PDA

Pokaż pełną wersję : [ROZMIAR TERRARIUM] fakty i mity

Yvaine
17-03-2007, 16:50
Wielu początkujących terrorystów zastanawia się w jakim pojemniku należy trzymac pająki. Chciałabym obalić jednoznacznie kilka krążących w związku z tym MITÓW a także zaproponować na ten temat kilka FAKTÓW.

1. Pająk w za duzym terrarium staje się agresywny.
Oczywiście bzdura. W królestwie zwierząt występują dwa systemy obrony-
- OCO – obrona czynna - czyli ucieczka albo atak
- OBO – obrona bierna – zamarcie w bezruchu
Zdecydowana większość zwierząt wykazuje syndrom OCO, a także jeżeli tylko mają możliwość wybierają ucieczkę. W terrarium pozostawiającym dużą swobodę ruchu pająk naturalnie wybierze ucieczke i spokojnie przeczeka w najdalszym kącie pojemnika aż zagrożenie – w tym przypadku nasza ręka czy pinceta odejdą. Ponadto jeżeli manipulujemy w dalszej od pająka części terrarium to pająk może w ogóle nie czuć się zagrozony na tyle by podejmowac jakąkolwiek akcję. W małym terrarium nie ma na to szans – zawsze wkraczamy w „osobistą sferę pająka” Jeżeli pająk nie ma możliwości ucieczki co występuje w małym terra – pozostaje mu tylko atak – jako ostateczna możliwość obrony.

2. Pająk w za dużym terra nie znajdzie pożywienia
Kolejny mit. Pająk doskonale wyczuwa drgania w podłożu a przykładowo kopiący mącznik zwraca na siebie uwage dość mocno. Nie raz nie dwa pająk wykopuje sobie pożywienie z pod ziemi. Jeżeli jednak ktos się nadal boi ze jedzenia pająk nie ruszy o można je podrzucić po prostu bliżej pajaka.

3. Pająk małe terrarium traktuje jako swoje gniazdo, natomiast w dużym czuje się nieswojo.
Pajak owszem, ciasny pojemnik może traktować jako swoje gniazdo, ale czy to na pewno dobrze? W ten sposób otwierając pojemnik wkraczamy do jego gniazda powodując bardzo silny stres. Natomiast w dużym pojemniku dając mu kokos czy coś innego na kryjówkę, (a nawet niekoniecznie bo większość pająków sama sobie buduje gniazdo) możemy manipulować w terrarium nie wkraczając do gniazda pająka i tym samym nie stresując go. Ponadto w przypadku zagrożenia pająk kryje się w gnieździe gdzie czuje się bezpiecznie a nie atakuje nas czy wyskakuje z pojemnika.

4.Zza dużego pojemnika pająk może łatwo uciec/nie można go znaleźć.
Co do ucieczki nie rozmiar pojemnika przyczynia się do tego a rozmiar wentylacji. Natomiast nikt nie mowi żeby trzymać pająka L1 w terrarium wielkości wanny. Wydaje mi się że tu właśnie przebiega górna granica rozmiaru terrarium – nie powinno być tak duże byśmy mieli problemy ze znalezieniem pająka.

5. Pająk nie poradzi sobie w dużym terra.
Kolejny niczym nie uargumentowany mit. Pająki na wolności mają hektary „terrarium” i nie ma zadnego powodu dla którego można by twierdzić że pająk się od nadmiaru przestrzeni rozchoruje. W małym pojemniku tez zyć będzie, ale jak wiadomo stres życie skraca. Może nie widocznie czy jakoś bardzo istotnie ale jednak.

Przypominam że terrarystyka polega na zapewnieniu zwierzętom jak najbliższych naturze warunków. Dlatego reasumując uważam że lepszy jest pojemnik większy niż mniejszy. Chciałabym także zauważyć że wszystkie argumenty zostały poparte własnymi obserwacjami.

Sad_Mad
17-03-2007, 16:52
I wszystko jasne :).

Bardzo dobrze, ze wyjasniles te kwestie jasno i przejrzyscie :). W pelni to co napisales popieram.

O_ny
17-03-2007, 16:53
no nie jest źle mi sie podoba ;)
gratz

Blackmane
17-03-2007, 17:07
Co do pkt.2 zasada ta tyczyła się tylko w przypadku pokarmu martwego. Pokarm żywy jest znajdowany prędzej czy później. Mączniki i drewnojady żywe zakopują sie w podłożu, więc pająk ich nie znajdzie. Co do pokarmu martwego - im większe terra tym większy problem ze znalezieniem go. Pokarm martwy nie wywołuje drgań, poprzez co pająk musi na niego natrafić podczas "spacerku", dlatego też wielkość terrarium w przypadku zabitych mączników, świerszczy, i innych żyjątek ma jak najbardziej wpływ i nie jest to mit, a fakt.

