PDA

Pokaż pełną wersję : Hyde Park

Andrzej
27-06-2008, 15:27
Kochani,

Ze względu na wiele uwag naszych Użytkowników dotyczących funkcjonowania Arachnomanii i naszych klubów postanowiliśmy pójść na pewien kompromis.
Zdajemy sobie sprawę, że nie da się ograniczyć Waszej chęci do wspólnej wymiany poglądów czy też integracji. Zawsze szukamy rozwiązań, które mogą przynieść najwięcej korzyści naszemu Serwisowi jak i samym Użytkownikom. Czasami wychodzi nam to lepiej, a czasami gorzej, ale zawsze do przodu :)

Od dzisiaj udostępniamy Wam ponownie dział HP, ale na pewnych szczególnych zasadach. Wprawdzie wszyscy będą mogli czytać wiadomości tam publikowane, ale pisać będą mogli tylko niektórzy. Aby otrzymać taką możliwość należy dostać się do grupy Arachnomaniacy. Sami będziecie mogli się do niej zgłaszać, ale akceptację otrzymają tylko Ci, którzy zostaną poleceni przez osobę, która już jest członkiem tej grupy - bez takich referencji Wasze zgłoszenie nie zostanie zaakceptowane. Zależy nam na utrzymaniu poziomy tego działu, dlatego też poza dostaniem się do tej grupy będzie można też z niej zostać usuniętym wraz z osobą, która rekomendowała kandydata. Prosimy zatem po pierwsze o przyjazne zachowanie się w HP i o rozsądek przy rekomendowaniu innych Użytkowników.

Być może jeszcze będziemy modyfikować zasady HP - w razie czego będziemy podawać nowe komunikaty.

Miłej zabawy :)

LoRd
27-06-2008, 16:16
Dodam jeszcze tylko, że zgłoszenia wysyła się za pomocą systemu dostępnego pod tym linkiem: http://www.arachnea.org/forum/profile.php?do=editusergroups

EDIT: W zgłoszeniu proszę wpisać osobę, która Was poleci i poprosić ją aby wysłała PW do Maxtor'a z potwierdzeniem // Raphael.

scchizm
27-06-2008, 16:31
A jak zobaczyć kto jest w tej grupie?, bo wyświetla sie tylko lider?, wysłałem zgłoszenie przed dopisaniem edita powyżej:].

Raphael
27-06-2008, 16:36
A jak zobaczyć kto jest w tej grupie?

Wystarczy chyba zobaczyć kto się udziela :D

LoRd
27-06-2008, 16:37
scchizm na początku będziemy akceptowac użytkowników których znamy i wiemy że się nadają. Oni będą mieli za zadanie polecac tych kolejnych :) Myślę że włączę Cię do akcji promocyjnej ;)

Kto jest w grupie zobaczyc może jedynie lider, ale jakoś to rozwiążemy :)

wrox
27-06-2008, 17:05
Niepotrzebnie to wszystko komplikujecie :/
Ktoś nowy mający coś sensownego do powiedzenia nie będzie mógł tego zrobić bo nie będzie "zweryfikowany". Poza tym nie każdy lubi się zgłaszać, być członkiem jakiejkolwiek grupy itd.
Powinno to wyglądać inaczej = HP dla każdego + regulamin, w którym umieścicie zasady pisania w HP. Do tego kilku modów z twardą ręką i już.

info-0
27-06-2008, 17:16
Albo wydzielić nowych moderatorów tylko do tego działu, bo wiem, że moderatorzy mają i tak w cholerę roboty już i dawanie im do kontroli nowego działu to małe nieporozumienie :).

wrox
27-06-2008, 17:21
No to wydzielić nowych. Na bank wśród forumowej braci znajdzie się trzech ogarniętych i gotowych podjąć się tej zaszczytnej ;) roli. To już sprawa do ustalenia administracji forum = oni wiedzą najlepiej jak to wygląda.

