PDA

Pokaż pełną wersję : Podłoże Co sądzicie o wermikulicie ??

GregorWalas1986
02-07-2008, 08:30
Witam, już od dłuższego czasu używam jako podłoża wermikulitu "large". Według mnie spisuje się znakomicie, czyli idealnie trzyma wilgoć, nie pleśnieje.
Choć wczoraj usłyszałem opinię, iż wermikulit nie jest naturalnym podłożem dla ptasznika.
Dlatego zakładam ten temat, wraz z sondą i proszę was, abyście przedstawili swoje zdanie.

Czyli kto jest za używaniem wermikulitu, kto jest przeciw ?? Oraz krótkim uzasadnieniem swojej odpowiedzi.

Pozdrawiam Grzegorz :)

drugz
02-07-2008, 20:11
Może się ktoś doświadczony wypowiedzieć na temat vermikulitu? Zostało mi dużo po inkubacji gekonich jaj i nie wiem czy użyć..

GregorWalas1986
03-07-2008, 00:17
Ja nie widzę żadnego powodu, dla którego miał byś nie wykorzystać tego co ci zostało, jako podłoże dla pajączków :) Zobaczmy co powiedzą inni, jestem bardzo ciekaw ich zdania ??

GregorWalas1986
04-07-2008, 18:07
No ludziska.... co tak cienko wam ta sonda idzie .... tylko 14 śmiałków na razie się zdecydowało ??? Dawać, dawać !!!

YeloNeck
04-07-2008, 18:59
Bo są głupie odpowiedzi...
Nawet nie ma :
-Nie próbowałem, używam torfu/włókna i jestem zadowolony.
-Nie używałem i nie zamierzam.
-Nie próbowałem, z torfem/włóknem mi dobrze.
-Nie, bo wygląda beznadziejnie.
-Nie, ponieważ pająk śmiesznie by na tym wyglądał.
Pozdrawiam.

ZOCHAWKS
04-07-2008, 19:02
Moze dlatego ta sonda tak kiepsko idzie bo nikt nie uzywa wermkulitu jako podstawowego podłoza. Kazdy (99%) daje włokno kokosowe lub torf. Estetyczniej w terrarium prezentuje sie włokno lub torf choć o gustach sie nie dyskutuje.

BoBaZ
04-07-2008, 19:25
Brakuje mi tu kilku odpowiedzi.

Ale generalnie, nie będę używał, bo pająk nie może się na tym zakopać, do tego wygląda sztucznie dla mnie.

GregorWalas1986
04-07-2008, 20:01
"BoBaZ" / "ZOCHAWKS" dziękuję za wasze odpowiedzi :)

A co do odpowiedzi naszego miłego, kulturalnego i uprzejmego "YeloNeck" - nie będę komentował, ponieważ nie warto :)

Pozdrawiam :) !!!

YeloNeck
05-07-2008, 03:51
A co do odpowiedzi naszego miłego, kulturalnego i uprzejmego "YeloNeck" - nie będę komentował, ponieważ nie warto :)

Czy moja wypowiedź w jakiś sposób cię obraża - nie rozumiem. Jeśli ktoś sądzi, że pająk by na tym śmiesznie wyglądał, lub dlatego że to podłoże jest brzydkie, to czemu niby ma nie być takiej możliwości.
Twoje 4 sugestie nie są najlepsze, ponieważ, nie mogę wybrać np. "Nie, nie zamierzam, włókno kokosowe jest ładniejsze, lepsze i w ogóle lepiej pasuje"
tylko muszę dać " Nie, chodź z miłą chęcią bym spróbował" lub "Nie, to samo zło".
Mówię tutaj oczywiście o tych, którzy nigdy tego nie próbowali.
Może opisz, w której części mojego posta widzisz coś niekulturalnego, jeśli w ogóle mój post był przejawem tego zachowania. Chyba nie obraziłeś się za : "głupie odpowiedzi" - bo była to tylko metafora tego, że brak właśnie innych możliwości zagłosowania - bardziej opisujących zdanie, na temat podłoża.
Pozdrawiam.

