Pokaż pełną wersję : Film Co to za komar ??
http://video.nationalgeographic.com/video/player/animals/bugs-animals/spiders-and-scorpions/tarantula_goliath.html
Wiecie może co to był za komar??
To nie jest komar, tylko osa. Niestety nie wiem o niej zbyt wiele, lecz jest pewnym rodzajem pasożyta, który żyje w ciele ptasznika. Dzieje się to tak, iż osa paraliżuje pająka jadem (atakuje go od dołu, wchodząc pod niego by uniknąć jego zębów jadowych), a następnie składa w jego ciele 1 jajko. młoda osa żywi się pająkiem, dopóki po prostu z niego nie wyjdzie, po wyjściu osa zjada "resztki" ptasznika.
EDIT:
Sorka, mój błąd, film mi się nie naładował do końca i widziałem fragment z osą, co skojarzyłem z pytaniem "wiecie może co to za komar??". :D A co do filmiku, którego jeszcze raz obejrzałem, już w całości ;), to tam nie ma chyba żadnych komarów??
W której to jest minucie i sekundzie?
Fimbulvetr
24-06-2008, 21:29
zly link podal ale tam na drugiej stronie w katalogu z filmami po prawej jest omawiana osa
edit: Nastecznikowate (Pompilidae) - rodzina owadów z rzędu błonkoskrzydłych, Aporus pollux
albo Auplopus carbonarius... na szybko w google :D
u nas w kraju tez sa takie "osy". ostatnio pod oknem brat znalazł kokon zrobiony z gliny całość była bardzo twarda, a środku był pełny pająków i innego robactwa, nawet mączniak sie tam znalazł:D rodzinka mowiła ze pająki sobie zrobiły gniazdo ale ja wiedziałem o co chodzi.
BadBekon
24-07-2008, 17:00
Axon - to zapewne dzieło szczerkliny. Tworzą one albo takie gliniane "domki" mniej więcej podobne do kryjowek jaskółek pod dachami, bądź wykopują gruszkowatą jamę w ziemi. Do swojego schronienia znoszą sparaliżowane, żywe owady i składa tam kilka jaj. Jej młode żywią się tymi zniesionymi ofiarami, pożerając je na żywca.
WhTyzkWTFCE
Taki oto filmik :-)
Nomad639
01-08-2008, 23:32
LoRd masz gdzies moze dalsza czesc tego filmu? obejzalbym sobie :D jakis link czy cos w tym stylu.. bylbym wdzieczny ;)
Axon - to zapewne dzieło szczerkliny. Tworzą one albo takie gliniane "domki" mniej więcej podobne do kryjówek jaskółek.
dzięki za podanie nazwy owada bo nie wiedziałem jak się nazywa dlatego napisałem "osa" w cudzysłowie reszta opisu w pełni się zgadza.
odpowiedź nie na temat ale ciekawy filmik
vBulletin - Arachnea.org