Pokaż pełną wersję : [Skorpion] Początek ale nie do końca ...
Witam chcę sobie kupić skorpiona 1szego ale nie wiem do końca jakiego :p
. Nie chce cesarskiego chce coś małego żeby dużo miejsca nie zajmowało mi. I jak się to przyda to miałem już pająki szybki jadowite, agresywne P.murins L8 Stromka L6/7 poe itp. I jak to jest do końca z tą szybkością są szysze od poe czy murina? może jakiś filmik ? Z góry dzięki. :)
strakofernon
12-06-2008, 23:41
NIGDY NIE porównuj ptasznika ze skorpionem!! nie ma takiej skali która by mogła porównywać pająki i skorpy. Na początek mogę Ci polecić gatunek Euscorpionicus (nie pamiętam dokładnie pisowni:) sorki) skorpiony tego gatunku dorastają do około 5 cm, słabo jadowite, nieagresywne, w sam raz dla początkujących.
To ze hodujesz ptaszniki to w 90% nie ma żadnego znaczenia skorpiony to zupełnie inne zwierzęta, znaczenie może mieć to ze siedzisz w terrarystce i wiesz ze trzeba utrzymywac odpowiednie warunki itp.
na pierwszego skorpiona polecał bym cos z:
Pandinus spp.
Heterometrus spp.
Hadogens spp.
Euscorpius spp.
I jak to jest do końca z tą szybkością
Skorpiony nie są szybkie jeśli chodzi o bieganie ale szybkością ataku dorównują niektórym ptasznikom. A co do wyboru to jest art kilka tematów wyżej ;)
strakofernon
13-06-2008, 15:41
Skorpiony nie są szybkie jeśli chodzi o bieganie
Widzę, że nie znasz wielu skorpionów....skorpiony z rodziny Buthidae potrawią być naprawdę szybkie....
Wiadomo nie porównuje się skorpionów i ptaszników i żaden skorpion nie będzie tak szybki jak np. P. murinus....ale nigdy nie wolno lekceważyć szybkości skorpiona...
Widzę, że nie znasz wielu skorpionów....skorpiony z rodziny Buthidae potrawią być naprawdę szybkie....
Wiadomo nie porównuje się skorpionów i ptaszników i żaden skorpion nie będzie tak szybki jak np. P. murinus....ale nigdy nie wolno lekceważyć szybkości skorpiona...
Dokładnie.
Jeśli zależy Ci na małym skorpionie, to Euscorpius spp., Hadogenes spp.
Hmm.. a co powiecie o Lychas mucronatus bo ma fajny tryb życia nadrzewny :), siła jadu średnia jak czytałem wystarczy wypić wapno i odpocząć.
strakofernon
13-06-2008, 18:19
Lychas mucronatus to niewielki, nadrzewny skorpion, który dorasta do 5-6cm. Cechuje się przynależnością do rodziny Buthidae. Osobniki tego gatunku mogą być agresywne. Ich jad stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka. (jest to fragment opisy skorpiona ze strony www.scorpionidae.pl).
Widać czytasz niedokładnie sam widzisz jad STANOWI zagrożenie dla zdrowia człowieka...po co od razu chcesz się rzucać na głęboką wodę??
I tak zrobisz jak uważasz ale dobrze Ci radzę zastanów się nad tym wyborem.
PS. Mojego postu nie odbieraj jako zniechęcania Cię do hodowli skorpionów.
PS. Mojego postu nie odbieraj jako zniechęcania Cię do hodowli skorpionów.
W żadnym wypadku :).
" Lychas mucronatus posiada średniej siły jad. Nie można go zlekceważyć, gdyż nigdy nie wiadomo jak zareaguje konkretny organizm. W przypadku zdrowego człowieka wapno i odpoczynek powiniem wystarczyć, lecz alergicy niezwłocznie powinni wykonać telefon do lekarza."
Cytat z http://www.scorpionidae.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=79&Itemid=30
Widać czytasz niedokładnie sam widzisz jad STANOWI zagrożenie dla zdrowia człowieka...po co od razu chcesz się rzucać na głęboką wodę??
Nom właśnie nie chce porównywać do pająków ale... :), skorpiony są wolniejsze od pająków i nie biegają po ścianach do tego dochodzi to że, przy przenoszeniu wystarczy złapać za kolec jadowy i za niego przenosimy. Nie widzę jakoś zagrożenia jad jest mocny ale żeby zostać ukąszonym przez skorpiona to trzeba się postarać (wszelkie operacje wykonuje 30cm pęsetą). Bym był bardzo wdzięczny za pokazanie szybkości jakiegokolwiek skorpiona byle szybkiego. Z góry dzięki.
Tak się składa, że większość skorpionów z jakimi miałem do czynienia było właśnie z Buthidae :D Poza tym s3in wyraźnie zapytał:
jak to jest do końca z tą szybkością są szysze od poe czy murina?
Jak już napisałem nie jeśli chodzi o bieganie...
Jak już mierzysz w Lychasa to lepszy imo byłby Babycurus jacksoni.
Jak już mierzysz w Lychasa to lepszy imo byłby Babycurus jacksoni.
Ale Lychasa ma jednak słabszy jad od jacksoni chyba ?
Ps: Na allegro nic nie ma :(, ma ktoś może jakiegoś sprzedawce zaufanego z skorpionami to coś bym sobie u niego zakupił :).
strakofernon
14-06-2008, 16:17
W dziale bezpieczne zakupy jest oferta z Lychas'ami
vBulletin - Arachnea.org