LoRd
27-06-2008, 17:44
Powinno to wyglądać inaczej = HP dla każdego + regulamin, w którym umieścicie zasady pisania w HP. Do tego kilku modów z twardą ręką i już.

No i właśnie poruszyłeś sedno.
Tak się składa.. że lepiej chyba kiedy użytkownicy sami dbają o poziom swoich wypowiedzi. Jeżeli zostaniesz polecony przykładowo przeze mnie, to zanim napiszesz coś głupiego, to pomyślisz 2 razy i zrobisz to ze świadomością że nie tylko Ty wylecisz ale i ja.
Nie widzę sensu pisania kolejnego regulaminu, gdyż wszystko zawarte jest w regulaminie głównym (http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=49). Ten dział jest "nie o pająkach" i to wszystko co można powiedzieć w tej sprawie :)

Ktoś nowy mający coś sensownego do powiedzenia nie będzie mógł tego zrobić bo nie będzie "zweryfikowany".
I to też ma głębsze znaczenie. Nie chcę by w HP Arachnea miało miejsce coś, co można zobaczyć na innych forach. Ktoś kto do nas trafia, ma zaglądać tu ze względu na pająki, a nie po to by zamieszkać i robić karierę w HP.

Poza tym nie każdy lubi się zgłaszać, być członkiem jakiejkolwiek grupy itd.
"Nie każdy lubi się także rejestrować..", a kiedy potrzebuje to się rejestruje. Ten proces weryfikacji nie jest chyba jakoś wielce trudny i wydaje mi się że jeżeli komuś zależy na tym by sobie tam dyskutować to znajdzie sobie zaprzyjaźnionego użytkownika który mu w tym pomoże.
Dzięki takiemu rozwiązaniu to użytkownicy sami zadbają o to jakim będzie ten dział.. zatrudniając moderatorów jest przecież absurdem, bo nie zakładamy że będą potrzebni ;-) Oczywiście w przypadku łamania istotnych punktów regulaminu głównego sytuację szybko wyjaśni ekipa pilnująca porządku na całym forum.

wrox
27-06-2008, 18:36
No cóż = To min. Ty tu rządzisz. Nie widzę sensu dalszego drążenia tematu. Przyjąłem do wiadomości Twoje argumenty i szanuję je, mimo, że się z nimi (odnośnie HP) nie zgadzam.

Mimo wszystko ponowne utworzenie na forum HP to na pewno krok w dobrym kierunku :)

kokoskop
27-06-2008, 18:56
Niepotrzebnie to wszystko komplikujecie :/
Ktoś nowy mający coś sensownego do powiedzenia nie będzie mógł tego zrobić bo nie będzie "zweryfikowany". Poza tym nie każdy lubi się zgłaszać, być członkiem jakiejkolwiek grupy itd.

zgadzam się

ale i tak się ciesze ze HP wróciło chociaż nie w takiej formie jak bym chciał ale cóż dobry początek

Maxtor
27-06-2008, 19:15
Proszę osoby które polecają użytkowników o pisanie do mnie PW z prowizorycznym listem, bez tego nie będę mógł dodać do grupy.

Pozdrawiam
Maxtor

T-REX
27-06-2008, 19:58
Kurcze...rzeczywiście skomplikowane.Ale trzeba przeżyć...:/

LoRd
28-06-2008, 04:22
T-REX dla dziewczyn możemy pominąć punkt mówiący o potrzebie znalezienia sobie "polecającego" :-)
Wystarczy że klikniesz linka i o góry i powołasz się na tą informację.

kokoskop
28-06-2008, 11:19
a to w jakim sensie zweryfikowane osoby będą mogły pisać tylko czyli co zakładać nowe tematy czy w ogóle pisać czy np ja nie będę mógł tam odpowiedzieć skomentować jeśli tak to po co ten HP :P

niedzwiedz86
28-06-2008, 12:11
I w tym momencie HP staje się elitarnym klubem dla grona starszych użytkowników i tych którzy mają w śród nich znajomych. Koniec. Nowi i Ci, którzy nie posiadają znajomych zostają odcięci. Tym sposobem zamykacie usta wielu ludziom, którzy mają coś sensownego i wartościowego do powiedzenia, ale nie spełniają powyższych warunków. Nie jest to sprawiedliwe rozwiązanie.

