Pokaż pełną wersję : Chromatopelma Co się dzieje z moją chromką???
Mam problem, moja chromka L10 samiczka po wylince jakieś 4-5 tygodni nie przyjmuje wogóle pokarmu (zabija świerszcza i go nie zjada tylko wywleka go w kąt). Siedzi ogólnie w trzech miejscach z podkulonymi odnużami tak że one zakrywają karpaks, leży na ziemi, co jakis czas przemieszcza się. Podawałem już rózny rodzaj pokarmu a ona tylko zabija i nie je. Bardzo mało plecie pajączyny nawet nie zrobiła konkretnego gniazda tylko tak ledwo co. U mojego kumpla chroma zapajęczyła całe terra a moja tylko kilka linek rozwiesiła. Może ktos wie co może być przyuczyną???
//Prefixy, prefixy... - aTah
moze masz zle warunki co do chromki jaka temperatura,wilgotnosc??
Warunki ma idealne, wilgotność 50-max 70% a temperatura około 26-28 stopni.
a karmiles ja jaka karmowka.z pewnego zrodla??
Ps.70% to troszke za duzo dla chromki.
Karmówke biore tylko od jednego sprzedawcy i jest napewno dobra. A karaczany mam z własnej hodowli. Wilgotność napewno sie wacha dlatego napisałem max 70%.
jakub powiatowy
21-05-2008, 20:05
Czasem pająk tak ma, że nie zjada ofiary tylko ją chwyta w kły i usuwa "na bok";]
Po prostu nie ma apetytu, musisz trochę ograniczyć karmienie.
Jak dla mnie to masz za wilgotno. Chromki można trzyma na prawie całkowicie wysuszonym torfie. Ja swojemu zwilżałem minimalnie raz na miesiąc albo rzadziej i było dobrze a jak miał za mokro to miał objawy podobne do tych co ty opisujesz
Dzięki za odpowiedzi, zmniejsze wilgotność i zobaczymy czy się poprawi.
Dawid2006
22-05-2008, 15:08
u mojego znajomego chromoka L10 zjadła dopiero pierwszy pokarm po 2 miesiącach
aTahualpa
22-05-2008, 20:37
Nie wiem czy kojarzycie Chomika, jego chroma nie jadła 8miesięcy a po 10 miechach wyliniała ;) Więc to różnie bywa.
Pamiętajcie, że chromki zupełnej suszy także nie lubią.
Suszy nie ale nie da się doprowadzić do całkowitego wysuszenia przy wilgotności powietrza sięgającej 30% w mieszkaniu. Co przy delikatnym zwilżaniu podłoża raz na jakiś czas (rzadko) w zupełności starczało mojej Chromce. I chyba było dobrze bo rósł szybko i szybko dorósł a teraz pojechał do poznania na randkę ;P
Może złamała sobie pazur jadowy?
vBulletin - Arachnea.org