PDA

Pokaż pełną wersję : [Naziemne]Zakopywanie!

Kamil D
22-03-2007, 17:29
Witam.
Coraz wiecej widze tematów na forum tego typu ''dlaczego mój ptasznik sie zakopał'' :?: Chodzi oczywiście o gatunki naziemne:) Sa to topici najczesciej pisane przez osoby którym nie chce sie poczytac opisów danego ptsznikia :?

1.Poprostu kaprys.
2.Ciepło.
3.Wylinka
4.Stres

1.Ptaszniki naziemne poprostu czasami mają taką ''chęć zakopania sie''-Nie raz to trwa krócej...nie raz dłuzej.Czasami ptaszniki tez ''przekopuja dosłownie cały pojemnik wywracają wszystko ''po góry nogami''To tez mozna uwazac za kaprys ptasznika.

2.Ptaszniki zapokuja sie tez wtedy gdy w pojemniki\terra jest za gorąco.
Chcą sie w ten oto sposób uchronić przed przesuszeniem.Jest to tez bardzo często spotykane w naszych domowych hodowlach.

3.Nastepnym powodem jest zblizanie sie do wylinki.Gdy ptasznik nie ma za powierzchni zadnej kryjówki to poprostu sie zakopuje aby w ''tunelu przejsc sobie spokojnie wylinke(Jednak to tez nei jest powiedziane.wiec zakopywanie przed wylinką mozemy tez zaliczyć do kaprysów naszego podopiecznego.Jednak...Miałem kiedy sytłacje kiedy mój ptasznik sie zakopał,i pod ziemnią miał za mało miejsca na swobodne wydostanie sie ze starej ''skóry''.

4.Często ''nie delikatnie'' Obchodzimy sie z Ptasznikami:)Gwałtownie ruszamy pojemnikiem,''Szturchamy pająka''--To tez może być powodem zakopywania sie ptasznika.Gdy nie ma on na powierzchni odpowiedniej kryyjówki.

To są takie najwazniejsze powody dlaczego nasze ptaszniki(naziemne) sie zakopuja.

Pozdrawiam :D

Bonczek
22-03-2007, 17:40
Artykuł bardzo dobry, wnoszę o podklejenie ;) Na pewno ograniczy zadawanie pytań dot. tej materii.

krrris88
22-03-2007, 17:53
Dudo-x a jak skończył się ten przypadek z ptasznikiem co miał za mało miejsca na wylinke?? Bo ja mam taki problem: nie wiem czy moją parahybane L6 nie przełożyć do większego pojemnika z moczboxa. Mieści się jeszcze spokojnie tylko, że też wykopała sobie tunel i w nim cały czas siedzi. I boje się czy będzie miałą wystarczająco miejsca by wylinieć tam na L7.

Kamil D
22-03-2007, 17:59
Uuuu zapomniałem dopisac:/
Pajaczek miał za mało miejsca aby wyjsc ze starej powłoki i padł:/

kaczi44
22-03-2007, 19:00
Fajny artykuł,można podkleić.

pata
22-03-2007, 19:03
podpisuje sie pod podklejeniem tego posta

Kamil D
22-03-2007, 20:24
Dziękuje :D Hhmmm myśle ze to nie art (ale moze byc) To taka informacja:)

faza10
22-03-2007, 21:02
dobre myśle że wielu hodowcą się przyda pozdro dudo-x

-Michał-
22-03-2007, 21:12
Uuuu zapomniałem dopisac:/
Pajaczek miał za mało miejsca aby wyjsc ze starej powłoki i padł:/

hmm to chyba naprawde miał mało ?? bo widziałem nie raz jak moja camb. liniała w takich miejscach ze nigdy bym nie przypuscił ze pajak moze tam liniec :)

puaru
22-03-2007, 21:47
Dudo-x zapomniałeś dodać ze pajaki moga kopac w poszukiwaniu wilgoci :]

Kamil D
22-03-2007, 21:53
Napisalem:)
Ciepło:)Chodzi o to samo praktycznie

puaru
22-03-2007, 22:00
Napisalem:)
Ciepło:)Chodzi o to samo praktycznie
nie bardzo :] Temp a wilgotnośc to co innego(wiadomo ze sa powiązane troche), pajączek moze mieć temp odpowiednia a bedzie szukać wilgoci.

kokoskop
22-03-2007, 22:59
to jeszcze napiszcie co jest jak pajak sie zbliza do wylinki i dlaczego niechce zrec bo to 90 procent tematów :P

Korn
23-03-2007, 13:34
Dudo-x!
tak jak w powodzie nr 3 moj ptasznik sie zakopal i tam przeszedl wylinke sobie spokojnie (przeszedl dzisiaj L5-6)

Kamil D
23-03-2007, 17:08
Bo widocznei mial duzo miejsca:)

Lee
23-03-2007, 23:06
Ciekawe. Ale co tu do podklejania?

CROWN
23-03-2007, 23:52
Witam wszystkich mama pytanie czy nie lepiej dać małym pajączkon nawet takim L1-L3 jakąś kryjówkę (przeważnie wszyscy mówią że nie trzeba) np lupinki kawałek z orzecha żeby sięnie zakopywały chcąc przejść wylinjkę a uniknąć by można omawianego wyżej zdarzenia czyli smierci pajączka z powodu ciasnego tunelu i uniemozliwienia tym samym poprawnego przejścia wylinki??????

Lee
24-03-2007, 00:02
Można dać jakąś kryjówkę, z tym, że trzeba pamiętać, że pająk sam wybierze miejsce, gdzie będzie liniał. W naturę ptaszników podziemnych wpisane jest, że większość czasu spędzają pod ziemią, jedzą, myją się, linieją. Wątpię, żeby taka kryjówka coś zmieniła. Oczywiście nikomu nie zaszkodzi, chociaż szału bym się nie spodziewał.

Jimi Hendrix
24-03-2007, 00:37
Brawo :!: :!: :!: wreszcie ktos sie przelamal i napisal odpowiedzi na zadawane tak bezmyslnie "jedne i te same pytania".
Nie wiem z czego to wynika ale sadze, ze z braku checi szukania w poprzednich postach. Tyle sie o tym pisze a tu nic jak grochem o sciane.
" No pewnie poco szukac jak mozna napisac krotki post i odpisza" to wlasnie jest typowe myslenie tych co tak robia.

Dlatego wielkie podziekowanie dla Dudo-x, ze znalazl czas i napisal wyczerpujaco na temat, no moze nie wyczerpujaco ale w 98% :wink: