Pokaż pełną wersję : [A. geniculata] brak odnóży, a brak apetytu...
Tan-Kian
21-01-2007, 12:23
Witam Was. Mam od pewnego czasu problem z moją gienią. Niestety straciła ona 3 odnóżna w czasie wylinki (9 dni temu) i od tej pory jeszcze nic nie jadła, a od pożywienia ucieka. Czy to normalne, a może dni jej życia są już policznone...:(
Zobacz z martwym pokarmem.
Mozesz sprobowac tak jak powiedzial poprzednik z martwym pokarmem,
albo jest bardiej radykalne wyjscie, chcycic paajaka tak jak do sexowania,
i pokarm wziac do pensety
i delikatnie ocierac o zeby jadowe, pajak powinien sie zdenerwowac i zatakowac pokarm.
No bo jelsi pajak nie ma 3 odnozy to moze miec problem z lapaniem pokarmu a tak moze zaczac jesc i sieregenerowac :wink:
które odnuża dokładnie straciła?
bo jeśli z 1 strony to może być ciężko.
podawaj martwy pokarm, może jeść żadko i mało byleby dotrzymała do wylinki.
Tan-Kian
21-01-2007, 13:07
Może źle się wyraziłem podaje jej pinki z ucięta główką, czyli pokarm jest martwy.
Nie ma dwóch nóżek z lewej strony i jednej z prawej.
chcycic paajaka tak jak do sexowania,
i pokarm wziac do pensety
i delikatnie ocierac o zeby jadowe, pajak powinien sie zdenerwowac i zatakowac pokarm.
hmm troche dziwny pomysł, po co tak stresowac pająka :? lepiej podawac martwy pokarm i czekac az sama zje. Moj smithi z l6 na l7 zjadl tylko 4 maczniki(przez 3 miesiace), wylnial i jest wszystko ok :)
Tan-Kian
21-01-2007, 13:14
No dziwny, dziwny, poza tym moja gienia jest L3...
No nie napisałes ktora wylinka, wiec skad mialem wiedziec :wink: przy pajakach odL6 w gore jest do zrobienia :lol:
Tan-Kian
21-01-2007, 13:20
Eh myślałem, że po podpisie poznałeś...:P
Zakładam, że pająk zębów nie stracił...
...więc martwe pinki i czekaj.... próbuj co kilka dni i staraj się jak najmniej stresować pająka.
Skoro już stracił te odnóża to pewnie czuje się w znacznym stopniu bezradny - więc staraj się nie wstrząsać pojemnikiem przy jego otwieraniu, kiedy podniesiesz wieczko odstaw go na chwile i dopiero po kilku minutach włóż (nie wrzucaj) pinkę, uważaj też żeby nie stresować takiego malucha ostrym światłem... obserwuj... geniculaty są bardzo żarłoczne więc pewnie za niedługo zacznie jeść.
-seraph-
23-01-2007, 03:10
a mogę wiedzieć jak pająk stracił te odnóża? Pytam bo chromka kumpla, samczyk coś koło l9 ciągle nie wyszedł z wylinki, kiedy widziałem go kilka dni temu wyglądał jakby miał tam jeszcze 2 łapki... cały proces trwa długo, z 1,5-2 tyg. On nie daje mu już szans na przeżycie, a ja sam nie wiem... niby jeszcze w weekend coś się wiercił podobno.
Przecież pisze że w czasie wylinki
-seraph-
24-01-2007, 11:14
Chodziło mi o to jak dokładnie to wyglądało. Np. ile przechodził tą wylinkę itd.
Jaszczurka11
03-02-2007, 23:07
Ja bym powiedział, że bez 3 odnóży to będzie ciężko przejść następną wylinkę ... on na prawdę musi coś zjeść bo inaczej ja bym w ogóle nie dawał pewności na przeżycie ... no przykro mi ... powiedz co się wydarzyło podczas tej wylinki? Od tak sie oderwały wraz ze skórą ? Wiesz co ... myślę, że niepoprawna wylinka nie jest do końca przypadkiem ... czy aby na pewno zwiększyłeś wilgoć przed wylinką ? To daje o wiele większą pewność na poprawnosć linienia. Pisz co się dzieje z twoim pająkiem i jak było z tą wylinką . . . :(
vBulletin - Arachnea.org