Pokaż pełną wersję : Roztocza, pleśń, itp Grzybobranie :)
Kisiel92
20-05-2008, 17:08
Witam, mam pytanie, czy mozliwe jest zeby w terra rosły grzyby? Przedwczoraj zauważyłem coś podobnego do grzybka w terra z P.murinusem, a dzisiaj, ku mojemu zdumieniu okazało sie ze to naprawde są grzyby:)
Terrarystyką zajmuję sie juz ponad 2 lata i nigdy sie z czyms takim nie spotkałem..
W związku z tym mam pare pytań:
-Czy takie grzybki mogą zaszkodzic ptasznikowi?
- Gdybym je zcioł to czy urosły by nowe?
- Czy muszę wymienic podłoze?
Za odpowiedzi z gory dziękuję
ps. Wie ktos moze co to za gatunek? :cool:
Jest to mozliwe zeby wyrosły w terra (moze element wystroju z lasu?) Szkodliwe... zależy; trujące - tak, dla karmówki, a następnie dla pająka. Jadalne raczej nie... Jak zetniesz wyrosną nowe, musisz usunąć grzybnię... najlepiej wymień podłoże.
Miałem podobne.
Wywal to czym prędzej !
I radze murinusa nie trzymac na tak wilgotnym podlozu...
eagle-eagle
20-05-2008, 19:42
też to przerabiałem :) u blondi rosły mi nawet kilkunastocentymetrowe grzyby :) wymień całe podłoże i wsadź do piekarnika wszystkie ozdoby typu: korzenie, kora - bo zostają na nich zarodniki.
a dlaczego niby grzybek ma przeszkadzać???
to, że coś jest trujące dla nas, nie znaczy, że zabije pająka...
ja tam bym zostawił, bo według mnie to fajna ozdoba...
No tak... ale grzyb to chyba grzyb... też tak myślałem, ale w sumie fakt że zarodniki się rozprzestrzeniają w powietrzu. Będą osiadać na pająku i grzyb tego typu może w końcu stanowić pokarm dla różnorodnych stworzeń, chociaż pomysł, że karmówka się zatruje i potem pająk dla mnie jest śmieszny, to przecież grzybem mogą się żywić nie tylko nieszkodliwe robaki ale i roztocza. Ja chcąc zapewnić mojej geniculacie "naturalne warunki" doprowadziłem niechcący do powstania małego lasu u niej w terrarium i najprawdopodobniej czeka mnie teraz kłopotliwa sterylizacja... Lepiej dmuchać na zimne.
ale, takie grzyby rozsadzające owady od środka to są grzyby które "zajmują się tym zawodowo, aby przeżyć", a taki zwykły borowik to raczej pająka nie zatłucze...
tak offtopowo
to hodowla pieczarki + stróż w postaci pająka
nie dość, że ładnie wygląda, to i praktyczne, szczególnie pod koniec miesiąca... :)
to, że coś jest trujące dla nas, nie znaczy, że zabije pająka...
Prawda. Ale my nie wiemy co jest, a co nie jest trujące dla pająka. Dlatego najlepiej usuwać takie rzeczy - profilaktycznie.
Michallewczuk
17-08-2008, 16:33
Efekt 20 sekund
http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=23331
http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=22818
aspoleczna
18-08-2008, 17:13
Zamykam :)
vBulletin - Arachnea.org