Pokaż pełną wersję : Książka Jakie książki o ptasznikach ?
Witam, na początku chciałbym powiedzieć, że szukałem na forum ale takiego tematu nie znalazłem, jeżeli kiedyś taki powstał, to ewentualnie poproszę o linka, a ten temat można usunąć.:rolleyes:
Oczywiście moja okolica jest tak zacofana, że w trzech bibliotekach pytałem i nigdzie nie ma książek o terrarystyce, a tym bardziej o pająkach/ptasznikach. Ale jedna z pań bibliotekarek, zapytała :) czy może zam nazwę jakiejś ciekawej książki o ptasznikach, bo ona sama się nie orientuję, a przydała by jej się jej taka książka bo już kilka osób pytało o książki o takiej tematyce.
Dlatego zwracam się do Was, z pytaniem czy nie znacie jakiś ciekawych książek o ptasznikach, oczywiście bana no google nie mam i szukać umiem, ale zależy mi na Waszych wypowiedziach, bo wiadomo, recenzja nie zawsze pomaga ;).
Z góry dzięki, za odpowiedzi.
aktualnie posiadam dwie książki (a jest więcej?):
1) Niezbędnik Hodowyc Ptaszników - A. Kowalczykowska, P. Petrykowski
2) Pająki Ptaszniki - P. Cieślak
i wg mnie żadna z nich nie jest w 100 procentach świetna/rewelacyjna/bezbłędna, natomiast całkiem dobrze się uzupełniają :)
Tzn mając je obie można dowiedzieć się już naprawdę sporej ilosci interesujących rzeczy, poczytać o gatunkach, poznać podstawowe zasady hodowli itp. Warto się zainteresować choć mi i tak cały czas brakuje jakiejś naprawdę solidnej i obszernej pozycji na ten temat. W tej pierwszej masz b. fajne fotki, z kolei druga zdaje mi się być minimalnie bardziej treściwa (IMO).
I naprawdę wieeele bym dał za książkę której autorami byli by bardziej doświadczeni hodowcy z forum. Książkę z pięknymi fotkami, dokładnymi opisami, charakterystyką gatunków, propozycjami i zdjęciami na przygotowanie terra - no taką idealną po prsotu :) Czyli wszystko to co mamy tu na forum ale pozbawione spamu i oprawione w jedną całość. Książkę w której nie pokazuje się bzdetów takich jak ptasznik trzymany pinecetą która nie jest oprawiona żadnym zabezpieczeniem (a zatem może go uszkodzić). W której nie czytam non stop zdania typu "przyda się miseczka z wodą"... Samo mięsko po prostu - detale, detal i jeszcze raz detale. Tak by mogła zainteresować i nauczyć nawet nieco bardziej doświadczonych wielbicieli ptaszników.
aha, i coś mi się wydaje że to nie jest odpowiedni dział na taki temat :)
ptasznik trzymany pinecetą
??? Chyba nigdzie czegoś takiego nie widziałem na forum...
Zajrzyj na strone główną do działu artykuły, FAQ
Eee akurat książka Pawła jest bardzo fajna. Nie wiem czy w ogóle ją czytałeś, czy tylko przeglądałeś :).
Gdzie widziałeś trzymanie ptasznika pincetą?! Co do miseczki z wodą nie jest konieczna, ale przydaje się chociażby w momencie wyjazdu z domu gdy nie ma się kto pająkami zaopiekować :).
wiem o które zdjęcie ci chodzi to jest gdzieś na końcu książki chyba a na pęsecie trzymany jest samiec kędziora ale on jest chyba zdechły bo ma taki odwłok dziwny jak by zniekształcony więc trupa chyba trzyma
ksiązke Pawła kupiłem i przeczytałem w całości więc na oceny mogę tu sobie pozwolić. Ba, dzien w dzien przeglądam/czytam obydwie te książki - i jak już pisałem - klapy nie ma, ale z samego forum dowiedziałem się zdecydowanie więcej.
o ptasznikach przenoszonych pinecetą jest akurat w "Pająki Ptaszniki" P. Cieślak. Autor uwzględnia taki sposób, pokazując nawet foto jak należy chwytać pająka "szczypcami" (to nic ze na fotce pokazana jest jedynie wylinka trzymana NIEZABEZPIECZONĄ w żaden sposób pinecetą - i to mnie zabolało właśnie :)...).
zastanawiam się poważnie czy realne jest złapanie w taki sposób ptasznika tak by nikomu nie stała się krzywada... spokojnego maluszka? byc moze? murinusa - aha, jasne... I DLATEGO WŁASNIE te ksiązki nie są dla mnie rewelacyjne. Nie uwzględniają wielu mocno podstawowych możliwości - nie wyczerpują tematu (przez co hodowca który kierował się będzie wiedzą wyniesioną WYŁĄCZNIE z nich może się szybko zdziwić). Wsio powiedziane jest b. ogólnie, brakuje wielu istotnych gatunków, pojawiąją się błędy w nazwach (np "A.seemani").
Sk8RuDeX
13-07-2008, 15:41
Ja od siebie polecam:
- Niezbędnik Hodowcy Ptaszników - Aleksadnra Kowalczykowska
oraz fajnie pisany jest kwartalnik DracoMagazyn, w każdym numerze znajdziemy coś o pająkach oraz innych terarystycznych zwierzętach i nie tylko :) polecam.. Do nabycia w Empiku i dobrych sklepach zoo lub na ich stronie http://www.dracomagazyn.pl/
Obadałem niedawno że dostępne jest jeszcze coś takiego "Ptaszniki sekrety hodowli - leksykon" autorstwa A.Budziszewskiego. Sprawdzał to ktoś?
--
ww książka zasliła już mój zbiór więc sam mogę się na jej temat wypowiedzieć. Jest kilkanaście średniej klasy fotek + opisy znajdujących się na nich okazów. Sporo tekstu dla początkujących i... tyle :) Całość na niespałna 100 stronach, ale za śmieszną cene (około 9zł) zdecydowanie WARTO się z tą pozycją zapoznać.
\\Używaj opcji EDYTUJ zamiast pisac dwa posty pod rząd - Adsy
Nomad639
01-08-2008, 23:20
No milo ze ktos zalozyl taki temat gdyz bardzo mi brakuje jakichs ksiazek o Ptasznikach a znaleźć nie moglem ;) Przynajmniej bede wiedzial jakiego tytulu i czyjego autorstwa szukac bo na poczatek to sie chyba zdecyduje na ten "Niezbędnik Hodowcy Ptaszników" Aleksandry Kowalczykowskiej :)
i przy okazji tak z czystej wredoty: Reka, moglbys uzywac opji edytuj :)
//Ortografia - aspoleczna
Jedne z najlepszych książek o ptasznikach (i itp.) jakie opublikowano na świecie :)
http://www.thebts.co.uk/fitzgerald_publishing.htm
Nomad639
01-08-2008, 23:41
OO jest tego wiecej niz myslalem dzieki Adsy ;)
Gdzie widziałeś trzymanie ptasznika pincetą?!
Paweł Cieślak - Pająki Ptaszniki
http://img504.imageshack.us/img504/1559/hahkt1.png
Reszta wszystko za siebie mówi (ten napis jest w książce, nic nie dodawałem)
hahaha, dzięki piękne Adsy :) dokładnie ten "genialny" art miałem tutaj na myśli. I proszę mi nie mówić że ta książka jest "świetna" "b.dobra" czy nawet "dobra"... Wg mnie umiarkowana po prostu (choć początkującym naturalnie może się przydać).
vBulletin - Arachnea.org