PDA

Pokaż pełną wersję : Oddychanie ptaszników.

Lestat
21-01-2007, 12:46
Ogólnie pająki różnią się pod tym względem gdyż niektóre posiadają płucotchawki połączone razem z przetchlinkami, niektóre posiadają jedynie płucotchawki czyli na przykład ptaszniki. Ptaszniki są wyposażone w cztery płucotchawki.

Przedstawię teraz ogólną budowę płucotchawek, ich położenie na odwłoku i ogólny transport powietrza w ptaszniku.

http://images14.fotosik.pl/51/12c6997303ea7560m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12c6997303ea7560.html)

http://images14.fotosik.pl/51/14fdb900da988862m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/14fdb900da988862.html)

Powietrze dostaje się do komory płucotchawki dzięki przetchlince zbudowanej z chityny.
Następnie Powietrze przechodząc między płytkami, oddaje krwi tlen i oczyszcza organizm z dwutlenku węgla. krew bogata w tlen jest transportowana bezpośrednio do serca(niebieski kolor na rysunku „odwłok pająka”).Następnie serce (czerwony kolor na rysunku „serce” przekazuje hemolimfę zmieszaną z tlenem do wszystkich organów a tam dalej do tkanek i komórek.

Szczegółowe omówienie procesów oddychania:

Podzielę tutaj oddychanie na segmenty gdyż chce dogłębnie się temu przypatrzeć. Wyszczególnię takie segmenty jak:

1. Proces oddychania na etapie: przetchlinka
2. Proces oddychania na etapie: komora płucotchawki
3. Proces oddychania na etapie: Płytki płuca
4. Proces oddychania na etapie: krew z tlenem
5. Proces oddychania na etapie: Organy
6. Proces oddychania na etapie: Komórki

Niezbędne będzie poruszenie tu układu krążenia gdyż jedno zachodzi w drugie podczas mieszania się przy płytkach płuca.

1. Proces oddychania na etapie: przetchlinka(stigmia)

http://images14.fotosik.pl/51/581dbf48ea6897d1m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/581dbf48ea6897d1.html)

Przetchlinka(ściśle: 2-amino-2-deoksy-D-glukan)-Występuje u wielu stawonogów jako część układu oddechowego. Są to małe otwory na powierzchni ciała ( rysunek obok), będące wyjściem tchawek. Mogą się zamykać i otwierać. Natomiast w botanice jest to fragment korka o luźno ułożonych komórkach z dużymi przestworami międzykomórkowymi, umożliwiający wymianę gazów między atmosferą a wnętrzem zdrewniałego pędu rośliny. Przetchlinki widoczne są na powierzchni kory jako eliptyczne brodawki.
W tej części ptasznika tlen jest filtrowany z różnych zabrudzeń typu piasek, pył małe organizmy itp.

2. Proces oddychania na etapie: komora płucotchawki

W tym etapie powietrze zostaje ogrzewane i zostaje wprowadzane pomiędzy płytki płuca.

3. Proces oddychania na etapie: Płytki płuca

Wewnątrz płytki ciągle krąży krew do której jest transportowany tlen drogą dyfuzji tu też pozbywa się zbędnego dwutlenku węgla z organizmu.

4. Proces oddychania na etapie: krew z tlenem

Jako iż tylko krew dzięki hemowi potrafi transportować gazy oddechowe natomiast hemolimfa nie transportuje tlenu o czym świadczy brak barwników oxydoredukcyjnych. Krew doprowadza tlen do serca z ostiami przez całą jamę ciała.