GregorWalas1986
05-07-2008, 10:33
"YeloNeck" nie obraziłem się, przepraszam, lecz wczoraj miałem naprawdę zły humor, a to odbiło się na moich postach. Masz dużo racji, że sonda jest źle przygotowana, lecz robiłem ją na szybkiego, oraz spodziewałem się głównie odpowiedzi ludzi używających wermikulit, bądź tych co używali.... uhhhh no cóż może następna wyjdzie mi lepiej.
Pozdrawiam i przepraszam Grzegorz ....

terra_mar
05-07-2008, 14:07
...mam sam wermikulit w terra z A.geroldi... jedno co mogę powiedzieć to to że trzeba pilnować aby jednak wilgoć była...bardzo szybko się przesusza... zdecydowałem się na takie rozwiązanie bo samiczka jest po kopulacji i chcę uniknąć pleśni (przykre doświadczenie z poprzednim kokonem). W połączeniu z włóknem nie robi różnicy, z doświadczenia wiem że jednak włókno jest o niebo lepsze...

...oczywiście znam osoby które są bardzo zadowolone ale to kwestia gustu i chyba co najważniejsze - kwestia własnego doświadczenia...

YeloNeck
06-07-2008, 00:52
"YeloNeck" nie obraziłem się, przepraszam, lecz wczoraj miałem naprawdę zły humor, a to odbiło się na moich postach. Masz dużo racji, że sonda jest źle przygotowana, lecz robiłem ją na szybkiego, oraz spodziewałem się głównie odpowiedzi ludzi używających wermikulit, bądź tych co używali.... uhhhh no cóż może następna wyjdzie mi lepiej.
Pozdrawiam i przepraszam Grzegorz ....

Nie ma za co przepraszać :) A i ja nie miałem na celu obrażenia ciebie, lecz chodziło mi o to, ażeby użytkownicy torfu/włókna mieli możliwość odpowiedzenia, mniej więcej, że nie są zainteresowani czy coś w tym stylu.
Pozdrawiam :)

drugz
07-07-2008, 00:09
jedno co mogę powiedzieć to to że trzeba pilnować aby jednak wilgoć była...bardzo szybko się przesusza...

Sory, ale bzdura, vermiculit lepiej trzyma wilgoć niż włókno czy torf, poza tym nie pleśnieje.

info-0
07-07-2008, 01:15
To prawda. Wermikulit na dno pojemnika i górę przysypać włóknem (2/3 wermikulitu 1/3 włókna) to dość dobry pomysł :).

Sam tak robię i nie ma pleśni, pająki doskonale mogą w tym kopać (tylko trzeba brać rozmiar small), no i trzyma wilgoć bardzo ale to bardzo dobrze (podlewam czasami raz na 2 tygodnie!). Przy włóknie miałem 3 dni i susze :).

sliver
06-09-2008, 17:52
Właśnie dzisiaj będe robił przemeblowanie u mojej rosei. Mam wermikulit i sprobuję zrobić dokłądnie tak jak kolega wyżej opisał. Już kiedyś czytałem o takim sposobie więc zamówiłem i spróbujemy jak to będzie z tym podlewaniem. To prawda ja co 3 dni dolewam i pryskam bo strasznie szybko wysycha mi samo włókno. Mam nadzieję że z wermikulitem się poprawi. Zdam relację co i jak za odpowiedni czas :)

KastaTD
06-09-2008, 23:02
Osobiście używam przy podrostkach nadrzewnych i jestem bardzo zadowolony. Trzyma wilgoć bardzo dobrze i co najważniejsze pleśni nie widać w ogóle. Z moich obserwacji mogę powiedzieć, że zatrzymuję lepiej wodę niż włókno. Nie zawsze znajdzie się resztki pokarmu, ale pleśń nie atakuje potem podłoża, jak ma to miejsce przy włóknie kokosowym. Polecam niezdecydowanym, chociaż na próbę :)