Yvaine
17-03-2007, 17:42
Pajak z powodzeniem odkopuje sobie żywe mączniki i drewnojady.

Natomiast martwy pokarm wystarczy rzucić koło pająka. Karmię młode połową mącznika i nigdy nie bylo problemu ze znalezieniem.

BoBaZ
17-03-2007, 17:51
No i wszystko jasne :) Zawsze, gdy chciałem zaczynać z terrarystykom to słyszałem wiele z tych mitów....W sklepie zoologicznym, a tam : rzymają Samice P. cambri L12 w sałatkoboxsie :/ Żal pajączka

Ganjalv87
17-03-2007, 18:08
Sorry za offtopa, ale nie mogłem się powstrzymać od śmiechu, w chwili gdy przeczytałem wstęp twojego tematu :lol: :lol: :lol:

Wielu początkujących terrorystów zastanawia się w jakim pojemniku należy trzymac pająki.

Założę się że terroryści o tym nie myślą (Dżołk) :wink:

pawlox
18-03-2007, 17:37
super temat, zawsze sie zastanwaiałem nad mitami o wielkosci terra :)

Yvaine
18-03-2007, 22:18
HAHAHA to przez mojego worda, zaciecie sie upiera i automatycznie poprawia mi TerrArystów, na TerrOrystów :D

nah*
19-03-2007, 12:19
Bardzo dobry artykuł :D

Messiah
19-03-2007, 13:15
Bardzo dobrze powiedziane dobry arlykół.

qra_terrorysta
19-03-2007, 19:47
Sorry za offtopa, ale nie mogłem się powstrzymać od śmiechu, w chwili gdy przeczytałem wstęp twojego tematu :lol: :lol: :lol:

Wielu początkujących terrorystów zastanawia się w jakim pojemniku należy trzymac pająki.

Założę się że terroryści o tym nie myślą (Dżołk) :wink:

ja o tym myślę :)

L i z a k .
19-03-2007, 22:45
2. Pająk w za dużym terra nie znajdzie pożywienia
Kolejny mit. Pająk doskonale wyczuwa drgania w podłożu a przykładowo kopiący mącznik zwraca na siebie uwage dość mocno. Nie raz nie dwa pająk wykopuje sobie pożywienie z pod ziemi. Jeżeli jednak ktos się nadal boi ze jedzenia pająk nie ruszy o można je podrzucić po prostu bliżej pajaka.

dupa nie mit ;) wsadź małego pająka do zbyt dużego terrarium i na drugim końcu połóż mącznika, jestem pewna, że go nie ruszy - dlatego, że drgania spowodowane kopaniem mącznika nie mają siły aż tak dużej (tak wielkiego zasięgu) by do pająka dotrzeć. A co do wykopywania - żaden z moich pająków nigdy nie wykopał sobie pinki bądź mącznika spod ziemi, a kiedy kładłam "nowego" to atakował bez wahania

a także jeżeli tylko mają możliwość wybierają ucieczkę. postaraj się odnieść to do pająków agresywnych (sztandarowa maculata)

Pająki na wolności mają hektary „terrarium” i nie ma zadnego powodu dla którego można by twierdzić że pająk się od nadmiaru przestrzeni rozchoruje. te hektary terrarium nie są, są natomiast przestrzenią, na którą pająk nawet nie wkracza - nie wiem czy wiesz, ale pająk całe życie spędza w swej norze/jamie/gnieździe bądź w pobliżu; wyjątkiem są dorosłe samce

a także zaproponować na ten temat kilka FAKTÓW. Chciałabym także zauważyć że wszystkie argumenty zostały poparte własnymi obserwacjami.
a skromność była jej największą wadą...
:roll:

kaczi44
20-03-2007, 02:49
Całkiem dobry artykuł, sporo wyjaśnia.

Blackmane
20-03-2007, 09:32
Lizak, powiem tak: szukasz dziury w całym, ale o dziwo dziury takowe znajdujesz :). Podpisuję się niejako pod tym co napisałaś i po uwzględnieniu tego co zaznaczyłaś wszystko się zgadza.

Kiss-of-Death
20-03-2007, 17:08
Lizak, powiem tak: szukasz dziury w całym, ale o dziwo dziury takowe znajdujesz :). Podpisuję się niejako pod tym co napisałaś i po uwzględnieniu tego co zaznaczyłaś wszystko się zgadza.