4. Proces oddychania na etapie: Organy

Główne organy wykorzystujące tlen z krwi to :gardziel,mieśnie, jelito środkowe wraz z gruczołem trawiennym, mózg i płucotchawki. Gdyż każdy ten organ potrzebuje energie do jej funkcjonowania

5. Proces oddychania na etapie: komórki

Wiadomo ze dzięki cyklom na etapie komurkowym organizm ma tak zwaną siłe czyli inaczej energie do wykonywania działań(ATP,ADP,NADP itp.)Głównymi cyklami które występują w komórce a wykorzystują tlen są:

Fosforylacja oksydacyjna - Fosforylacja oksydacyjna (utleniająca) to cykl reakcji przyłączenia reszty kwasu ortofosforowego do związków chemicznych połączona ze zmianą stopnia utlenienia atomu, do którego ta grupa bezpośrednio się przyłącza.
W organizmach żywych reakcja ta jest katalizowana przez enzymy zwane fosfotransferazami (kinazy), które transportują reszty kwasowe na białka, nukleotydy, cukry oraz lipidy. Związki, którym dostarczone zostają reszty fosforanowe, uzyskują wyższy poziom energetyczny.
Niezwykle istotną reakcją dla organizmów żywych jest fosforylacja kwasu ADP, dzięki której dochodzi do wytworzenia ATP, co ma wielkie znaczenie dla regulacji gospodarki energetycznej w komórkach. Proces ten może zachodzić na drodze fosforylacji fotosyntetycznej, oksydacyjnej, substratowej. Ponadto proces fosforylacji przyczynia się do normowania procesów metabolicznych.

Cykl Krebsa –Cykl Krebsa to cykliczny szereg reakcji biochemicznych. Stanowi końcowy etap metabolizmu aerobów, czyli organizmów oddychających tlenem. Mechanizm cyklu zbadał w latach 30. XX wieku sir Hans Krebs, a kluczowe elementy cyklu przedstawił w 1937, za co został nagrodzony w 1953 Nagrodą Nobla.
Cykl kwasu cytrynowego przebiega w macierzy (matrix) mitochondrialnej eukariontów i w cytoplazmie prokariontów. Substratem cyklu jest acetylokoenzym A (acetylo-CoA, czynny octan), który po połączeniu ze szczawiooctanem daje cytrynian (koenzym A odłącza się), a następnie w wyniku kolejnych reakcji izomeryzacji, dehydrogenacji, hydratacji, dehydratacji i dekarboksylacji zostaje utleniony do dwu cząsteczek dwutlenku węgla. Jednocześnie regeneruje się cząsteczka szczawiooctanu. W wyniku utleniania z jednej reszty octanu redukują się 3 cząsteczki NAD i jedna FAD, powstaje też cząsteczka guanozynotrifosforanu (GTP, równoważnik ATP), sumarycznie daje to 12 cząsteczek ATP zysku z jednej cząsteczki octanu.

http://images12.fotosik.pl/21/059b88913f7065e4m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/059b88913f7065e4.html) http://images14.fotosik.pl/51/728d95cfb28103b8m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/728d95cfb28103b8.html)

MORDRAG
21-01-2007, 12:54
Brawa dla Ciebie, piękny art, dużo można się z niego dowiedzieć

LoRd
21-01-2007, 14:36
To nie on jest autorem! :)
Arcik naprawde spoko :)

misiekzory
21-01-2007, 14:39
Z tego co mi wiadomo, ptaszniki nie mają płucotchawek.
Poza tym wypadałoby napisać kto jest autorem artykułu :wink:

Raphael
21-01-2007, 14:40

Tylko płuca, też tak sądzę.

heniek1410
21-01-2007, 19:28
bzdura

bzdura

Nie mają płuc i mają płucotchawki :!: Pewna część mniejszych gat. jak np. kosarze mają tchawki ale reszta posiada PŁUCOTCHAWKI

MachineRoad
21-01-2007, 19:35
Może zamiast pisać co jest wam wiadome, lub co jest bzdurą , to zarzućcie jakiś link potwierdzający waszą tezę (np. do stronki z badaniami) ;)

misiekzory
21-01-2007, 19:48
bzdura

bzdura

Nie mają płuc i mają płucotchawki :!: Pewna część mniejszych gat. jak np. kosarze mają tchawki ale reszta posiada PŁUCOTCHAWKIBzdurą można nazwać Twoją wypowiedź, która jest sprzeczna z prawdą.