Raphael
28-06-2008, 13:12
a to w jakim sensie zweryfikowane osoby będą mogły pisać tylko czyli co zakładać nowe tematy czy w ogóle pisać czy np ja nie będę mógł tam odpowiedzieć skomentować jeśli tak to po co ten HP :P

W sensie zakładanie nowych tematów, odpowiadanie w innych. Pełna funkcjonalność ;).

Zawau
28-06-2008, 14:12
I w tym momencie HP staje się elitarnym klubem dla grona starszych użytkowników i tych którzy mają w śród nich znajomych. Koniec. Nowi i Ci, którzy nie posiadają znajomych zostają odcięci. Tym sposobem zamykacie usta wielu ludziom, którzy mają coś sensownego i wartościowego do powiedzenia, ale nie spełniają powyższych warunków. Nie jest to sprawiedliwe rozwiązanie.
Zgadzam się w całości.
Wpadłem na rozwiązanie, które powinno zniwelować ten problem.
Po prostu dawajcie ten dostęp ludziom, którzy się zgłaszają. Jeżeli będą wiedzieć, że mogą go utracić za jakąkolwiek głupotę, to raczej będą się pilnować. Utrata dostępu do pisania w HP niech będzie nieodwracalna i permanentna :P. Jeżeli nie poskutkuje dawanie dostępu "na krechę" , można bedzie zawsze wrócić do systemu, który funkcjonuje w chwili obecnej (ciut niesprawiedliwego :p).

Raphael
28-06-2008, 14:20
Kiedyś dostęp do HP też miał każdy kto chciał i skończyło się to tak, że musiał zostać usunięty.
Niech Hyde-Park będzie swojego rodzaju nagrodą, jeżeli ktoś będzie się udzielał na forum z pewnością nie będzie miał problemu ze znalezieniem swojego polecającego.

Andrzej
28-06-2008, 14:26
System jest sprawiedliwy i wymusza na ludziach pewną odpowiedzialność. Nie obawiajcie się jednak, że będziemy masowo wszystkich kasować. Przypadek usunięcia może nastąpić jedynie w sytuacji naruszającej nasz regulamin więc teoretycznie może się nigdy nie zdarzyć.
W każdym bądź razie zapraszamy do zgłaszania się do grupy Arachnomaniacy i do miłego spędzania czasu na naszym forum. Mamy wakacje więc się tym cieszmy :)

Pajeczakk
28-06-2008, 14:53
Niech Hyde-Park będzie swojego rodzaju nagrodą, jeżeli ktoś będzie się udzielał na forum z pewnością nie będzie miał problemu ze znalezieniem swojego polecającego.

Raczej jest to bardziej dawane po znajomości jestem na forum dwa lata ale nie mam na kogo sie powołać... Czy to znaczy że nie moge sie udzielać w HP ?

rivc
28-06-2008, 15:02
To zalezy jak rozumie sie pojecie "sprawiedliwosc" ;)
Wedlug mnie, takie rozwiazanie jest mocno nieprzemyslane i wprowadza niepotrzebne komplikacje.

kokoskop
28-06-2008, 15:05
czyli będę mógł czytać innych ale sam nie będę mógł się wypowiadać nie będąc w tej grupie a to kiepsko :/ wy tu rządzicie i po części pamiętając śmietnik HP was trochę rozumiem ale nie jest to dobre rozwiązanie wg mnie. Sądzę ze bany jak na tcp np. 2 tyg. a dla recydywistów na stałe były by najlepsze

Zawau
28-06-2008, 15:48
To jest jakieś kryterium. Może też jakieś akcje fundujące w zamian dostep do pisania w HP ? Np napisanie porządnego (i przede wszystkim 'świeżego') arta = wejściówka do HP?
Chodzi mi o to, żeby w Hp nie pisała tylko mała garstka osób, bo to będzie groteska.

