Pokaż pełną wersję : Pytania zw. z wylinką Szybkość wzrostu u różnych ptaszników
Witam, interesuje mnie takie pytanie, a właściwie, który ptasznik rośnie najszybciej, a co za tym idzie, który najwolniej. Wiadomo, rozchodzi się tu o warunki w jakich jest trzymany pająk, ale załóżmy, że wszystkie byłyby trzymane w jednakowych warunkach i jednocześnie najbardziej odpowiednich dla różnych gatunków i rodzajów, oczywiście omińmy też cechy indywidualne pająka.
Mówi się, że do szczególnie szybko rosnących ptaszników należą między innymi: Pterinochilus murinus, Psalmopoeus cambridgei i z pewnością kilka ich jeszcze jest, a jeżeli chodzi o te ptaszniki, które raczej nie linieją za szybko to mi przede wszystkim przychodzi na myśl Grammostola rosea?
Chciałbym przeczytać wypowiedzi bardziej doświadczonych hodowców, którzy mogą odpowiedzieć na moje pytanie.
Z góry dzięki.
Jeśli warunki były by identycznie takie same to :
Najwolniej rosnącym ptasznikiem jest zdecydowanie Grammostola rosea.
Najszybciej : tego nie można tak za bardzo określić, ponieważ wiele pająków rośnie w bardzo podobnym tempie.
Z moich skromnych obserwacji wynika, że szybko rosną Psalmopoeusy, Chromatopelmy, Avicularie oraz Pterinochilusy.
Od tego czy pająk będzie liniał wolno czy też szybko to jak wiadomo wpływa nato pare czynników.(tem.pokram.wilgotność itp).
Oczywiście wolno rosną Brachlyplemi i wspomniana min. rosea i maculata rośnie niezaszybko.
a do pająków co mają często wylinki mozna dożucić A.geniculate np. (moja co miecha linieje) oczywiście im pająk starszy tym wylinki są coraz żadsze. :)
mi smithi taki numer wywinoł
z L4-L5 nieliniał pare miesięcy
L5-L6- w przeciagu miesiąca :)
a warunki miał takie same.
YeloNeck
05-07-2008, 00:10
Może kilka faktów jak to przebiegało u mnie, z poszczególnymi gatunkami. Najszybciej rosnącym pająkiem u mnie jest : P. cambridgei, B. vagans - odstęp między wylinkami 8 dni, jednak po tym, aż do dziś pozostał bez wylinki - czyli będzie jakieś 4 miesiące. P. murinus tak średnio. Wylinki przechodzi mniej, więcej co 1,5 miesiąca. B. albopilosum rosną tak samo jak A. geniculata - dziś A. geniculata wyprzedza je o 1 wylinkę, jednak rozmiarem są takie same. Więcej pisał nie będę. To były tylko takie moje obserwacje.
Pozdrawiam.
Citharischius crawshayi też nie rośnie zbyt szybko.
Citharischius crawshayi i rosea najwolniej.
A.geniculata, Pterinochilusy najszybciej.
mi muriny zazwyczaj się w 1 miesiącu mieszczą :)
P. cambridgei, B. vagans - odstęp między wylinkami 8 dni
:D Tu chodzi o to że 8 dni po vagansie wyliniał cambri, czy jednak oba pająki liniały co 8 dni :D:D:D:D??
Rojal1910
06-07-2008, 16:19
Ja miałem podobnie jak Agro12. moj smithi linial L5/L6- 01.09.07 L6/L7- 02.04.08 a z L7/L8- 05.07.08 a warunki takie same. Nie mam pojecia czemu raz 7 miesiecy a czemu teraz 3 miesiace.
C. crawshayi, Selenocosmia, Grammostola rosea rosną wolno.
P. murinus, P. cambridgei, Avicularie rosną dość szybko ;).
kupilem gienie L2 ,kedziora L2 i vagansa l1. gienia juz miala 3 wylinki (obecnie l5)kedziorL5 a vagans l3
podsumowujac
gienia i kedzior co miesiac a vagans co 1.5m-ca
Tak sie sklada ze mam zapisane wylinki sa to wylinki niedawno zapisane z nudow ;p oto one:
Te co rosna najszybciej:
B.boehmei L3 09.03.08r,L4 06.04.08r,L5 14.05.08r
Chromka L5 14.04.08r,L6 01.06.08r
Irminia L2 14.05.07r,L3 14.06.08r
Genia L3 08.05.08r,L4 13.06.08r
Te troche wolniejsze:
Avi versi (niby szybko linieje ale u mnie jednak nie...) L2 12.04.08r,L3 25.05.08r,L4 05.07.08r
H.gigas L3 25.05.08r,L4 21.06.08r
a reszty nichce mi sie wypisywac oczwiscie to tez sprawa cech osobicznych...
vBulletin - Arachnea.org