http://www.atshq.org/articles/Respiration.pdf

heniek1410
21-01-2007, 20:24
W artykule do którego dałeś link jest wyraźnie napisane, że ptaszniki mają "book lungs" czyli nic innego jak płucotchawki :lol:

aTahualpa
21-01-2007, 20:29
heniek, właśnie nie. Booklung to "płuco książkowe" nazwane tak ze względu na umieszczenie komór tak jak kartki w książce dla porównania ludzie mają płuca pęcherzykowate.
/info: BakuBak/

misiekzory
21-01-2007, 21:12
W artykule do którego dałeś link jest wyraźnie napisane, że ptaszniki mają "book lungs" czyli nic innego jak płucotchawki :lol:Przepraszam, ale ja tego nie widzę profesorze biologii i angielskiego :D

heniek1410
21-01-2007, 22:24
Panowie i Panie, to jednak Wy się mylicie.... nie jestem specjalistą z dziedziny biologii, nie wiem jak wam to udowodnić. Prawdopodobnie błędy w tłumaczeniu z ang.

Na początek argumenty czysto logiczne:

1. Po wpisaniu w google frazy "book lungs" otrzymujemy ponad milion wyników, po wpisaniu "płuco książkowe" nie ma żadnych :!:

2. Na wszystkich stronach internetowych i podręcznikach biologii z jakich korzystałem było napisane, że pająki mają tchawki bądź płucotchawki. Nigdy nie spotkałem się z określeniem "płuco książkowe" (prawdopodobnie dlatego że jest to dosłowne tłumaczenie z angielskiego... po polsku nazywa się to po prostu płucotchawka)

Argumenty bardziej naukowe:

1. Płucotchawka wg wikipedii:

"Składa się z komory, do której prowadzi przetchlinka (zbudowana z chityny). Wewnątrz komory znajdują się równolegle położone silnie unaczynione płytki. Powietrze przechodząc między płytkami, oddaje krwi tlen i oczyszcza organizm z dwutlenku węgla."

Płytki w komorze można prównać do stron w książce, wiec skojarzenie - płuco książkowe (book lung). Ale po polsku to jest PŁUCOTCHAWKA

2. Na wikipedi amerykańskiej czytamy o "book lungs"

"Their name describes their structure, as they are "folded" like a book. Their number varies from just one pair in most spiders to four pairs in scorpions. Sometimes the book lungs can be absent and the gas exchange is performed by the thin walls inside the cavity instead, with its surface area increased by branching into the body as thin tubes called tracheae."

Czyli opisane najpierw płucotchawki i późnej tchawki..

Zresztą pomyślcie... na lekcjach biologii od 5 klasy podstawówki mówią, że pająki mają tchawki albo płucotchawki. Albo sama nazwa - płucotchawka i book lung, tu i tu jest mowa i płucach. I budowa - dlaczego płucotchawka jest zbudowana tak samo jak book lung? Dlatego, że to jest to samo :!:

Ktoś mógłby powiedzieć, że w takim razie wszyscy mają rację. Otóż nie! Płucotchawka to przyjęta naukowa polska nazwa. Płuco książkowe to prawdopodobnie tylko dosłowne tłumaczenie ang. nazwy. Ale mówienie, że pająk ma płuca jest bzdurą bo płuco płaza, gada, ptaka i człowieka ma cechy wspólne, wspólną drogę ewolucji. A płucotchawka pająka to zupełnie inna bajka.

