Pokaż pełną wersję : Haplopelma lividium - kilka pytań
Witajcie!
Chciałbym coś wiedzieć na temat Haplopelmy lividium. Moje pytania :
-Czy L4/5 może przegryść ludzką skórę?
-Jaka powinna być wilgotność?
-Jak powinno wyglądać terrarium dla osobnika L4/5 (Proszę o zdjęcie)
-Czy przy w/w wylince pająk jest agresywny i się stawia?
-Czy jest dobry na 7 pająka?
PS. Moje pająki A.albopilosum L10 A.geniculata L7 L3 P.irminia L7 P.cambridgei L1 Avi metallica L2 no i teraz H.lividium L4/5
Betonowe_Buciki
06-07-2008, 14:02
Tak,da rade to zrobić
Optymalna temperatura to około 23 stopni. Wilgotność w granicach 80%.
To jest "dziura" więc dużo torfu i jakiś korzeń itp żeby mogła sobie pod nim zbudować gniazdo.
Może być agresywny ale nie musi,mój w tym stadium woli uciekać.
Irytują mnie takie pytania,nawet jeśli to by był Twój pierwszy pająk to byś sobie poradził mając głowe na karku.
Może.
http://www.arachnea.org/index.php?option=com_content&task=view&id=767&Itemid=171
Najlepiej sałatkobox wysoki lub moczbox. przynajmniej w połowie wypełniony ubitym podłożem.
-Czy przy w/w wylince pająk jest agresywny i się stawia? -Czy jest dobry na 7 pająka?
Mój się nie stawiał, ale nie rozumiem po co pytasz :)
Myślę że dasz sobie z nim radę :)
W prawdzie na przykładzie O.aureotibialis ale tak może być:
http://i71.photobucket.com/albums/i136/raph_spiders/PHOTOS/Ornithoctonus%20aureotibialis/aureotibialis.jpg
Hmm... 1 agresor lividka ;) nie wiem czy nie lepiej jest kupić P.murinusa. U Podziemnych a szczególnie u mojej Lividki jest 1 problem nie wiesz kiedy wybieganie i z jakiej nory nie widzisz pająka a jest szybki jak choroba coś jak murin. Jak chcesz to kup ale ja radze na 1 agresora już murina bo nie skacze jak nadrzewne i widzisz go a nie jak u podziemnych. Wybór należy do ciebie. Do tego hodowanie podziemniaka to hodowanie dziury w ziemi.
porthole
06-07-2008, 23:56
Oj, nie zawsze hodowanie podziemniaka to hodowanie dziury, ja na przykład bardzo lubię te pająki, sama obserwacja budowania i poprawiania gniazda jest dla mnie bardzo ciekawa, a poza tym uważam, że polowania są super:) No i tak naprawdę wszystko zależy od podejścia, jak będzie się chciało, by ciągle chodził, albo by ciągle go było widać, to wydaje się nudny, ale do obserwacji może być bardzo ciekawy! A co do pytania, czy sobie poradzisz, jak nie czujesz się na siłach, może to niedobry pomysł? A jak jednak uznasz, że coś już potrafisz, to powinieneś sobie poradzić, ale musisz mieć zdecydowane ruchy i mieć cały czas respekt i szacunek do pająka. Nie wiem jak długo masz te nadrzewne pająki, ale jak już jakiś czas, to z prędkością nie powinieneś mieć problemów. Powodzenia w hodowaniu Haplopelmy!
