johnson19
18-05-2008, 22:24
pawelnek artyku³ krótki, ale to kawa³ dobrej roboty. Fajnie to wszystko przedstawi³e¶.
Ja równie¿ zachêcam do hodowania paj±ków podziemnych:D

s3in na pocz±tek Hysterocrates spp.

s3in
18-05-2008, 22:41
A czy Hysterocrates to nie to samo co Haplopelma bior±c pod uwagê si³ê jady szybko¶æ temperament ?

johnson19
18-05-2008, 22:48
A czy Hysterocrates to nie to samo co Haplopelma bior±c pod uwagê si³ê jady szybko¶æ temperament ?

Haplopelmy to zupe³nie inna bajka...:D Je¶li przyzwyczai³e¶ siê do szybko¶ci ptaszników nadrzewnych to mo¿esz spróbowaæ z Ephebopus spp. Ale na pocz±tek radzi³bym wybraæ Hysterocrates.

info-0
18-05-2008, 22:49
Nie to samo :P.

W ogóle patrz±c na noty na stronie Arachneii mo¿na siê przyczepiæ i patrzeæ na niektóre z przymru¿eniem oka :).

Ephebopus ma najs³abszy jad z podziemnych, ale bynajmniej nie tak s³aby jak Brachypelma czy A. geniculata :P.

s3in
18-05-2008, 22:56
Je¶li przyzwyczai³e¶ siê do szybko¶ci ptaszników nadrzewnych to mo¿esz spróbowaæ z Ephebopus spp.
Chcia³em ale sporo kosztuje a jak ju¿ to L3 min. wiêc chyba H.gigas kupie mia³em ju¿ ale do L5 bo na sprzeda¿ by³ teraz co¶ na sta³e kupiê.
Ogólnie Haplo to wiêksze agresory s±.
To nie problem mia³em ju¿ kilka do L8 najczê¶ciej pó¼niej sell.
A co mo¿ecie mi powiedzieæ o H.gigasie z w³asnej hodowli?

johnson19
18-05-2008, 23:00
H.gigas mia³em 2 w tym jeden do doros³o¶ci. S± dosyæ szybkie, wol± uciec do nory ni¿ siê stawiaæ, ¿ar³oczne, aktywne, buduj± fajne tunele. Tyle mogê o nim powiedzieæ.

Cipsu
18-05-2008, 23:07
H.gigas moim zdaniem jest to super pajak w 1 dzien jak go dostalem zacz±l kopac i robic piekne tunelo-gniazda przy samej szybce wiec wszystko mu tam widze :D

//Ortografia - aspoleczna

Neph
18-05-2008, 23:27
Nie wiem czy art by³ zainspirowany moim pomys³em czy te¿ nie, ale tak czy siak dziêki :p Krótki, lecz dobry artyku³, mo¿na znale¼æ sporo ciekawostek, trochê sformu³owañ typu "co¶ jest bardzo fajne", jednak bez przedstawionych pomys³ów/argumentów, co uwa¿am za minus (chodzi mi g³ównie o: "Naprawdê mo¿na ³adnie urz±dziæ terrarium dla paj±ków podziemnych. Wystarczy trochê chêci i mobilizacji. A na pewno uzyskamy wspania³y efekt." :p). Fakt, s± dwie fotki (ju¿ je gdzie¶ widzia³em :D), ale mog³o by byæ co¶ wiêcej :)
Swoj± drog±, czy kto¶ wie jak dok³adnie zosta³y wykonane te terraria? Nie bardzo rozumiem co ma znaczyæ styropian obklejony torfem... A co z tunelami i legowiskiem gadzinki? :p
Oczywi¶cie brawa dla autora :)

mpx
19-05-2008, 00:41
Chodzi o torf kokosowy?

Co z tego ¿e Ephebopus maj± s³aby jad, skoro maj± 3 miejsce w¶ród najszybszych paj±ków na ¶wiecie (o ile czego¶ nie pokrêci³em :D )

Pawelnek
19-05-2008, 15:58
Nie wiem czy art by³ zainspirowany moim pomys³em czy te¿ nie, ale tak czy siak dziêki :p Krótki, lecz dobry artyku³, mo¿na znale¼æ sporo ciekawostek, trochê sformu³owañ typu "co¶ jest bardzo fajne", jednak bez przedstawionych pomys³ów/argumentów, co uwa¿am za minus (chodzi mi g³ównie o: "Naprawdê mo¿na ³adnie urz±dziæ terrarium dla paj±ków podziemnych. Wystarczy trochê chêci i mobilizacji. A na pewno uzyskamy wspania³y efekt." :p). Fakt, s± dwie fotki (ju¿ je gdzie¶ widzia³em :D), ale mog³o by byæ co¶ wiêcej :)
Swoj± drog±, czy kto¶ wie jak dok³adnie zosta³y wykonane te terraria? Nie bardzo rozumiem co ma znaczyæ styropian obklejony torfem... A co z tunelami i legowiskiem gadzinki? :p
Oczywi¶cie brawa dla autora :)

Tak zainspirowany twoim pomys³em.
Co ma gad do paj±ka??