Raphael
28-06-2008, 16:03
Np napisanie porządnego (i przede wszystkim 'świeżego') arta = wejściówka do HP?

Także popieram. ;]

NOXIUS
29-06-2008, 23:30
hahaha gratuluje najgorszego pomysłu...
Np napisanie porządnego (i przede wszystkim 'świeżego') arta = wejściówka do HP?

- może jeszcze będziemy musieli płacić lub błagać ?!

Wprawdzie wszyscy będą mogli czytać wiadomości tam publikowane, ale pisać będą mogli tylko niektórzy

-HP dla wybranych....polecam sobie przypomnieć:
# Serwis Arachnea tworzą wszyscy Użytkownicy - nie jednostki.
# Użytkownik forum jest najważniejszym Gościem w naszych progach.
# On nie zależy od nas - to my zależymy od niego.
# Nie przeszkadza nam w naszej działalności - on jest jej celem.
# Nie jest nikim z zewnątrz w naszych akcjach - on jest ich częścią.
# My nie robimy mu przysługi służąc mu - to on robi nam przysługę, dając możliwość czynienia tego.
# Wszyscy kochamy pająki - to nas łączy!

I w tym momencie HP staje się elitarnym klubem dla grona starszych użytkowników i tych którzy mają w śród nich znajomych. Koniec. Nowi i Ci, którzy nie posiadają znajomych zostają odcięci. Tym sposobem zamykacie usta wielu ludziom, którzy mają coś sensownego i wartościowego do powiedzęnia, ale nie spełniają powyższych warunków. Nie jest to sprawiedliwe rozwiązanie.
-popieram Cię w 100 %

Na forum zaszło już dużo dobrych zmian i moim zdaniem już wystarczy bo zaczyna się wymyślanie coraz to głupszych pomysłów...

Pozdrawiam tych lepszych...

Twardy
29-06-2008, 23:38
ładnie to Noxius ująłeś... :)

dostęp powinni mieć wszyscy od razu, a "bydło i hołotę" po prostu na bieżąco wywalać i byłoby po krzyku. W ten sposób w jaki to teraz funkcjonuje część użytkowników może po prostu czuć się urażona i traktowana za gorszą...

wrox
30-06-2008, 00:53
Miałem zamknąć już się w tym temacie, ale napiszę jeszcze tylko jedno zdanie.
Skoro w HP mogą pisać tylko wybrani, to zróbcie tak, żeby dla reszty był niewidoczny. Po co nam sama opcja "tylko do odczytu". Przecież to jest śmieszne.

LoRd
30-06-2008, 02:48
część użytkowników może po prostu czuć się urażona i traktowana za gorszą...
Kto się tak czuje to proszę o PW.

Skoro w HP mogą pisać tylko wybrani, to zróbcie tak, żeby dla reszty był niewidoczny. Po co nam sama opcja "tylko do odczytu". Przecież to jest śmieszne.
Co w tym śmiesznego jest? :)

montessa
30-06-2008, 05:05
a ja mam mały problem jak ja mam sie zarejestrować
jak nikogo nie znam i nie ma kto mnie polecić a każda dyskusja rozwija:-)

