Pokaż pełną wersję : [hodowla] swierszcze
killer18
20-01-2007, 22:49
chcialem hodowac swierszcze domowe w piwnicy mieszkam w bloku i mam bardzo ciepla piwnice dlatego z temperatura nie ma problemu ale jak wyglada sprawa z oswietleniem czy swierszcze aby sie rozwijac i rozmnazac musza miec swiatlo czy moga zyc w ciemnosciach ?
ShiroPotto
20-01-2007, 22:55
Jeśli jest ciepło, to nie ma problemu- w ciemnościach też się będą rozmnażać. Tylko nie zapomnij, o jakimś miejscu z torfem, aby miały gdzie składać jajeczka, życzę powodzenia w hodowli, i także jej opanowania.. ;-)
killer18
20-01-2007, 23:02
dzieki bardzo na taka odpowiedz liczylem
cale akwarium chce im wysypac torfem i chce aby tam skladaly jaja mam tylko 3 pajaki a wiec nawet 50% straty mlodych nie sa dla mnie tragedia wstawie stare akwarium do piwnicy przykryje je siatka bede do nich zagladal co 2 dni wymienial jedzenie i zraszal podloze
ShiroPotto
20-01-2007, 23:07
Jak będziesz zabezpieczał akwarium przed ucieczką, pamiętaj o metalowej siatce, ponieważ plastikową mogą przegryźć, i nie zapomnij wyłożyć akwarium wytłoczkami po jajkach ;)
Powodzenia i owocnej hodowli
Pozdrawiam
W każdym razie powinieneś mieć jeszcze osobny pojemnik na te świerszcze które już się wylęgną, ale czy powinieneś zabezpieczać to metalową śiadką to nie jestem do tego do końca przekonany - świerszcze to nie pająki że są zdolne do takich malwersacji.
ShiroPotto
21-01-2007, 00:01
To też zależy od siatki, ja miałem taką cienką, że przegryzły :)
No ale chyba lepiej dołożyć tą złotówkę i kupić metalową, a nie ganiać później z pojemnikiem i je łapać :)
Co do hodowli sam posiadam mini hodowle w sporym pojemniku na zywnosc znajduje się tam pojemnik jeden po patyczkach do uszu z kokosem caly czas wilgotny(powinien być) jako głowne podłoze porawana gazeta i wytłoczka po jajkach nie polecam wyspac calego terra torfem bo niestety w sekundzie wilgoć sie pojawi co do karmienia to jabłuszko marchewka i takie tam:) trzeba wymieniać co kilka dni bo pleśń sie pojawia co chwila
No ale chyba lepiej dołożyć tą złotówkę i kupić metalową, a nie ganiać później z pojemnikiem i je łapać :)
ja mam ponczoche i nie przegryzaja :D
ja mam ponczoche i nie przegryzaja :D
Pewnie to kwestia czasu ;d
PS: Ja mam firanke ;p
raczej nie bo hoduje juz ze 3 miechy i nic nie przegryzly. Pozdro
No cóż zawsze dla pewności i spokoju przed ewentualnymi niechcianymi zdarzeniami można za wczasu się zabezpieczyć i zamontować mocniejsze i grubsze siatki aby nie uciekły.
ShiroPotto
21-01-2007, 02:09
Co do przegryzienia plastikowej siatki... zacytuje post Sajmonf'a :)
Kilka dni temu zauważyłem, że świerszcze przegryzły plastykowe pudełko i kilka uciekło. Mam pytanie czy mogą się rozmnożyć??
Więc raczej są zdolne do takich rzeczy.. :)
killer18
21-01-2007, 10:20
napiszcie mi najlepszy, najtanszy i najefektywniejszy sposob na hodowle swierszy w 24h ciemnosciach ale chcialbym wiedziec szczegoly tzn. jakiej wielkosci musi byc akwarium itp.
Wielkosc akwarium zalezy od ilosci swierszczy. Ale tak poza tym, to temp. około 30st. dla efektownej hodowli będzie dobra, poza tym wysypywanie całego dna podłożem troszke mija się z celem, bo trzeba je często wymieniać, chyba lepiej moim zdaniem dać pojemnik z wilgotnym torfem, wtedy duzo latwiej oddzielic potem wylęg od doroslych, a kanibalizm jest dosc duzy jesli jest tak duza roznca wielkosci. Pamietaj, aby dac im duzowytloczek po jajkach.
Jak już było powiedziane, światła nie potrzebują, a nawet zauważyłem, że wolą, gdy jest ciemno, bo gdy zapalam im lampkę, to od razu wszystkie się chowają.
ShiroPotto
21-01-2007, 11:14
Akwarium zależy od ilości hodowanych w nim świerszczy, ale takie powiedzmy 80x40x40 wystarczyło by na ok 400-500 świerszczy, najefektowniejszy sposób na hodowle świerszczy, już Ci chyba napisaliśmy tzn; podłoże- torf z gazetą, wytłoczki po jajkach, i jako jedzenie jabłka i tym podobne owoce, możesz też podawać pokarm dla rybek w płatkach, młode oddzielasz do osobnego pudełka, aby nie było żadnego kanibalizmu i, żebyś nie tracił hodowli, jeśli to wszystko zapewnisz to powinno być ok.
killer18
21-01-2007, 13:29
nie rozumiem kwesti podloza
cale odblozyc gazetami a do wytloczek po jajkach wlozyc torf ??
ShiroPotto
21-01-2007, 13:33
Najlepiej to całe podłoże wyłóż gazetami, a co do torfu, nasyp go do jakiś pudełek, i tam będą składały jajeczka.
killer18
21-01-2007, 13:41
ok wyloze cale podloze szarymi gazetami troche je zrosze zeby byly wilgotne a torfu nasypie do wytloczek po jajkach i tez go zrosze aby byl wilgotny
ShiroPotto
21-01-2007, 13:43
Ok wszystko wyjaśnione, myślę, że temat do zamknięcia :)
vBulletin - Arachnea.org