Radze zastanowić się nad kupnem lividki to jest piękny lecz nieobliczalny ptasznik już jako małody osobnik jest bardzo agresywny. To jest moja lividka jak była L 4
http://www.youtube.com/watch?v=nA_IRWDQg6g.
tzrymałem ją w dwóch pojemnikach jak była na L4
to jeden z nich
http://images26.fotosik.pl/139/a35b265035390fbc.jpg (www.fotosik.pl)
a to drugi
http://images34.fotosik.pl/125/22f22a58d170f562.jpg (www.fotosik.pl)
no i potrafi wybiec z norki i uciec (znam z doswiadczenia) :)
//Ortografia - aspoleczna
YeloNeck
07-07-2008, 05:45
już jako małody osobnik jest bardzo agresywny. To jest moja lividka jak była L 4
A co ty byś zrobił, gdyby ktoś z niewyjaśnionych przyczyn, nagle zaczął ci wtykać 2 metalowe pręty, w miejsce - w którym czujesz się bezpiecznie ? Leżał byś na kanapie i olał sprawę ? Zachowanie raczej obronne, niż agresywne - a to dwa, różne pojęcia.
Ten film był nakręcony pare miesięcy temu i miał na celu uświadomić że nawet młody pająk H.Lividum może stanowić zagrożenie i jest b. agresywny i trzeba znim uważać.
Reaguje agresywnie nawet na dmuchnięcie czy puknięcie w zamknięcie od pojemnika
wyskakuje nawet przy skraplaniu podłoża mimo że jest najedzony. Niewiem jak jest u innych ale moja jest strasznie agresywna i nieobliczalna.
Korzystając z okazji zapytam co jest groźniejsze Haplopelmy spp. czy Pteronohilusy spp. ?
Uwzględniając siłę jadu agresywność szybkość.
To zależy od danego osobnika bo osobnik łagodny będzie miał inne zachowania niż osobnik agresywny. Siłę jadu maja podobną , temperament też, i obydwa rodzaje są bardzo szybkie. Moim zdaniem obydwa rodzaje są tak samo niebezpieczne.
Nom ale u P.spp jest zaletą że bronią gniazda a nie wybiegają na ślepaka z nowy jak H.spp i trzeba je łapać. Przynajmniej tak u moich zaobserwowałem.
Haplopelmy tez niezawsze uciekają moja woli atakować. Ale masz raje w wjększości uciekają
Przepraszam bardzo, ale jak porównujesz siłę jadu? :) Testowałeś? Nie? To po co strzelasz.
Podziemne pająki mają to do siebie, że na serio zagrażają życiu ludzkiemu. Stąd jest to chyba najgroźniejsza grupa ptaszników :).
Tak samo nie ma co porównywać nadrzewny - podziemny, naziemny - podziemny/nadrzewny :p. Przekonałem się po Ephebopusie, że wszystkie te statystyki są na oko robione i nie są miarodajne :D.
to prawda ale sam przyznasz że zarówno jad murina jak i Haplo może wyrządzić wiele złego w organizmie więc strasznej różnicy nie ma choć Haplo ma nieco silniejszy jad i moim zdaniem jest bardziej nieobliczalna od Ptero. Jad jak wiadomo u każdego działa inaczej i zarówno jadu murina jak i haplo nie należy bagatelizować.
*ToMeK*brd
08-07-2008, 11:48
choć Haplo ma nieco silniejszy jad i moim zdaniem jest bardziej nieobliczalna od Ptero.Siłę jadu maja podobną , temperament też, i obydwa rodzaje są bardzo szybkie. Przeczysz sam sobie...
Haplopelmy są polecane dla doświadczonych hodowców, a moim zdaniem raczej bardziej dla zaawansowanych.jad murina jak i Haplo może wyżądzić wiele złego w organizmiestrasznej różnicy niema Jest różnica... Imo - najpierw murin, później haplo - taka powinna byc kolejność.
zle zinterpretowałem swoją wypowiedź stąd to nieporozumienie.
Chodziło mi od początku że Haplo są bardziej niebezpieczne od Ptero
lecz obydwa gatunki stanowią zagrożenie i są przeznaczone dla zaawansowanych hodowców.
ps. Przepraszam za to nieporozumienie pisałem w pośpiechu i stąd te błedy w interpretacji zdania. Zainstaluje Firefoxa :)
P.S. Firefox to świetne rozwiązanie ;D
Remigius
08-07-2008, 23:13
Haplopelmy są polecane dla doświadczonych hodowców, a moim zdaniem raczej bardziej dla zaawansowanych. Jest różnica... Imo - najpierw murin, później haplo - taka powinna byc kolejność.
