PDA

Pokaż pełną wersję : [Zegar biologiczny]

Yvaine
17-03-2007, 13:59
Trzymałam przez zimę przez cały dzień pająki w ciemnym miejscu. Ponieważ wieczorami było mi zimno to dogrzewałam w pokoju. Takze w sumie w nocy temp była wyższa niż w dzien a ponadto przez całą dobę miały ciemno. Zastanawialam sie czy przez ten czas moglam zmienic ich zegar biologiczny, a jeśli tak - możnaby przestawić ich aktywność na dzienną przez co obserwowanie ich staloby sie latwiejsze.

Michallewczuk
17-03-2007, 14:27
Nie da się tego zmienić a przynajmniej nie w tak krótkim czasie.

Yvaine
17-03-2007, 15:19
Faktycznie, przez ten czas nie zauwazylam jakis istotnych zmian, ale dlaczego na dłuższą mete nie moznaby tego zmienić?

Michallewczuk
17-03-2007, 17:00
Ewolucja liczy się w milionach lat a nikt nie będzie praktykował tego i zmieniał natury tylko dla tego że ktoś tam chce ptasznika aktywnego za dnia a nie nocy.

Yvaine
17-03-2007, 17:45
To nie jest sprawa ewolucji przecież!!

Chodzi mi o coś takiego jak wyjazd na drugą półkule!

Michallewczuk
17-03-2007, 20:04
Pająki nie mają pamięci to nie potrafią zakodować sobie nowych pór dnia i nocy.

Skaggs
17-03-2007, 20:57
to nie ma nic wspolnego z pamiecia

Yvaine
17-03-2007, 22:16
Dokładnie. Pająk rozpoznaje dzien i noc. Ponadto jest aktywności nocnej.

Chodzi mi o to ze jeżeli wyjedziesz za granice to po paru dniach przystosowujesz sie do tamtejszego trybu mimo ze tak naprawde jestes aktywny podczas swojej biologicznej nocy.

Tak wiec gdyby zamienic pająkom tryb dobowy to moznaby je obserwowac w ciagu dnia.

Jurry
17-03-2007, 22:38
pajaki rozrozniaja dzien i noc glownie po temperaturze. jesli chcesz miec pajaka aktywnego w nasz dzien, to stworz mu wtedy noc, czyli dogrzewaj w nocy(naszej :P czyli jak spisz, to wlaczaj lampke) ;) ja tego nie prbowalem, ale moze sie udac ;) moze nie odrazu, ale po jakims czasie moga (ale nie musza) byc efekty ;)

Yvaine
17-03-2007, 22:43
Maja 4 pary oczu żeby rozróżniać dzien od nocy wiec wydaje mi sie ze zmiana temperatury nie wystarczy :D

Kamas
28-03-2007, 19:55
nie zauwazylas ze ptaszniki zawsze dążą do tego by było ciemno? przy koapniu norek kopią aż nie bedzie 100% ciemnosci, nie chodzi o to ze one mówią sobie "aha, mineło 12h pora wstawać bo jest noc a ja przeciez jestem nocny" one wiedzą, że jest ciemno i wtedy czują sie bezpiecznie i wyruszają na łowy!!

North
29-03-2007, 00:21
nieda sie tego zrobić. Pająki nawet jak się w nocy obserwuje ok. po 23 to przy świetle zachowują się tak jak w nocy, coprawda płoszą się przy tym..

Yvaine
29-03-2007, 00:41
1. Jak wyrusza na lowy w dzien to im przyswieci slonce i sie skapna ze jest dzien a nie noc.

2. Ma na to wplyw takze temperatura, oraz dni poprzednie, Ty tez jak Ci sie zgasi swiatlo o 17 to nie pojdziesz spac nie?

MikeD.
29-03-2007, 11:08
Jak wyrusza na lowy w dzien to im przyswieci slonce i sie skapna ze jest dzien a nie noc.

To że mają oczy nie oznacza że w ogóle coś widzą, tak na dobrą sprawę nikt nie wie jak ptaszniki widzą i to że odróżniają dzień od nocy to tylko domysły i możliwe jest że są całkowicie ślepe.

Yvaine
30-03-2007, 00:16
wydaje mi sie ze gdyby nie widzialy nic to ich oczy stopniowo by zanikły, natura nie lubi rzeczy niepotrzebnych

Blackmane
30-03-2007, 01:02
Nie no bez przesady : ) Ptaszniki widzą, jeśli nie jest to wzrok idealny, to jednak odróżniają nasilenie barw i natężenie światła. W warunkach sztucznych przeprowadzenie takiego eksperymentu z przestrojeniem ptasznika było by łatwe, jednak gdy tylko w fałszywej prze nocnej wypuszczono by go na słońce to "uznał by" to za dzień tak czy siak. Więc nie da się w efekcie zrobić tak by pająk był aktywny za dnia, a w nocy nie, tzn odwrócić tej zależności, gdyż jego pamięć, instynkt i wreszcie sposób prowadzenia życia nie pozwolą mu najnormalniej na to.

dzimi
30-03-2007, 15:15
Najprosciej, ptasznik widzi swiatlo/jasnosc uwaza to za dzein, nie ma swiatla, tylko ciemnosc - noc.