PDA

Pokaż pełną wersję : [P. murinus] przekładanie i utrata nóg

kokot
21-03-2007, 13:47
witam
w niedziele przekladalem murina L5 do wiekszego pojemnika-kilka dni temu przeszedl wylinke i byl za duzy do poprzedniego lokum. dwa pojemniki (stary i nowy) wlozylem do akwarium ok.40x20x25 i zaczalem patyczkiem (takim drewnianym do szaszlykow) rozgrzebywac gniazdo i wyganiac z niego murina. ten przeszedl na obrzeze nowego pudelka zrobil pare okrazen gdy probowalem go zagonc do srodka-wszystko spoko,,,,gdy nagle zeskoczyl na dno akwarium, wspial sie blyskawicznie po sciance, zeskoczyl na dywan i zatrzymal sie kolo szafki- wszystko to trwalo sekunde. chwila odpoczynku i wspina sie po szafce. zdazylem jednak chwycic (mialem na te ewentualnosc przygotowany) kubek plastikowy i zlapalem go. musialem znalezc cos co moglbym wcisnac pomiedzy szafke a kubek-kartke papieru, kartonik czy cos. zaczalem sie podnosic siegajac na polke wyzej jednoczesnie nadal trzymajac kubek-staralem sie nim nie ruszyc a wczesniej sprawdzilem czy mu ktorejs nogi nie przyciskami wtedy uslyszalem dwa "pukniecia"-dwie nogi murina lezaly podrygujac jeszcze na dnie kubka. jeszcze chwila i w koncu udalo mi sie go przeniesc do nowego pudelka-byl juz troche spokojnieszy-moze w jakims szoku.
po co to opisuje? po pierwsze zeby uswiadomic niektorym szybkosc murina, po drugie przy takich "manewrach" lepiej miec kogos przy sobie-gdyby ktos mogl mi podac kartke moze moj murin mialby wszystkie odnoza (wiem...za dwie, trzy wylinki nie bedzie znaku ze ich nie mial) i po trzecie mam pytanie: czy musialem jednak ruszyc kubkiem i przycisnac mu nogi-pierwsza z prawej i trzecia z lewej czy mogl w stresie czy poczuciu zagrozenia "odrzucic" odnoza? czy mial ktos z Was taki przypadek?
pozdr for all

Kamas
21-03-2007, 16:54
w dziale zdjęcia i filmy uzytkownikow, przyklejony jest filmik pokazujacy szybkosc murina, to jest masakra. szkoda tylko ze stracil nozki, ale odrosną;]

Russel89
22-03-2007, 16:55
Nigdy nie słyszałem aby pająk "odrzucał" odnurza...Myśle że jest to nie realne ponieważ jego instynkt to obrona a zrzucając odnurza zmniejszałby swoje możliwości.To z takiego przyrodniczego punktu widzenia.. :D Pozdrawiam :lol:

Yvaine
22-03-2007, 23:17
To jest bardzo logiczne. Pajak kiedy utknie odrzuca odnóża i dalej moze uciekać. Natura sie nie myli :)