*ToMeK*brd
30-06-2008, 10:15
Bożeee ! Ludzie ale Wy macie ogromne problemy. Uważacie, że jak napiszcie do kogoś kto w hp już może pisać to Was nie poleci? Najłatwiej narzekać. W ten sposób wyeliminowany jest syf w tym dziale! I moim zdaniem jest to dobre rozwiązanie. Miał ktoś jakiś problem z przystąpieniem do HP ? Jego propozycja została odrzucona i został on wyśmiany? Choć nie wiem mam pewność, że jeżeli wszystko zrobiliście zgodnie z zasadami nie było żadnych problemów z dostaniem się!
Koniec z mojej strony.

rivc
30-06-2008, 11:57
W ten sposób wyeliminowany jest syf w tym dziale! I moim zdaniem jest to dobre rozwiązanie.
Byc moze i wyeliminowany (a byc moze nie - to sie okaze), ale takie rozwiazanie to wylewanie dziecka z kapiela. Rownie dobrze mozna Ciebie zbanowac w celu unikniecia (profilaktycznie) balaganu, ktory byc moze bys kiedys zrobil...
Sa inne sposoby na pilnowanie porzadku, a ze wszystkich zostal wybrany ten najmniej klopotliwy... ale dla moderacji.

Pajeczakk
30-06-2008, 12:31
Jako że do mnie została wyciagnięta pomocna dłoń :) za co dziekuje jeszcze raz :D to każda osoba która chce a nie może jeszcze tam pisać może sie zgłosic do mnie to jej pomoge :)

kokoskop
30-06-2008, 12:38
mimo tego że mogę pisać do w HP nie podoba mi się ten układ, apeluje do modów o zrobienie starego hp i zaostrzenie rygorów w wypisywaniu bzdur.

np. ban na tydzień nie pomogło na 2 tyg. nie pomogło na miesiąc nie pomogło ban na IP i koniec

Andrzej
30-06-2008, 12:55
Moi drodzy,

HP nie powstało po to, aby modzi trenowali się w banowaniu. HP będzie udostępnione dla ludzi poleconych, których sami będziecie chcieli tam mieć i mam nadzieję, że nikt nie będzie musiał z niego wypadać. Pomimo różnych sugestii obecna formuła zostanie utrzymana. Dostęp do tego działu wcale nie jest bardzo trudny - wystarczy tylko otrzymać rekomendację od osoby, która jest już w grupie Arachnomaniacy. Łatwiej na pewno jest przekonać taką osobę, aby Was zaprosiła, niż namówić nas na zmianę obecnej formuły :)

rivc
30-06-2008, 13:53
@ Andrzej - liczylem na jakas lepsza linie obrony... skoro faktycznie jestescie glusi na argumenty, ktore padly powyzej, to dalsza dyskusja nie ma sensu.
Przytocze na koniec moral z pewnego dowcipu:
... pyta sie zdenerwowana zona meza: gdzies ty sie szlajal tyle czasu?!
- na to zalany w trupa maz odpowiada: ustalilismy z kolega, ze gralismy w szachy i tej wersji bede sie trzymal do konca!
;)

info-0
30-06-2008, 15:39
No i znowu Arachnea pokazuje swoje "widzi mi się." Pokażcie mi drodzy moderatorzy i admini forum gdzie dostęp do HP mają osoby polecone. Nie ma takiego.

Hyde Park jest miejscem do dowolnych dyskusji. No i dlatego jest to chyba najczęściej oblegany dział, bo można się czymś ciekawym pochwalić, itd.

No ale róbcie co chcecie. Za takie HP to dziękuję. Dostęp dla elity a szarzy użytkownicy mogą sobie jak w przysłowiowym powiedzonku: Polizać ciastka zza szyby.

Maxtor
30-06-2008, 15:46
Pokażcie mi drodzy moderatorzy i admini forum gdzie dostęp do HP mają osoby polecone. Nie ma takiego.

Info0 jeżeli dla Ciebie to nie pasuje i chcesz mieć HP dla wszystkich to tak jak mówisz większość for ma taki Hyde-Park. Tyle, że nasze forum ma inne priorytety jakby ktoś nie zauważył i nie będziemy bazować na HP.

