Pokaż pełną wersję : Ucieczka ptasznika Czy ptasznik może uciec?
Od niedawna mam terrarium z przesuwanymi drzwiczkami. Zastanawiam się czy dorosły ptasznik może przesunąć takie drzwiczki i wyjść? Ta obawa narodziła się, kiedy zobaczyłem mojego kędziora(mieszkaniec terrarium) spacerującego po tych właśnie drzwiczkach. Mogę spać spokojnie czy powinienem to czymś zablokować/zamknąć?
krystianeq21
28-06-2008, 22:33
ja uważam że pająk osobiście "sam" nie otworzy owych drzwiczek, gdyż szybę trzeba "przesunąć". Inaczej sprawa wygląda gdy nie domkniesz drzwiczek.
FC*PAWLAS*
28-06-2008, 22:42
Taka szybka mimo wszystko jest dość ciężka ... wątpię żeby pająk był na tyle silny aby ją przesunąć .
Zastanawiam się czy dorosły ptasznik może przesunąć takie drzwiczki i wyjść?
Moze, przekonalem sie o tym ktoregos pieknego ranka kiedy sprawdzajac pajaki nie zauwazylem vagansa L10 w swoim terra. Na szczescie dosyc szybko go znalazem. Od tej pory mam zabezpieczone, pozniej jeszcze kilka razy widzialem jak majstrowal przy tych drzwiczkach
krystianeq21
28-06-2008, 22:57
Moze, przekonalem sie o tym ktoregos pieknego ranka kiedy sprawdzajac pajaki nie zauwazylem vagansa L10 w swoim terra. Na szczescie dosyc szybko go znalazem. Od tej pory mam zabezpieczone, pozniej jeszcze kilka razy widzialem jak majstrowal przy tych drzwiczkach
Nie wierze, że sam przesunie szybę grubości 5mm po prowadnicy, dość spory kawałek tej szyby!
Musiałeś nie domknąć, wiem że pająki są silne, ale nie przesadzajmy...
krystian madrze gada sam nie przesunie szyby ktora jest DOBRZE domknieta
Sebastian Ś.
28-06-2008, 23:07
Może przesunąć,gwarantuje.
Tak, tak... Pająk raczej sam nie przesunie szyby :D, no chyb, że jedzie na sterydach :p. Wiesz, dla własnego, świętego spokoju możesz zmaistrować jakiś mały, nie rzucający się w oczy zamek, lub coś w tym guście :), dużo jest sposobów na różne blokady/zatrzaski.
krystianeq21
28-06-2008, 23:37
Proponuje jako blokady użyć dwóch kijków blokując ruch szyb w obie strony (używają takich w kioskach)
Dawid2006
28-06-2008, 23:45
moja lasiodora jest w terrarium przykryte jest ono ''szyba 5mm'' i na ta gruba książka i potrawiła przesunąć i zwiać :)
a co do takich terra co maja przesuwane szyby to ja bym nie był pewny czy sobie nie otworzy
Ja mam terrarium z przesuwaną szybką i zauważyłem że nie da się idealnie domknąć tej szybki, a co do otwarcia to nie wiem. Ja zabezpieczam tymi kawałkami korka które tam były i po strachu.
Mi tez zwial Nhandu pewnego razu z tera z takimi drzwiczkami juz nie mowie czy nie domknąłem do konca czy sam otworzyl... zwial i znalazl sie po 2 dniach.. lecz niestety odszedl za jakis czas bo spadl z wysokosci ok 1,5 metra i zrobil mu sie taki dziwny guz na odwloku a potem padl...
zwieje bez problemu, ja musiałem w szczelinę pomiędzy dwiema przesuwanymi szybami wcisnąć kartkę poskładaną bo mi samica Psalmo notorycznie otwierała drzwiczki i nie potrzebowała żadnych luk i szczelin
Fimbulvetr
29-06-2008, 01:03
z ta kartka to najlepsza nie rzucajaca sie w oczy blokada. stosuje ja odkad kupilem pierwsze terra. taki uraz :-)
Papier widać i psuje efekt wizualny. Ja dociąłem patyczki od szaszłyków i wkładam obok szyb w prowadnice. Zamknięte "na amen" i nic nie widać. Polecam ten sposób.
DrLastContaQt
29-06-2008, 11:39
Były już przypadki na forum ucieczki ptaszników przy takich drzwiczkach. Parę dni temu ktoś opisywał ucieczkę B.smithi z takiego terra.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Zaraz będę kombinował z tym zamknięciem z patyczkami w prowadnicach. Myślę, że temat można zamknąć.
