PDA

Pokaż pełną wersję : Roztocza, pleśń, itp Grzybobranie :)

Kisiel92
20-05-2008, 17:08
Witam, mam pytanie, czy mozliwe jest zeby w terra rosły grzyby? Przedwczoraj zauważyłem coś podobnego do grzybka w terra z P.murinusem, a dzisiaj, ku mojemu zdumieniu okazało sie ze to naprawde są grzyby:)
Terrarystyką zajmuję sie juz ponad 2 lata i nigdy sie z czyms takim nie spotkałem..
W związku z tym mam pare pytań:
-Czy takie grzybki mogą zaszkodzic ptasznikowi?
- Gdybym je zcioł to czy urosły by nowe?
- Czy muszę wymienic podłoze?
Za odpowiedzi z gory dziękuję

ps. Wie ktos moze co to za gatunek? :cool:

Mustang
20-05-2008, 17:17
Jest to mozliwe zeby wyrosły w terra (moze element wystroju z lasu?) Szkodliwe... zależy; trujące - tak, dla karmówki, a następnie dla pająka. Jadalne raczej nie... Jak zetniesz wyrosną nowe, musisz usunąć grzybnię... najlepiej wymień podłoże.

BoBaZ
20-05-2008, 18:02
Miałem podobne.

Wywal to czym prędzej !

Sad_Mad
20-05-2008, 19:19
I radze murinusa nie trzymac na tak wilgotnym podlozu...

eagle-eagle
20-05-2008, 19:42
też to przerabiałem :) u blondi rosły mi nawet kilkunastocentymetrowe grzyby :) wymień całe podłoże i wsadź do piekarnika wszystkie ozdoby typu: korzenie, kora - bo zostają na nich zarodniki.

Twardy
17-08-2008, 15:07
a dlaczego niby grzybek ma przeszkadzać???
to, że coś jest trujące dla nas, nie znaczy, że zabije pająka...
ja tam bym zostawił, bo według mnie to fajna ozdoba...

Faust
17-08-2008, 15:21
No tak... ale grzyb to chyba grzyb... też tak myślałem, ale w sumie fakt że zarodniki się rozprzestrzeniają w powietrzu. Będą osiadać na pająku i grzyb tego typu może w końcu stanowić pokarm dla różnorodnych stworzeń, chociaż pomysł, że karmówka się zatruje i potem pająk dla mnie jest śmieszny, to przecież grzybem mogą się żywić nie tylko nieszkodliwe robaki ale i roztocza. Ja chcąc zapewnić mojej geniculacie "naturalne warunki" doprowadziłem niechcący do powstania małego lasu u niej w terrarium i najprawdopodobniej czeka mnie teraz kłopotliwa sterylizacja... Lepiej dmuchać na zimne.

Twardy
17-08-2008, 15:40
ale, takie grzyby rozsadzające owady od środka to są grzyby które "zajmują się tym zawodowo, aby przeżyć", a taki zwykły borowik to raczej pająka nie zatłucze...

tak offtopowo
to hodowla pieczarki + stróż w postaci pająka
nie dość, że ładnie wygląda, to i praktyczne, szczególnie pod koniec miesiąca... :)

Mustang
17-08-2008, 16:10
to, że coś jest trujące dla nas, nie znaczy, że zabije pająka...

Prawda. Ale my nie wiemy co jest, a co nie jest trujące dla pająka. Dlatego najlepiej usuwać takie rzeczy - profilaktycznie.

Michallewczuk
17-08-2008, 16:33
Efekt 20 sekund

http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=23331

http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=22818

aspoleczna
18-08-2008, 17:13
Zamykam :)