Pokaż pełną wersję : Pterinochilus czy można razem?
W artykułach na stronie głównej napisane jest, że Pterinochilusy prawdopodobnie można hodować grupowo. I tu rodzi się moje pytanie, czy ktoś już tego próbował i jakie były efekty?
Też gdzieś czytałem że można i niedawno widziałem zdjęcie z takiej hodowli młodych murinusów-się zdaje (na pewno Pterinochilusy).Nie próbowałem. Mam pytanie związane z tematem a nie chcę zakładać nowego. Czy taka gromadka potrafi polować wspólnie na większego owada (oczywiście bez przesady) czy każdy musi mieć swojego oddzielnego, przydziałowego robala?
renegatx
22-05-2008, 10:20
Czytałem gdzieś na forum, że w hodowlach grupowych jest wszystko ok tak do stadium L5/6. Potem mogą zdarzać się wypadki.
Glaurung
22-05-2008, 11:51
Hodowałem kiedyś 3 sztuki razem przez ponad pół roku od L1. Była to taka na pół udana grupówka, bo pająki porobiły oddzielne gniazda i jakoś nie przejawiały chęci do współpracy, chociaż nie wchodziły sobie z drugiej strony w drogę. Rozdzieliłem je z powodu różnic we wzroście - jeden osobnik okazał się samcem osiągając L7 podczas gdy rodzeństwo było L4 i L5, więc za duże ryzyko było.
Swoją drogą użytkownik Odin (szkoda, że już nieaktywny na forum), trzymał razem od L1 do L8 ok. 8-10 sztuk murinusów razem. Pająki nie przejawiały wobec siebie agresji, a nawet polowały razem.
Teraz zauważyłem zdjęcia MaxEnergizer'a z grupową hodowlą murinusów, ale to jakieś maluchy. Fajna sprawa :)
vBulletin - Arachnea.org