Proszę bardzo np:

Zgłaszający <---- Polecający

Reiven <---- Raphael
BoBaZ <---- berni
Agro12 <----BoBaZ
Orlica <---- LoRd
Avi <---- Maxtor
kokoskop <---- scchizm
SyntexBK <----Agro12
Biskup <----*ToMeK*brd
taliban27<---- *ToMeK*brd
Mustang <---- Sad_Mad

Wystarczy zapisać do kogoś z grupy o polecenie i poprosić o napisanie do mnie PW z potwierdzeniem, złożyć zgłoszenie i już. Tak wiele? Kto napisał do kogoś z tej listy? Do mnie osobiście napisała tylko jedna osoba (nie ma jej na liście) i od razu otrzymała dostęp do HP. Także, powiem tyle, jest jak zwykle, więcej gadacie niż działacie. :)

rivc
30-06-2008, 15:52
Proszę bardzo np:
Grunt, to czytac ze zrozumieniem... :|

Maxtor
30-06-2008, 16:00
Jak dla mnie to nikomu sie nie chce nawet zgłoszenia wysłać a co dopiero poszukać kogoś kto już jest w grupie. Tak ciężko? Nie było HP to mieliście skargi. Teraz jak jest, tyle, że na bardziej dosłownych zasadach, też wam nie pasuje. Jeśli dla was to forum o tematyce terrarystycznej ma znaczenie tylko wtedy gdy do HP mają dostęp wszyscy to, może czas zmienić forum? Przecież są inne fora gdzie HP jest zawsze takie samo no i dla wszystkich. HP ma robić za bardzo mały i nic nie znaczący dodatek, a dla was to najważniejsze co na forum może być.

Raphael
30-06-2008, 16:19
liczylem na jakas lepsza linie obrony...

Ty sobie chyba jaja robisz, tutaj się nikt nie musi bronić, taka jest decyzja i już.
HP kiedyś było, to Wam odwalało, teraz też jest, tylko się trzeba troszkę postarać.

Pajeczakk
30-06-2008, 16:26
Zgłaszający <---- Polecający

Reiven <---- Raphael
BoBaZ <---- berni
Agro12 <----BoBaZ
Orlica <---- LoRd
Avi <---- Maxtor
kokoskop <---- scchizm
SyntexBK <----Agro12
Biskup <----*ToMeK*brd
taliban27<---- *ToMeK*brd
Mustang <---- Sad_Mad

hej czemu mnie tu nie ma ? :D Jak już wcześniej pisałem gdyby ktoś chciał dostepu do HP to prosze napisac chetnie go polece :)
Raph nie podoba mi sie taka forma wypowiedzi do użytkowników... troche szacunku sa tu osoby starsze od ciebie....

rivc
30-06-2008, 16:42
Ty sobie chyba jaja robisz, tutaj się nikt nie musi bronić, taka jest decyzja i już. HP kiedyś było, to Wam odwalało, teraz też jest, tylko się trzeba troszkę postarać.
Przyjacielu drogi; bynajmniej nie robie sobie "jaj" chodzi o obrone decyzji/tezy nie swojej osoby, to raz, a dwa - nie musisz konicznie znac drugiej czesci tej rozmowy prowadzonej na GG; czego niejako skutkiem byl post Andrzeja ;)
...taka jest decyzja i już
Pamietam, ze takich argumentow uzywalem dobre 15 lat temu...
pozdrawiam.

Adsy
30-06-2008, 19:22
Proszę pamiętać że nikt nie mówił że na forum obowiązuje całkowita demokracja... Jeśli kogoś propozycja została odrzucona to powinien się z tym pogodzić.

Ehhh... Fajnie że HP powróciło :)

pelson
30-06-2008, 20:33
dla mnie to jest smieszne i pozostawie to bez komentarza. Do kazdego działu zrobcie selekcje. Pozdro.