Znajdujesz bezsensowne dziury.. Tak jak to powiedział twórca tematu.. - to nieznaczy że pająka l1 masz wsadzić do wanny

Yvaine
20-03-2007, 20:39
dupa nie mit ;) wsadź małego pająka do zbyt dużego terrarium i na drugim końcu połóż mącznika, jestem pewna, że go nie ruszy - dlatego, że drgania spowodowane kopaniem mącznika nie mają siły aż tak dużej (tak wielkiego zasięgu) by do pająka dotrzeć. A co do wykopywania - żaden z moich pająków nigdy nie wykopał sobie pinki bądź mącznika spod ziemi, a kiedy kładłam "nowego" to atakował bez wahania

Widziałam wielokrotnie jak pajak wykopywał sobie z pod ziemi mącznika czy drewnojada, a także szarańczę któa schowała sie do starej nieuzywanej nory pająka. Owszem z odległości emetra mącznika nie znajdzie, ale wystarcz odrobina dobrych checi żeby polozyć o 90cm bliżej i nie ma ŻADNEGO problemu.

postaraj się odnieść to do pająków agresywnych (sztandarowa maculata) Jest to cecha indywidualna ale generalizując nawet dorosła samica na WOLNEJ przestrzeni (np. środek dywanu) wybierze ucieczke niz walke z dużo wiekszym od siebie przeciwnikiem- nie wierzysz?? - spróbuj.

te hektary terrarium nie są, są natomiast przestrzenią, na którą pająk nawet nie wkracza - nie wiem czy wiesz, ale pająk całe życie spędza w swej norze/jamie/gnieździe bądź w pobliżu; wyjątkiem są dorosłe samce
Nooo i co z tego? Nie mowie o tym czy on bedzie z niego korzystał czy nie tylko że mu nie zaszkodzi. I jezeli jestes juz taki upierdliwy to nie całe życie bo przecież poluje na zewnątrz :)

a skromność była jej największą wadą... :roll:
ale Ty mnie nie lubisz co? :twisted: problem w tym że dla inteligentnego czytelnika powinno robić dużą różnice czy dany materiał oparty jest wyłącznie na teoretycznych domysłach autora czy tez pająki faktycznie się tak zachowywują 8)

Yvaine
20-03-2007, 21:06
Nie nie brak czytania ze zrozumieniem. Jednakże moja Irminia w poszukiwaniu jedzenia potrafi robić całkiem niezły spacer. Zalezy co uważasz za pobliże - najbliższe 15m? No tak to wtedy możesz miec racje...

Wiesz, chyba jednak nie jest mi przykro ze jestes zmuszony do mojego towarzystwa na tym forum :)

Nie moje domysły tylko obserwacje. Teraz Ty nie wykazałeś się umiejętnościa czytania ze zrozumieniem. "kto pod kim dołki kopie" :twisted:

Tak czy siak moją pasją są pająki a nie bezsensowne dyskusje, może gdybyś też zabrał się za nie, a nie za ( w tym przypadku niesłuszne) podważanie czyjegoś autorytetu to róznież doszedłbyś do takich wniosków ja Ja.

Michał Michlewicz
20-03-2007, 21:13
Yvaine - Lizak jest kobietą ;)

Jest to cecha indywidualna ale generalizując nawet dorosła samica na WOLNEJ przestrzeni (np. środek dywanu) wybierze ucieczke niz walke z dużo wiekszym od siebie przeciwnikiem- nie wierzysz?? - spróbuj.
Agresywniejsze gatunki najpierw atakują (tak wiem - to cecha indywidualna ale uogólniam teraz) a dopiero gdy atak nic nie daje uciekają. Przetestowane więc wiem co mówie.

Yvaine
20-03-2007, 21:19
Yvaine - Lizak jest kobietą :Wink:
a ja jestem złośliwa :wink:

Ciezko sie teraz o to kłócić, muj murin wypuszczony w wannie - podczas przenoszenia zdecydowanie wolał ucieczkę - a ma ze 3-4cm ciała. Podobnie zachowała się samica dorosła Lividum wiejąc w obliczu zagrozenia z otwartego terra. Gdyby agresywne gatunki atakowały to nie byłoby problemu z ucieczkami. Piekny przykład - ostatnio zwiała komuś duża rufilata.

A może po prostu masz małe terra i pająk nei ma GDZIE uciekać?