Chodzi Ci o hierarchię (w sensie - murin gorszy), czy o kolejność zakupu?
chodzi o kolejność zakupu niema ptaszników gorszych lepszych każdy jest piękny na swój sposób. To zależy od hodowcy jak postrzega danego ptasznika. przy hodowli murina nauczysz się wielu rzeczy które pomogą ci z lividką w moim przypadku było odwrotnie Najpierw Haplo potem murin.:)
*ToMeK*brd
09-07-2008, 02:38
Chodzi Ci o hierarchię (w sensie - murin gorszy), czy o kolejność zakupu?chodzi o kolejność zakupu niema ptaszników gorszych lepszych każdy jest piękny na swój sposób. Podzielam ;) w moim przypadku było odwrotnie Najpierw Haplo potem murin. Pamiętam także, że wiele zależy od tego jaki osobnik Ci się trafi.
Kożystając z okazji zapytam co jest groźniejsze Haplopelmy spp. czy Pteronohilusy spp. ?
Uwzględniając siłę jadu agresywność szybkość.
Pterinochillus według mnie.
Pterinochillus według mnie.
Ja tu nie widzę odpowiedzi na moje pytania :/
Haplopelma dała tutaj na forum już chyba nie jednej osobie popalić.
T-Rex nie wiem jakie pająki miałaś, ale Pterinochilus przy Haplopelmie to baranek (mówię poważnie). Nie widziałem na razie bardziej porąbanych pająków niż Haplopelmy (a widziałem dużo).
Dlatego radzę wszystko przemyśleć, bo czuję, że skończy się tak, że kupisz, podrośnie, nie dasz rady i sprzedaż :) (lub pierwsze problemy z przekładaniem).
,,T-Rex nie wiem jakie pająki miałaś, ale Pterinochilus przy Haplopelmie to baranek (mówię poważnie). Nie widziałem na razie bardziej porąbanych pająków niż Haplopelmy (a widziałem dużo)''.
święte słowa jeszcze żaden ptasznik nie dostarcza mi tyle adrenaliny co moja livdka
każde czynności w terra to nowe wyzwanie :). (mialem już pare ciekawych przygód z tym pająkiem) :). Naprawde nieobliczalna bestja a ty siwyy masz 12 lat więc raczej odpuść sobie Haplo bo naprawde nie wiesz w co się pakujesz. ( nie żebym miał coś do twojego wieku)
//"Nie" z czasownikami piszemy rozłącznie - aspoleczna
Chciałbym coś wiedzieć na temat Haplopelmy lividium. Moje pytania :
-Tak.
-Jak w opisach na arachnea.org.
-Najlepiej będzie się sprawował np.sałatkobox z dużą ilością podłoża(włókna kokosowego).
-Raczej przy tak małej wylince woli uciec do norki, ale zdarzają się wyjątki:)
-Na to pytanie powinieneś sobie sam odpowiedzieć;] ale myślę,że sobie poradzisz z odrobiną uwagi:D.
Pozdrawiam!
Agro12 Ja sam tej lividki nie kupiłem. To tak wyszło. Bo ta lividka miała być versi tylko padła i mi wysyła lividke. Dlatego się pytam jak się z nimi obchodzić itd. To nie moja wina, że tak wyszło. Pomimo zaistniałej sytuacji mam nadzieje, że dam sobie z nią rade :).
Hmm... L5 już możesz dać foto życzę udanej i bezpiecznej hodowli !
jak masz łeb na karku to sobie poradzisz. Tylko musisz być ostrożny i nie panikować w razie czego dziś będe swoją lividke przenosił może zrobie fotorelacje zobacze jeszcze.
Jak zrobisz będę bardzo wdzięczny :). A jeszcze lepiej jak byś zrobił filmik :). Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam!
Michalcorleone
10-07-2008, 15:37
Nie może. Bo ptaszniki NIE GRYZĄ tylko kąsają. Może przebić Twoją skórę ale nie ugryźć. Ugryźć to się możesz sam, w język np.
