PDA

Pokaż pełną wersję : [Studia - weterynaria] W którym mieście najlepiej?

MortisGrim
03-07-2008, 17:54
Witam :)
Jako tegoroczny rekrut poszukuję informacji, rad, wskazówek na temat kierunku weterynaria na poszczególnych uczelniach. Interesują mnie: UWM w Olsztynie, AR we Wrocławiu i SGGW w Warszawie. Prosiłbym o zabieranie głosu tych którzy tam studiują aby pozyskać info z pierwszej ręki. A jakich informacji szukam?
- poziom nauczania
- rozstrzelenie wydziałów w mieście
- atrakcyjność miasta
- nowoczesność uczelni
- dostępność do akademika i odległość do wydziału weterynarii
- ceny w mieście (np. browar w pubie, chleb w sklepie, bilet autobusowy)
- możliwości znalezienia pracy w danym mieście
- dostępność do zwierząt hodowlanych (na przykład w Olsztynie mają oborę, chlew i stadninę)
- obecność wydziałowej kliniki zwierząt
- możliwość wyboru specjalizacji (jeśli tak to jakie są do wyboru?)
Jak macie jakieś swoje spostrzeżenia to bardzo proszę o podzielenie się nimi :)
Pozdrawiam i bardzo proszę o informacje :)

Twardy
04-07-2008, 14:56
Olsztyn :D

największe juwenalia w Polsce :)

wszystkie przedmioty masz na miasteczku studenckim, oprócz języków które są kawałek dalej, ale jest to nieodczuwalne. Co akademik to klub, jest w czym wybierać. Ceny żarcia normalne- chleb baltonowski 1,60 zł, browarek w klubie 4-5 zł, specjal pyszny czarny 2,30 w sklepie, cena pokoju w akademiku wety od 290 do 340 chyba, z akademika na wydział 5 minut drogi. Stancje przy wecie w granicach 300-500zł w zależności od warunków i ludzi w pokoju. Uczelnia fajna, cisną trochę, ale jak wszędzie chyba. 2 i 4 rok ponoć najcięższe. Dużo zwierząt, dużo kółek z danych przedmiotów, można się podszkolić w tym co się lubi.

to tak w skrócie, jeżeli chcesz wiedzieć coś więcej to pytaj dalej. Osobiście bardzo polecam Olsztyn, ze względu na klimat i urok miasta, oraz wysoki poziom wety, jednak pamiętaj, że po każdej wecie robote zawsze znajdziesz :)

MortisGrim
04-07-2008, 16:40
Bardzo mnie zachęciłeś :D

A jak to jest ze specjalizacjami? Można później sobie wybrać np. zwierzęta małe, zwierzęta egzotyczne itp? Jeśli chodzi o samo miasto to jest ciekawe? Dzieje się coś tam, jakieś kluby, imprezy, czy choćby ciekawe centrum gdzie można pójść, zobaczyć, pozwiedzać...

Pytanko jeszcze odnośnie sportu na uczelni. Czy są tam prowadzone jakieś kółka sportowe? Najbardziej interesuje mnie koszykówka i kajakarstwo. Wiem że przy uczelni jest jeziorko więc domyślam się że może u was być jakaś sekcja wioślarska.

Pozdrawiam :)

EDIT
Bym zapomniał... Jak to jest z hodowlą pajęczaków w akademiku? Nie ma lipy?:P

Twardy
06-07-2008, 21:31
jasne!
pełno sekcji sportowych od boksu tajskiego i nurkowania przez golf i szachy.

Kluby??? :D w każdym akademiku są, weta ma swój, więc zawsze spotkasz w nim pełno ludzi z wydziału :)
pająki w akademiku bezproblemowo
na mieście też sporo klubów, ale cienko z powrotem :)
w Olsztynie zawsze się coś dzieje, więc nie ma czasu na nudę :D

MortisGrim
07-07-2008, 00:17
:D:D:D

To chyba się spotkamy w Olsztynie :) Jak myślisz wystarczy taki wynik z matury by dostać się na wetę? :
biol rozsz 87%
chem rozsz 70%
ang rozsz 87%
(pol podst 79%)

Tak z ciekawości, co studiujesz?
Pozdro:)

Twardy
07-07-2008, 15:03
ooooooooo z takimi wynikami witamy na wydziale :) bo z tego co wiem to i biologia i chemia tragicznie poszły, a ty masz dobre bardzo wyniki, a jakieś olimpiady masz?

co studiuje? oczywiście że wetę :D przecież takto bym nie polecał. Tylko musisz się przygotować na naprawdę ostre kucie.

MortisGrim
07-07-2008, 17:15
No to gicik :D Nie mam żadnych olimpiad ale dam radę i bez tego :P

A właśnie jak to jest z tym kuciem?... Macie w ogóle czas na jakieś przyjemności, sport, wyjścia gdzieś do pubów czy coś? Czy non stop dziobanie przez cały tydzień 10 godzin dziennie?