Yvaine
20-03-2007, 22:26
HAHA dobijasz zmnie kobieto droga :D

Nie moje domysły tylko obserwacje.

powinno robić dużą różnice czy dany materiał oparty jest wyłącznie na teoretycznych domysłach autora czy tez pająki faktycznie się tak zachowywują

Przez cały czas nie zmieniam zdania. Są to fakty poparte obserwacjami. Natomiast drugi cytat dotyczył RÓŻNICY między tym GDYBYM to WYMYŚLIŁA A ZAOBSERWOWAŁA.

Wierz mi wiem czego chce i nie zmieniłam zdania. A to że Ty nie umiesz czy czytać to już nie moja kwestia. Robi się niepotrzebny offtop i jeszcze mniej potrzebna kłótnia na forum publicznym. W przypływie uczuć obywatelskich wobec forum - jeżeli masz jeszcze jakiś sensowny komentarz do artu prosze bardzo jeżeli chcesz sie dalej kłócić i łapać za słowa to zapraszam na priv.

P.S. widze ze posty zaczely już znikac :D

Tak, i proszę o prowadzenie dyskusji o artykule / MachineRoad.

MikeD.
20-03-2007, 23:24
a nie za ( w tym przypadku niesłuszne) podważanie czyjegoś autorytetu

Sorry, ale muszę to trochę skomentować ;)
Kogo ty uważasz za autorytet, siebie ? Ekhm.

Są to fakty poparte obserwacjami.

Przepraszam cię bardzo, ale żeby coś zostało uznane za naukowy fakt to obserwacje muszą być przeprowadzone na bardzo dużych grupach obserwacyjnych liczących setki osobników. Ty wysuwasz wnioski na podst. tych kilku/kilkunastu pająków które masz/miałaś? To co tutaj piszesz to można co najwyżej uznać za ciekawą tezę a nie fakty moja droga.

Yvaine
20-03-2007, 23:59
hehe przepraszam, faktycznie zabrzmiało to nieco dwuznacznie :D

Mialam na mysli nie bycie autorytetem a posiadanie go. Prosty przykład szacunku dla sprzedawcy. Po sprzedaniu kilku sztuk bedzie on posiadał PEWNIEN autorytet. Oczywiscie nie taki jak sprzedawca z wieloletnim stazem i tysiacami zadowolonych klientow ale jednak. Napisanie informacji iż jest on oszustem (pierwszy hodowca) podwazy jego autorytet. Niewielki ale jednak. :) no, teraz chyba jasniej :D az tak skromna nie jestem :D :D :D :D

W pewien sposob to o czym mowie zostalo poparte badaniami na tysiącach zwierzat innych (zupelnie różnorodnych) gatunków. Są pewne wzorce wedle ktorych postepuja zwierzeta wszystkich gatunków. A moje obserwacje potwierdzily że pająki nie sa wyjątkami. Moze i masz racje, troche sie rozpedzilam, ale nie jest to stwierdzenie oparte wyłącznie na posiadanych przeze mnie pająkach.

Nomad639
16-12-2007, 12:06
dzieki naprawde mi pomogles tym ze wyjasniles cala sprawe ;) a i rowniez jak BoBaZ spotkalem sie z takimi przypadkami ze w sklepie zoologicznym np. samica B. albopilosum L9 byla trzymana w moczboxie.. ruszac sie nie dala rady.. ZAL :(

survivol
16-12-2007, 16:05
dobry artykuł, jakby wszyscy się tak mieli czepiać słówek i odosobnionych przypadków ptaszników to większość artów można by było podważyć tezą np. mój ptasznik bla bla bla

Sebastian Ś.
16-12-2007, 16:36
Może i dobry ale bardzo mało pająków wykopie sobie żywego mącznika lub drewnojada.
Macie przykład na swoich pająkach.Jestem pewny ,że większość tutaj zgromadzonych potwierdzi,że ptaszniki prawie wogóle nie wykopują sobie pokarmu z podłoża.
//Maczniak to grzyb - Szopek

survivol
16-12-2007, 16:59
niektóre wykopią niektóre nie mój kędzior nigdy nie wykopał mącznika a vagans po 3 dniach podania mącznika miał w gębie także tak jak pisze odosobnione przypadki nie mam więcej przypadków bo zazwyczaj wybieram jak nie jedzą i daje następnemu :] jakiś się skusi

stachu_93
17-12-2007, 23:07
bardzo fajny i oparty na "faktach" obserwacjach artykuł
a co do obserwacji to chyba lepiej jeśli ktoś zwraca uwagę na takie rzeczy i opisuje to, a nie hoduje żeby hodować i dlatego ze to lubi .
może inaczej hoduje bo lubi i to jest hobby a przy okazji jest w stanie wyciągnąć jakieś wnioski z hodowli

pozdro