PDA

Pokaż pełną wersję : [Dokumenty] Czy powinienem dostac jakies?

voyager156
19-05-2008, 20:57
Niedlugo w moim domu zjawi sie Brachypelma emilia. Czy osoba ktora mi ja sprzedaje powinna dolaczyc do pajaka jakies dokumenty etc? A moze to ja powinienem gdzies zglosic fakt posiadania takiego zwierzaka?

Prosze o szybka odpowiedz i pozdrawiam!

Ps: przegladalem to podforum ofc, niemniej znalazlem czesto informacje ktore byly sprzeczne ze soba, takze postanowilem zalozyc nowy temat aby dostac jasna i konkretna informacje...

Sorg
19-05-2008, 21:39
osoba ktora sprzedaje pajaka jest zobowiazana do wystawienia dokumentu o urodzeniu w niewoli(jesli jest to gatunek chroniony a wszystkie Brachypelmy sa pod ochrona).

KastaTD
19-05-2008, 23:08
A może to ja powinienem gdzies zglosic fakt posiadania takiego zwierzaka?

Pająków nie musisz nigdzie rejestrować.osoba ktora sprzedaje pajaka jest zobowiazana do wystawienia dokumentu o urodzeniu w niewoliTakie dokumenty wystawia Powiatowy Lekarz Weterynarii przy otwieraniu kokonu i policzeniu wszystkich młodych(zresztą prawie nikt nie ma takich papierów CITES'owych). Jako podkładkę sprzedający wypisują własne oświadczenia, że pająk urodził się u nich w niewoli. Zawsze lepsze to niż nic, ale pewności nie ma, że w razie czego sąd uzna to jako dowód, że pająk nie pochodzi z odłowu.wszystkie Brachypelmy sa pod ochronanie tylko Brachypelmy, bo również 2 gatunki z rodzaju Aphonopelma (albiceps i pallidum).

voyager156
19-05-2008, 23:44
Czyli w takim razie dobrze rozumiem ze jesli w praktyce dostane recznie spisane oswiadczenie to powinno mi to wystarczyc?

KastaTD
20-05-2008, 00:00
Praktycznie zdobycie jakichkolwiek innych dokumentów jest baaardzo trudne, bo polskie przepisy są gówniane i niejednoznaczne, stąd hodowcy mają problem, żeby dostać papiery CITES'owe na młode. Powinieneś prosić sprzedawcę o takie dokumenty, gdzie jest data transakcji, dokładne dane sprzedającego (adres, numer dowodu os. itd) no i Twoje dane no i oczywiście czytelne Wasze podpisy. Im więcej danych tym lepiej.

voyager156
20-05-2008, 00:57
Dziekuje za odpowiedz, widze ze jesli idzie o Brachypelmy to z owych przepisow wyszedl jeden wielki burdel. I znow jest jakis kolejny, bezsensowny przepis ktory w sumie nie wiadomo jak interpretowac i zabezpieczyc sie przed ewentualnymi, idiotycznymi oskarzeniami :/

EDIT:
A i jeszcze jedno pytanko. Zalozmy ze kiedys salamandry odwiedza moje mieszkanie i pytaja sie o pajaka. Lepiej mowic ze w sumie nie wiem co to za gatunek ale dostalem przy zakupie jakis papier do tego, czy moze otwarcie im wyjawic co to jest i pokazac papier. Ktora metoda jest wtedy lepsza?

lukasz.sz
21-05-2008, 12:09
1. jak masz papier to go pokaz.. prawo stoi rowniez po naszej stronie smiem twierdzic
ze bardzie niz po stronie policji czy tez ''zielonych''
2. nie podpisuj papierow swiadzczacych na twoja niekozysc
3. o ile sie niemyle zeby wejsc do mieszkania musza miec nakaz.....
4 na forum sa bardzo dobrze opisane odpowiednie akty prawne które .. warto sie z nimi zapoznac zeby ewentualnie miec ciekawa dyskusje..:)

KastaTD
22-05-2008, 00:19
1. jak masz papier to go pokaz.. prawo stoi również po naszej stronie smiem twierdzic
ze bardzie niz po stronie policji czy tez ''zielonych''
Był opisywany przypadek na forum, że ktoś dostał wyrok skazujący pomimo, że miał potwierdzenie kupna. To czy ktoś uzna to za dowód niewinności zależy od prokuratora, a później od sędziego. Taki dokument NIC nie gwarantuje, ale lepiej mieć coś niż nic.Zalozmy ze kiedys salamandry odwiedza moje mieszkaniePolicja jak już.

fehler404
02-06-2008, 19:32
Mam kilka B.albopilosum. Dostałem je od Brata, który wraz z kolegą postanowili rozmnożyc swoje pajączki. Mam je od nimf ponad rok, i oczywiście mam tylko zaświadczenie o urodzeniu w niewoli na rodziców moich pająków. Chce je teraz sprzedać - co powinienem dostarczyć kupującemu żeby było dobrze:)

KastaTD
02-06-2008, 23:11
Z tego co wiem, to Powiatowy Lekarz Weterynarii powinien uczestniczyć w otwieraniu kokonu i po przeliczeniu młodych wystawia zaświadczenie o urodzeniu pająków w niewoli. Jeśli tego nie masz, to w świetle prawa będziesz nielegalnie sprzedawał pająki. Praktycznie wygląda to tak, że i tak mało kto ma dokumenty od PLW i sprzedają bez tego unikając zbytniego rozgłosu.

voyager156
05-06-2008, 17:56
Tak czy siak, chyba wszystko jest juz wiadome, takze prosze o zamkniecie tematu i dziekuje za odpowiedzi :)