PDA

Pokaż pełną wersję : [Ptasznik] - Skąd taka nazwa?

Blackmane
20-03-2007, 22:50
Witam. Wiele osób zastanawia się tak naprawdę nad jedną bardzo ważną rzeczą, która jest chyba podstawową informacją dotyczącą naszego hobby - Skąd wzięła się nazwa "Ptasznik". Zagadka owa nasuwała wśród użytkowników wiele przypuszczeń, jednak wystarczy sięgnąć do pewnych wydarzeń roku 1705.

W roku 1705 niejaka Maria Sibilla Merian opublikowała w swej książce dotyczącej owadów Surinamu rycinę przedstawiającą wielkiego pająka pożywiającego się kolibrem. Rycina ta wstrząsnęła światem nauki dostatecznie by rozpocząć poszukiwania i badania.

http://www.tarantulas.tropica.ru/files/images/sb18.jpg
Rycina Marii Sibilli Merian

W roku 1758 Karl Linne nadał owemu pająkowi nazwę Aranea avicularia. "Avis" oznacza ptak, "cularia" zaś - jedzący. Tak więc wielu ludzi świata nauki poczęło używać nazwy "pożeracz ptaków". Pająk ten lat później został "przechrzczony" i na dzień dzisiejszy znacie go jako Avicularia avicularia.

Dodatkowo w 1866 jako przypieczętowanie nazwy niejaki Henry W. Bates opublikował książkę "A Naturalist on the Rivers Amazon" gdzie opisał i zamieścił rysunek wróbla pożeranego przez pająka.

http://www.tarantulas.tropica.ru/files/images/picture_sybille_merian_1705.jpg
Rysynek Henrego W. Bates'a

Po tym fakcie biolodzy (początkowo brytyjscy) przyjęli nazwę Bird-eating spider, co u nas zaowocowało nazwą "Ptasznik", czyli pożeracz ptaków.

http://img03.picoodle.com/img/img03/8/4/22/f_aam_df550a6.jpg
I tak oto zagadka rozwiązana :)

Yvaine
20-03-2007, 22:53
Prosto zwięźle i na temat, a na dodatek ciekawie - jesteś jak zwykle niezawodny :D

BadBekon
20-03-2007, 23:15
I wszystko jasne:)

P.S: Nie lepiej napisać Karol Linneusz bądź Carolus Linnaeus?:)

kaczi44
20-03-2007, 23:56
Ahh te ptaszory, są takie zagadkowe :D

Zawau
21-03-2007, 15:45
Blackmane, wydaje mi się że podobna wzmianka jest w książce Pawła Cieślaka o ptasznikach. Mylę się? :wink:

Pajeczakk
21-03-2007, 15:53
ohh... Blackmane co byśmy bez ciebie zrobili :) co do tematu to dobrze wiedzieć skąd wzieła się ta nazwa

mpx
21-03-2007, 16:01
No, ja już wcześniej wiedziałem skąd ta nazwa. Ale na pewno przyda się innym użytkownikom. Tak czy siak dobra robota Blackmane :)

Kaligula
21-03-2007, 16:59
Dobra robota

Blackmane
21-03-2007, 17:34
Nie mam pojęcia czy taka wzmianka jest u Cieślaka bo jego książki najnormalniej w świecie nie czytałem :)

Blackmane
21-03-2007, 17:46
:D Dobre, ale poważnie, nie czytałem jego książki i tekst ten nie był znikąd przepisywany :D

PITTDOG
22-04-2007, 03:33
W książce Pana P.Cieślaka jest ilustracja "niby" Pani Marii Sebilli Nerian - "Pająk zjadający kolibra " ale ptak ten nie wygląda na kolibra a pająk nie wygląda na osobnika Avicularia avicularia . Bardziej prawdopodobne jest to ,że jest to rycina Henry W.Bates'a przedstawiająca "wróbla pożeranego przez pająka" Blackmane chyba nie widział tej książki...

Tracer777
22-04-2007, 12:35
Swietny artykuł 8) I jeśli nawet jest przepisany :roll: to byłoby miło, gdyby ktos po za Blackmanem pare takich ciekawych artów przepisał 8) Pozdro Tracer77 :twisted:

Blackmane
22-04-2007, 12:46
Nic nie było przepisywane, książki Cieślaka nie czytałem - rozwiewam wszelkie wątpliwości :D

Dodałem ryciny. Jeśli Cieślak podał w swojej książce rysunek z wróblem, ten co ja dodałem w tym temacie jako drugi, to jest w wielkim błędzie, gdyż jest to rysunek Bates'a, a nie Merian. Jej rycina jest wyżej, wersja pokolorowana dostępna dla was. Widać tam w prawym dolnym rogu pająka zjadającego kolibra.

Mam nadzieję że wszelkie wątpliwości rozwiane na dobre :)

jerzyl
29-04-2007, 22:28
Wielkie dzięki bo poszukiwałem tej ryciny Pani Merian

Hary123
29-04-2007, 23:42
Bardzo dobra robota naprawdę świetna :wink: Nie zrobił bym takiego czegoś przyznam :o

S!d!
30-04-2007, 00:49
Witam

Drodzy uzytkownicy posiadam kasiazke Pawła Cieślaka " Pająki Ptaszniki"
i czytalem to kilka razy i nie jestem pewien ze Blackname tego nie przepisal.
A tak wogole to dajcie spokój bo nikomu sie z was takie artykulu nie chcialo zrobic wiec prosze sie zamknac :twisted:

A Artykuł bardzo ciekawy jak zawsze :D

Pozdrawiam S!d! i ukłony do Ciebie Blackename :P