PDA

Pokaż pełną wersję : [hodowla] swierszcze

killer18
20-01-2007, 22:49
chcialem hodowac swierszcze domowe w piwnicy mieszkam w bloku i mam bardzo ciepla piwnice dlatego z temperatura nie ma problemu ale jak wyglada sprawa z oswietleniem czy swierszcze aby sie rozwijac i rozmnazac musza miec swiatlo czy moga zyc w ciemnosciach ?

ShiroPotto
20-01-2007, 22:55
Jeśli jest ciepło, to nie ma problemu- w ciemnościach też się będą rozmnażać. Tylko nie zapomnij, o jakimś miejscu z torfem, aby miały gdzie składać jajeczka, życzę powodzenia w hodowli, i także jej opanowania.. ;-)

killer18
20-01-2007, 23:02
dzieki bardzo na taka odpowiedz liczylem
cale akwarium chce im wysypac torfem i chce aby tam skladaly jaja mam tylko 3 pajaki a wiec nawet 50% straty mlodych nie sa dla mnie tragedia wstawie stare akwarium do piwnicy przykryje je siatka bede do nich zagladal co 2 dni wymienial jedzenie i zraszal podloze

ShiroPotto
20-01-2007, 23:07
Jak będziesz zabezpieczał akwarium przed ucieczką, pamiętaj o metalowej siatce, ponieważ plastikową mogą przegryźć, i nie zapomnij wyłożyć akwarium wytłoczkami po jajkach ;)

Powodzenia i owocnej hodowli
Pozdrawiam

Boxerk
20-01-2007, 23:59
W każdym razie powinieneś mieć jeszcze osobny pojemnik na te świerszcze które już się wylęgną, ale czy powinieneś zabezpieczać to metalową śiadką to nie jestem do tego do końca przekonany - świerszcze to nie pająki że są zdolne do takich malwersacji.

ShiroPotto
21-01-2007, 00:01
To też zależy od siatki, ja miałem taką cienką, że przegryzły :)
No ale chyba lepiej dołożyć tą złotówkę i kupić metalową, a nie ganiać później z pojemnikiem i je łapać :)

Anarchy
21-01-2007, 00:07
Co do hodowli sam posiadam mini hodowle w sporym pojemniku na zywnosc znajduje się tam pojemnik jeden po patyczkach do uszu z kokosem caly czas wilgotny(powinien być) jako głowne podłoze porawana gazeta i wytłoczka po jajkach nie polecam wyspac calego terra torfem bo niestety w sekundzie wilgoć sie pojawi co do karmienia to jabłuszko marchewka i takie tam:) trzeba wymieniać co kilka dni bo pleśń sie pojawia co chwila

Jackal
21-01-2007, 00:56
No ale chyba lepiej dołożyć tą złotówkę i kupić metalową, a nie ganiać później z pojemnikiem i je łapać :)
ja mam ponczoche i nie przegryzaja :D

bercik
21-01-2007, 00:58
ja mam ponczoche i nie przegryzaja :D

Pewnie to kwestia czasu ;d

PS: Ja mam firanke ;p

Jackal
21-01-2007, 00:59
raczej nie bo hoduje juz ze 3 miechy i nic nie przegryzly. Pozdro

Boxerk
21-01-2007, 01:41
No cóż zawsze dla pewności i spokoju przed ewentualnymi niechcianymi zdarzeniami można za wczasu się zabezpieczyć i zamontować mocniejsze i grubsze siatki aby nie uciekły.

ShiroPotto
21-01-2007, 02:09
Co do przegryzienia plastikowej siatki... zacytuje post Sajmonf'a :)

Kilka dni temu zauważyłem, że świerszcze przegryzły plastykowe pudełko i kilka uciekło. Mam pytanie czy mogą się rozmnożyć??

Więc raczej są zdolne do takich rzeczy.. :)

killer18
21-01-2007, 10:20
napiszcie mi najlepszy, najtanszy i najefektywniejszy sposob na hodowle swierszy w 24h ciemnosciach ale chcialbym wiedziec szczegoly tzn. jakiej wielkosci musi byc akwarium itp.

bercik
21-01-2007, 11:11
Wielkosc akwarium zalezy od ilosci swierszczy. Ale tak poza tym, to temp. około 30st. dla efektownej hodowli będzie dobra, poza tym wysypywanie całego dna podłożem troszke mija się z celem, bo trzeba je często wymieniać, chyba lepiej moim zdaniem dać pojemnik z wilgotnym torfem, wtedy duzo latwiej oddzielic potem wylęg od doroslych, a kanibalizm jest dosc duzy jesli jest tak duza roznca wielkosci. Pamietaj, aby dac im duzowytloczek po jajkach.
Jak już było powiedziane, światła nie potrzebują, a nawet zauważyłem, że wolą, gdy jest ciemno, bo gdy zapalam im lampkę, to od razu wszystkie się chowają.

ShiroPotto
21-01-2007, 11:14
Akwarium zależy od ilości hodowanych w nim świerszczy, ale takie powiedzmy 80x40x40 wystarczyło by na ok 400-500 świerszczy, najefektowniejszy sposób na hodowle świerszczy, już Ci chyba napisaliśmy tzn; podłoże- torf z gazetą, wytłoczki po jajkach, i jako jedzenie jabłka i tym podobne owoce, możesz też podawać pokarm dla rybek w płatkach, młode oddzielasz do osobnego pudełka, aby nie było żadnego kanibalizmu i, żebyś nie tracił hodowli, jeśli to wszystko zapewnisz to powinno być ok.

killer18
21-01-2007, 13:29
nie rozumiem kwesti podloza
cale odblozyc gazetami a do wytloczek po jajkach wlozyc torf ??

ShiroPotto
21-01-2007, 13:33
Najlepiej to całe podłoże wyłóż gazetami, a co do torfu, nasyp go do jakiś pudełek, i tam będą składały jajeczka.

killer18
21-01-2007, 13:41
ok wyloze cale podloze szarymi gazetami troche je zrosze zeby byly wilgotne a torfu nasypie do wytloczek po jajkach i tez go zrosze aby byl wilgotny

ShiroPotto
21-01-2007, 13:43
Ok wszystko wyjaśnione, myślę, że temat do zamknięcia :)