Pod styropianem znajduje siê torf w którym sobie kopie.

Neph
20-05-2008, 13:50
Nic - celowo u¿y³em porównania ptasznika podziemnego do smoka ze wzglêdu na tryb ¿ycia ;)

Sad_Mad
20-05-2008, 19:54
. S± to bardzo prymitywne ptaszniki
Prosilbym o jakis dowod...
Nie neguje tego, po prostu nie slyszalem jeszcze takiej tezy. wydaje mi sie ona odrobine dziwna. Na pewno mowi sie tak o trapdoorach itp., ale o ptasznikach podziemnych ze sa "prymitywne" jeszcze nie slyszalem.
-Bardzo silnym jadem i szybko¶ci±
Ephobopusy jadem BARDZO silnym nie dysponuja, a np. Citharischius crawshayi szybkoscia nie imponuje.
<no dobra, to jest wyszczegolnione nizej, ale mimo wszystko dopisz moze cos w stylu "ale sa wyjatki", bo i tak to jest cos do doczepienia :P>
-S± mniej ow³osione ni¿ ptaszniki naziemne i nadrzewne.
Nie wszystkie, nie od kazdych.
-Ich czwarta para odnó¿y jest o wiele masywniejsza od pozosta³ych.
Nie u wszystkich, nie "o wiele".
-Paj±ki te potrafi± znakomicie kopaæ w ka¿dym pod³o¿u.
Ryzykowne stwierdzenie ;).
Najczê¶ciej s± one zamieszkiwane przez niedojrza³e osobniki lub samice
A ja slyszalem o istnieniu takze niedojrzalych samic... ;)
Trudno jest zauwa¿yæ w ¶rodowisku naturalnym
A norka to jakie srodowisko?? :D
Mimo i¿ s± to paj±ki prymitywne to i tak s± przepiêknie ubarwione.
Po co to "i tak"?
-Citharischius spp. - Jest drugim, co do wielko¶ci ptasznikiem afrykañskim.
Caly rodzaj jest drugim co do wielkosci ptasznikiem afrykanskim? ;) Jak piszesz o konkretnym ptaszniku to napisz od razu: crawshayi.
Wa¿na jest te¿ wilgotno¶æ gdy¿ te paj±ki potrzebuj± oko³o 80% wilgotno¶ci.
Raczej nie wszystkie...
w tedy
wtedy
mobilizacji. A na pewno
Lepiej przecinek. (tak mi w oko wpadlo).

Czepiam sie, wiem ;).

Aha- ogolnie art fajny, czepiam sie pierdol ;).

johnson19
20-05-2008, 22:14
Sad_Mad ale sie czepiasz :D
Co do szybko¶ci C.crawshayi to on te¿ mo¿e zaskoczyæ wyskakuj±c nagle z norki :D
Pawelnek pisa³ ogólnie o ptasznikach podziemnych. Jakby pisa³ o tych wszystkich wyj±tkach (szybko¶ci, si³y jadu, ow³osienia) to wysz³oby tu kilka stron a o to autorowi (chyba) nie chodzi³o.

Sebastian ¦.
20-05-2008, 22:23
¯eby nie wprowadzaæ pocz±tkuj±cych w b³±d.M³ode C.crawshayi potrafi± byæ bardzo ale to bardzo szybkie,nie bêde porównywa³ czy wolniejsze czy szybsze od poe czy innych cambri,i tak sie nie zorientujecie kiedy crawshayi zaniepokojony wybiegnie z pojemnika.Dopiero naprawde spore osobniki tego gatunku ju¿ nie s± tak bardzo szybkie.

esien
21-05-2008, 22:39
Co z tego ¿e Ephebopus maj± s³aby jad, skoro maj± 3 miejsce w¶ród najszybszych paj±ków na ¶wiecie (o ile czego¶ nie pokrêci³em )

A to sa jakies kwalifikacje prowadzone bo nie slyszalem o czyms takim ? :o po 2 Ephebopus spp. nie jest pajakiem typowo (podziemnym).