Tak więc... PAJĄKI NIE MAJĄ PŁUC!

a na tej stronie jest na dole tabelka z nazwami różnych "części" pająka po polsku i ich odpowiedniki w angielskim

http://dj.zgorzelec.cxt.pl/start/adrenalina/pajaki2.htm

corsini
21-01-2007, 22:36
Zapraszam do pierwszej lepszej czytelni po podręcznik akademicki mający rekomendacje ludzi całe życie zajmujących się pajęczakami.
Płuca (ściślej worki płucne, albo płucotchawki) występują u pajęczaków (i tutaj następuje rysunek - jak ktoś sobie życzy jutro nawet mogę mu zeskanować). Są to parzyste komory położone w odwłoku. Prowadzą do nich szczeliny, zwane przetchlinkami, Komory podzielone są na wiele wąskich, szczelinowatych kieszonek, omywany przez płyn jamy ciała - na ich ściankach dochodzi do wymiany gazowej.
Dalej następuje opis tchawek - jest to fragment z podsumowania działu "Stawonogi - najliczniejszy szczep zwierząt na Ziemi".

Nie przepadam za popieraniem argumentacji dowodami z internetu. Każdy głupi może tam umieścić arta czego najlepszym przykładam jest właśnie Wikipedia na którą się powołujecie.

misiekzory
21-01-2007, 23:13
Tak samo jak na Wikipedii wpisując jeszcze niedawno Pterinochilus murinus ukazywało nam się zdjecie pięknego Psalmopoeusa cambridgei :lol:

heniek1410
21-01-2007, 23:31
:arrow: misiekzory
Włączyłem się do dyskusji bo napisałeś, że pająki nie mają płucotchawek... Napisałem ci, że to nieprawda. Odpisałeś mi podając link do artykułu w którym zaprzeczasz sam sobie i do tego potwierdzasz moje argumenty (na twoje nieszczęście bezwiednie :lol: ). I ty się śmiejesz, że tłumaczę ci układ oddechowy pająków z pomocą wikipedii? Nie studiuję biologii i nie mam w domu opasłych ksiąg na temat ptaszników. Wiec mam ograniczone możliwości popierania moich argumentow... Ale jestem święcie przekonany, że ptaszniki oddychają za pomocą płucotchawek. Oraz, że płucotchawki, book lungs i płuca książkowe to to samo.

Jeśli ktoś może UDOWODNIĆ, że book lungs i płucotchawki to dwie różne rzeczy to będę bardzo wdzięczny.

aTahualpa
21-01-2007, 23:44
heniek, zszedłeś na zły tor rozumowania. Book lung i "płucotchawki" to to samo ALE płucotchawki to błędna nazwa, która zatwierdziła sie jakoś w języku polskim. Pająki mają płuca(błędnie nazywane płucotchawkami) a bodajże inne pajęczaki takie jak sulfugi mają tchawki! Ot cała różnica.

misiekzory
21-01-2007, 23:45
Zgłoś się z tym problemem do Dark Raptora z TCP. Swego czasu prowadziłem z nim na ten temat dyskusję.

corsini
21-01-2007, 23:54
Są płuca, są i tchawki, a płucotchawki to prymitywne płuca.
Płucotchawki mają pewne mechanizmy ułatwiające wymianę gazową (nie są już rurkami w ciele jakim są tchawki) lecz do płuc takich jakie znamy z człowieka im daleko... Płucotchawki to płuca - a dokładnie forma pośrednia która ze względu na budowę i funkcjonalność jest zaliczana do płuc. Kropka.

yoshi
22-01-2007, 00:34
cytat z mojego podrecznika do biol...

"worki plucne lub plucotchawki wystepuja u pajeczakow. Sa to parzyste komory itd, itp"

tu cytat z notatek maturalnych

"Płucotchawki występują u pajęczaków. Pod przetchlinkami występują grzebykowato rozgałęzione komory otoczone przez krew, tlen jest rozprowadzany dalej przez układ krwionośny."

sorry, ale jesli sie nie myle to ptaszniki naleza do pajeczakow... wiec nie moga oddychac plucami takimi jak np. maja zaby badz slimaki... a czemu nie moga? bo ich poprostu nie maja...

a w ogole jak milo ze przez tyle lat, jestesmy oszukiwani wierzac ze pajaczki maja plucotchawki, a tu nagle bang... maja pluca aahmmm :roll:

Booster
22-01-2007, 01:00
yoshi, sorry ale od kiedy slimaki maja pluca?...Tego raczej plucami nazwac nie mozna.

corsini
22-01-2007, 01:01
HI HI HI

"Worki płucne lub płucotchawki"
A sory co to jest worek płucny? - czyżby płuco hihihi....