Najlepiej doklej sobie kawałek taśmy klejacej do patyczka żeby powstał uchwyt, wtedy wygodnie się wyjmuje te patyczki
Cerberus8
29-06-2008, 21:26
Mój chromatus prysnął przez szparę 1cm xD Był wtedy L9 :D
matise12
30-06-2008, 00:13
Zwieje bez problemu pamiętacie co byl jakos temat z lividka otworzyła właśnie takie cos to była dorosłą samica jak mnie pamięć nie myli i wyszła sobie :)
Ps.Nie chodzi o ten zamek tylko terrarium
Mój kędzior sam nie nawiał.. Mój mądry kuzynek mu pomógł.. Ja osobiście stosuje patyczki od lodów ^^. Albo długie wykałaczki i sprawdza się :).
moje terra są zamykane od góry a mimo to i tak zawsze kłade na nie po 1 książce, tak dla świętego spokoju, bo łapanie samicy gieni L12 biegającej po mieszkaniu średnio mi się uśmiecha.
Może przesunąć miałem taki przypadek.Kedzior tak wyszedł.
Ja między szybki terra wsadzam zapałke która blokuje przesuwanie szybek w obie strony.
100% otworzy, przynajmniej pozaklejaj taśmą u mnie lasiodora sobie otworzyła takie terra i siedziała i patrzyła na szczęście nie zwiała, ale za to mój czesiu wcale na nic nie patrzył spierniczył odrazu na szczęście znalazł się po godzinie
ja mialem farta ;d siedze sobie przy kompie to bylo dosc dawno mialem 2 pajaki i lasio 4 dc siedziala w takim terra tak sobie patrze a ta przez przypadek odsunela te drzwiczki a potem potajemnie jak spalem znow otworzyla ale nie uciekla z terra ;d
//Ortografia - aspoleczna
GregorWalas1986
26-07-2008, 20:58
Z przesuwaniem drzwiczek przez moje ptasiory jeszcze się nie spotkałem i raczej przy szczelnie zamkniętych szybkach, ptaszniki mają marne szanse na ich otwarcie.... takie jest przy najmniej moje zdanie.
Co do kilku poprzednich postów -->> ludzie zastanówcie się o czym wy w ogóle gadacie !!! Nie wiem czy to forum to miejsce na ustawki, itd. :(
Gdzieś tu na forum jest link z youtuba jak bodajże smithi (mogę się mylić ) odsuwa szybę w terra i sobie wychodzi, dodam że terra było zamykane od góry tak że ciężar szyby nie był problemem.
nie jestem pewny czy to ten sam filmik ale znalazłem na toytubie cos takiego, może przekona niedowiarków ze pajunki to sprytne i uparte bestie http://pl.youtube.com/watch?v=QYwSt2uxmCs
Mam sporo więcej niż L16 :>, hoduję ptaszniki już kilka lat i ręczę swoja reputacją, że dorosły i pomysłowy ptasznik może otworzyć terrarium z rozsuwanymi szybami :), u mnie zdarzyło się to kilka razy u dorosłych ptaszników np. Lasiodory i geniculaty i u skorpionów (Lasiodora otwarła terrarium na moich oczach) :)
Pozdrawiam
Mam sporo więcej niż L16 :>, hoduję ptaszniki już kilka lat i ręczę swoja reputacją, że dorosły i pomysłowy ptasznik może otworzyć terrarium z rozsuwanymi szybami :), u mnie zdarzyło się to kilka razy u dorosłych ptaszników np. Lasiodory i geniculaty i u skorpionów (Lasiodora otwarła terrarium na moich oczach) :)
Pozdrawiam
hehehe mialem to samo mam jakas niewdzieczną lasio wyskubala mi polowe korka na sciance ;d próbuje uciec itp ;p
//Ortografia - aspoleczna
hahaahahahahahahahahah biorac pod uwage to ze tutaj srednia wieku na tym forum to L13-16:p to sie wcale nie dziwie ze takie historie powstaja , ja mam pajaki dlugi czas i jakos nie widzialem zeby byla mozliwosc przesuniecia przez pajaka szybki ktora jest 10x ciezsza od niego , to nie mrowka .
Dwa to ze sie udziela ktos na forum to nie znaczy ze drugi ma mu jechac , tym bardziej widze "koszmar" ze jestes swierzy a jakos bardzo sapiesz ...chyba sie zapominasz
poważnie mówie że najnormalnie w świecie moja lasiodora zapierała się o boczną ścianke i przesuwała powoli drzwiczki szklane, otworzyła je wystarczająco żeby wyjść na szczęście nie wyszł. A drugi przypadek to jak górną szybke którą jest przykryte małe terra przesunął pająk i zwiał, na szczęście znalazł się, a wogóle często słysze w nocy jak chrupie kłami o szkło wariat
wojtass_maniak
28-07-2008, 18:15
Na youtubie sa filmiki pokazujace jak pajak otwiera szybke w dluzszym rogu a nastepnie w przeciwleglym rogu, gdzie sie robi luka najnormalniej sobie wychodzi, bez zastanawiania sie.
vBulletin - Arachnea.org