Mustang
22-05-2008, 12:02
-Citharischius spp. - Jest drugim, co do wielko¶ci ptasznikiem afrykañskim

To najwiêkszy jest Hysterocrates ? :confused:

mpx
22-05-2008, 22:43
A to sa jakie¶ kwalifikacje prowadzone bo nie slyszalem o czyms takim ?
Przeczyta³em to na tutaj na forum :P Chyba w arcie o szybko¶ci.

Kostia
23-05-2008, 01:27
w po³owie nie zgodzê sie w kopaniem,np H.lividum kopie nory do 10m

Raphael
23-05-2008, 12:47
np H.lividum kopie nory do 10m

Sk±d takie info?

Kostia
23-05-2008, 15:06
wyczytalem gdzies,ale nie pamietam gdzie.

kubad13
25-05-2008, 00:37
a co do h.gigasa to moj to po prostu wcielona bestia nie zgodze sie z ,,woli uciec do nory niz sie stawiac(czy jakos tak) jak wrzuce m±cznika to nawet nie zd±¿e niekiedy mrugn±c a on go trzyma, lub jak wyciagam wylinki(ostatnio wyjechalem nie mial kto wyciagnaC:/) to pajak zlapal sie pêsety i nie chcial puscic, tak samo mam z kedziork± nie wiem czy tylko ja mam takie agresywne pajaki? kedziorka tak niewinnie wyglada a tylko pêsete wlo¿e to ja lapie , a nie wspominajac juz o parahybanie:/

//Ortografia - aspoleczna
//Te¿ ortografia - Glaurung

neoro
25-05-2008, 03:13
kubaduda13 Twój gigas to które "L"? :) Zawsze by³ taki agresywny, czy naby³ to z wiekiem? :)

Pawelnek
25-05-2008, 12:43
a co do h.gigasa to moj to po prostu wcielona bestia nie zgodze sie z ,,woli uciec do nory niz sie stawiac(czy jakos tak) jak wrzuce m±cznika to nawet nie zd±¿e niekiedy mrugn±c a on go trzyma, lub jak wyciagam wylinki(ostatnio wyjechalem nie mial kto wyciagnaC:/) to pajak zlapal sie pêsety i nie chcial puscic, tak samo mam z kedziork± nie wiem czy tylko ja mam takie agresywne pajaki? kedziorka tak niewinnie wyglada a tylko pêsete wlo¿e to ja lapie , a nie wspominajac juz o parahybanie:/

To ju¿ zalezy od cechy osobniczej, ile paj±ków tyle zachowañ.

Ten artyku³ mia³ zachêcaæ do hodowli ptaszników podziemnych. Je¶li bym chcia³ opisaæ ka¿dego paj±ka to by mi to z 9 stron wyszlo. :D

Pawelnek
25-05-2008, 14:17
zobaczcie na jedno gdzie pokazane jest Gniazdo C.marshalli... wspania³e a przecie¿ to dopiero ma³y paj±czek.

Ceratogyrus spp. to nie ptaszniki podziemne ;]

Kostia
29-05-2008, 00:20
popieram kubaduda13...poniewa¿ mój kolega ma crassipesa...to nigdy nie ucieka do nory...jak otworzy sie szybke od terra to ju¿ staje w postaci obronnej....a gdy cos sie wlozy na jego posesje to syczy bardzo mocno i atakuje...

porthole
29-05-2008, 02:03
Bardzo dobrze, ¿e kto¶ zachêca innych do hodowania ptaszników podziemnych. Dla mnie to s± super paj±ki, naprawdê bardzo aktywne. Siedz± w norce, ale z drugiej strony tak ¿yj±, np nadrzewne jak zbuduj± gniazdo, te¿ wiêkszo¶æ czasu w nim siedz±, a budowanie gniazda mo¿na obserwowaæ tak samo jak kopanie norki. Pomimo na razie bardziej naziemnego sposobu ¿ycia mojej Haplopelmy, po gigasie mogê wiele zauwa¿yæ w sposobie jego ¿ycia i budowania ¶rodowiska. Ja szczerze polecam ptaszniki podziemne jak autor tego artyku³u. Dobrze, ¿e podj±³e¶ ten temat!

//Nazwy rodzajowe piszemy z wielkiej litery. Np. Brachypelma smithi (Brachypelma - rodzaj [Litera wielka], smithi - gatunek [litera ma³a] - Glaurung

johnson19
29-05-2008, 17:05
Wykonuj±c odpowiednie terrarium ca³y czas mo¿na obserwowaæ swojego paj±ka. Ja równie¿ zachêcam do hodowania ptaszników podziemnych; wg mnie s± ciekawsze ni¿ naziemne:D