Zrozumcie: Według nowej biologii XXI wieku są płuca lub tchawki. Pająki mają płuca, gdyż płucotchawki u nich występujące zostały włączone do płuc.

Nie jest błędem powiedzenie że pająki mają płuca
Nie jest błędem powiedzenie że pająki mają płucotchawki
Jest błędem powiedzenie że pająki płuc nie mają.

Co do poprawności stwierdzenia że pająki nie mają płucotchawek:
Zgodnie z biologią XXI wieku takie coś nie istnieje. Istnieją płuca które u pajęczaków mają specyficzną budowę... Znowu z drugiej strony jest to tak popularne wśród starego rocznika biologów że ciągle jest używane...

Blackmane
22-01-2007, 01:48
To może wyjaśnię - płuca mają kręgowce. Pajęczaki płucotchawki. Aż dziwię się że powstają takie watpliwości. Płuca (dobry przykład - człowiek) kontrolowane są przez przeponę i ich akcja może zostać zatrzymana świadomie, pajęczaki mają płucotchawki, gdzie powietrze obmywa ukrwione płytki oczyszczając krew z CO2. Pająki w żadnym wypadku nie mają płuc. Płuca różnią się od płucotchawek już na wstępie budową, o działaniu nie wspominając, choć zasada jest ta sama - wymiana gazowa. Co do nazewnictwa angielskiego to nie patrzcie na to - jest ono pełne błędów. To że pojawia się tam słowo "lung" nie oznacza że zaraz są to płuca. Język angielski jako że nie jest mi obcy (kilka osób wie czemu :)) jest nacechowany błędami, często jedno słowo ma dziesiątki znaczeń, a w połączeniach z innymi te znaczenia dodatkowo się zakrzywiają. Anglojęzyczni przyjaciele lubują się w upraszczaniu form złożonych nazw naukowych. Radzę sięgnąć do określeń łacińskich i wszystko będzie jasne. Dla tych, którzy mają problem z nazewnictwem odsyłam do chociażby takiej pozycji jak 1300-stronicowa Biblia Biologów gdzie te zagadnienia są bardzo fachowo omówione przez Salomona, Berga, Martina i Villee. Sam posiadam poprawioną wersję, gdzie nazwa płucotchawki jest jak najbardziej poprawna. Nazwa płuca odwłokowe to nazwa potoczna, której jednak się nie stosuje.

misiekzory
22-01-2007, 12:30
Sam posiadam poprawioną wersjęBo Ty tak mówisz...? :|
Jak już mówiłem, zgłoście się z tym do Dark Raptor'a z TCP. Wyjaśni wam wszystko.

tadimirr
22-01-2007, 14:14
Według Villee pająki mają płucotchawki będące jak polska nazwa wskazuje formą pośrednią między tchawkami i płucami więc nie ma co się sprzeczać jak ktoś chce to mogą to być prymitywne płuca lub super rozwinięte tchawki ale dla mnie są to raczej płuca gdyż tchawki są rureczkami rozchodzącymi się po ciele a płucotchawki mają podobną budowę do płuc i co najważniejsze to układ krwionośny otaczający płucotchawki rozprowadza gazy po organiźmie.

yoshi
22-01-2007, 15:47
yoshi, sorry ale od kiedy slimaki maja pluca?...Tego raczej plucami nazwac nie mozna.

hahaha sorry nie wiem skad mi sie slimaki wziely :p musialam myslec o czyms innym bo chcialam napisac o gadach :oops: