PDA

Pokaż pełną wersję : Pająk może mieć 6 odnóży???

Killuminati
27-06-2008, 03:17
Właśnie takiego dziś znalazłem, bez wątpienia ma ich 6, jest to popularny w naszych domach (a na pewno w moim) gatunek, widziałem ich setki, pierwszy raz widzę takiego który jest inny, jest dojrzałym już raczej osobnikiem, ma 6 odnóży i zdecydowanie nie zapowiada się, że wyrosną mu 2 dodatkowe. Mam go pod lupą, radzi sobie nieźle, sieć skręcił w słoiku, ale po podłodze poruszał się dosyć nieporadnie.
Pomocy! :):eek:

Mówiąc inaczej-ma 3 pary odnóży krocznych, o to mi chodzi:)

jakub powiatowy
27-06-2008, 23:16
Pająki mają 8 nóg. Twój na 100% stracił dwie i na 100% odrosną mu po kolejnych wylinkach. Pzdr

skala
28-06-2008, 00:07
Jeżeli to jest 100% pajęczak to jak zwykle jakub powiatowy ma rację.;)
Pajęczaki posiadają 6 par odnóży, dwie pierwsze pary przekształcone są w szczękoczułki i nogogłaszczki, pozostałe 4 pary na głowotułowiu są odnóżami krocznymi(lokomocyjnymi).

Argiope
28-06-2008, 02:31
Co do odrastania, to nie polegałbym na regeneracji,bo zwykle nogi w pełni odrastają jedynie jeśli utrata nastąpiła w młodocianym stadium. Długość życia zwykle nie pozwala na pełną regenerację. Także w przeciwieństwie do samic ptaszników samice pająków właściwych nie linieją całe życie i siłą rzeczy utracone w stadium dojrzałości odnóże nie zostanie zregenerowane.

Killuminati
29-06-2008, 04:08
No dobra dajmy na to, że utracił, ale tak symetrycznie po jednym z obu stron, nie powiem, pod lupą wygląda to tak, że na jego tułowiu nie ma miejsca na dodatkową parę odnóży, tam te 3 pary pasują jak ulał, ale cóż, nie znam się na tym może tak jak wy, chociaż złapłem w życiu ze 200 pająków:D

A i jest to bankowo pajęczak, gatunek pająka, nie licząc tego defektu to budową ma idealnie pająka.

skala
29-06-2008, 16:55
Więc skoro jest to pajęczak to nie ma bata żeby miał "fabrycznie" 3 pary odnóży.:)

yarpen0
29-06-2008, 17:05
Może zrób mu zdjęcie i wstaw tutaj

Killuminati
29-06-2008, 19:01
Właśnie tylko zdobędę aparat, bo z kamerki internetowej to nic nie zobaczycie. A co do tego, że pajęczak musi mieć fabrycznie 8 nóg-roztocza we wczesnych fazach rozwoju mają 6 potem już maja 8, a to są pajęczaki;)

jakub powiatowy
29-06-2008, 22:20
Tak, tak jest np. u kleszczy, ale pająki od momentu wylęgu mają 4 pary odnóży krocznych;]