Remigius
10-07-2008, 16:17
Siwyy - nie znam Twoich rodziców, ale weź pod uwagę, że po ukąszeniu H. lividium mogą Ci zakazać dalszej przygody z ptasznikami. Jeżeli nie czytałeś, to zajrzyj na arachnoboards.com i zobacz sobie raporty ugryzień (Ukąsić to się możesz sam, kąśliwą uwagą np. :/ :P ).
Bądź bardzo ostrożny i załatw sobie długą pinsetę. Zresztą - z tego co widzę to masz gorsze pająki od moich hehehehe
PS - tutaj masz linka do ugryzień http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?t=4342&highlight=H+lividium
Nie może. Bo ptaszniki NIE GRYZĄ tylko kąsają. Może przebić Twoją skórę ale nie ugryźć. Ugryźć to się możesz sam, w język np.
To jak miałem napisać przekąsić ludzką skórę -.-. Pomyśl zanim coś napiszesz..
Pinsetę mam 30cm. A co do ostrożności ja używam pinsety nawet do kędziora. Nie lekceważę żadnego pająka.
już nie chodzi o to mi na przykład lividka wyskoczyła podczas sprzątania resztek w terra i wbiegła po pęsecie na szczęście zdążyłem ją puścić tą pęsete takie sytuacje nieczęsto się zdarzają ale się zdarzają.
Michalcorleone
10-07-2008, 19:23
Przeczytaj swoje i pomyśl albo poproś rodziców o pomoc.
A dla mniej "roboczych" poprawne pytanie - "Czy H.lividum w stadium Lx/x jest w stanie przebić kłami jadowymi ludzką skórę ?".
Właśnie doszły do mnie pajączki. Pajączki w świetnej kondycji :). Są szybkie :P. A zwłaszcza irminia od BoBaZa i cambri od adecha :).
Są szybkie :P. A zwłaszcza irminia od BoBaZa i cambri od adecha .
Jakie L ? Lividka to dopiero szybka jest :P.
Nie z lividką nie ma problemów. Akurat jest przed wylinką i jest wolna. Już wykopała norę. Irminia jest koło 5 wylinki a lividka też cos koło 5. Ale ta irma jest bardzo szybka :P. Mam nadzieje, że lividka cały czas będzie taka łagodna :P.
no to musze cię zmartwić raczej mało prawdopodobne żeby ci się spokojny okaz trafił.
lividka jest owielie szybsza od irmini.
Nie z lividką nie ma problemów. Akurat jest przed wylinką i jest wolna. Już wykopała norę. Irminia jest koło 5 wylinki a lividka też cos koło 5. Ale ta irma jest bardzo szybka :P. Mam nadzieje, że lividka cały czas będzie taka łagodna :P.
Lividum należy do tych ptaszników, które nabierają temperamentu wraz z wiekiem, osobiście nie miałem lividum ale miałem chociażby O. aureotibialis - bardzo podobny ptasznik. Do około 7 wylinki powinna nie być agresywna - czasami się postawi, ale będzie wolała uciekać, natomiast dorosła samica tego gatunku staje się bardzo agresywna i szybka - i nie jest to szybkość taka, że "a co tam poradzę sobie". Pająk w ciągu ułamka sekundy może już być na twojej dłoni lub na ścianie - osobiście nie wierzę w to, że "od małego się przyzwyczaję" - to bzdura, nei twierdzę też, że nie dasz sobie rady, bo nawet jak byś kupił ją na 1 pająka mógłbyś dać radę. Ale tak jak piszę nawet bardzo doświadczony hodowca jeśli dopuściłby do ucieczki ptasznika miałby problem, grunt aby być ostrożnym i używać sprzętu w postaci : pęsety, pędzelka i zdrowego rozsądku. Ale jak kilka osób wcześniej pisało polecałbym na pierwszego agresora jednak murinusa.
Pozdrawiam
vBulletin - Arachnea.org