PDA

Pokaż pełną wersję : [Skorpion] Jaki najlepszy na początek?

siwyy
07-06-2008, 20:26
Witam.
Chciałbym zacząć hodowlę skorpionów. Nie wiem jak sie do tego zabrać. Ma być to mały skorpion o słabym jadzie. Myślałem o Pandinus imperator. Terrarium jakie powinno być dla małego skorpiona L1-L3? Mam średniego faunaboxa pudełko po świerszczach około 10cm x 4cm
albo 6x6cm. Jakie podłoże? Chciałbym, żeby to nie był torf tylko taki piasek może to być taki piasek jak na plaży? Jeśli tak to co mogę jeszcze tam dać? Jakieś kamyki? Czy pomieszać Torf i kamyczki żwirek i piasek? Chciałbym się dowiedzieć jak najwięcej. I jeszcze jedno, czy ten Pandinus imperator ma rzeczywiście taki słaby jad? Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi.

haxxproxx
07-06-2008, 20:40
Na początek zdecydowanie P. imperator

info-0
07-06-2008, 20:46
Może jeszcze być Scorpio maurus lub E. italicus.

Tak w ogóle polecam www.scorpionidae.pl :).

Zax
07-06-2008, 21:41
Na początek zdecydowanie P. imperator

Pandinusa nie potrzyma sobie w piasku. I nie jest to mały skorpion.
Polecam Scorpio maurus lub Opistophthalmus boehmi. Nie są jakieś wielkie, mają słaby jad, a ich temperament może sprawić, że będą ciekawym obiektem obserwacji.

siwyy
07-06-2008, 23:44
Pandinusa nie potrzyma sobie w piasku. I nie jest to mały skorpion.
Polecam Scorpio maurus lub Opistophthalmus boehmi. Nie są jakieś wielkie, mają słaby jad, a ich temperament może sprawić, że będą ciekawym obiektem obserwacji.

Nie muszę go trzymać w piasku ale już na pewno biorę P.imperator :). Thx za odpowiedzi

siwyy
08-06-2008, 12:11
Może jeszcze powinienem coś wiedzieć przy hodowaniu tego skorpiona? Czekam na więcej odpowiedzi :). Pozdrawiam i dziękuje Siwyy

Popos
08-06-2008, 14:33
wszystko co CI jest potrzebne znajdziesz w opisie gatunku na www.scorpionidae.pl i na forum serwisu Scorpionidae :)

Random
08-06-2008, 17:05
witam tez ostatnio myślę nad skorpionem i pytanie Opistophthalmus boehmi i jaki piasek ma być dla nich i gdzie go dostać żeby skorpionowi sie nic nie stało

Sad_Mad
08-06-2008, 17:15
jaki piasek ma być dla nich i gdzie go dostać żeby skorpionowi sie nic nie stało
Zwykly, oczyszczony, badz jakikolwiek kupiony w zoologu.

johnson19
09-06-2008, 23:22
W zoologicznym możesz kupić piasek dla gadów. Będzie też dobry dla skorpiona :D

Neph
10-06-2008, 00:39
Warto dodać, że Pandinus imperator jest objęty CITES ;)

*ToMeK*brd
10-06-2008, 17:03
Warto dodać, że Pandinus imperator jest objęty CITES Gdy by chciał kiedyś rozmnożyć i sprzedawać to jest to istotne w przeciwnym razie nie.

siwyy
10-06-2008, 18:44
Gdy by chciał kiedyś rozmnożyć i sprzedawać to jest to istotne w przeciwnym razie nie.

Ja na pewno nie będę rozmnażał ponieważ będę hodował po kryjomu skorpiona. Rodzice mi nie pozwolili skropiona :(. Będzie siedział pod biurkiem. I moje pytanko czy jak nie będzie miał światła przeżyje? Czy potrzebne jest mu światło?

Neph
11-06-2008, 03:26
Gdy by chciał kiedyś rozmnożyć i sprzedawać to jest to istotne w przeciwnym razie nie.
Jest to również istotne, gdyby chciał kiedyś go sprzedać np na Allegro i móc spać spokojnie ;)
No niestety takie "prawo"...