Pokaż pełną wersję : NAZIEMNE Przekładanie na przykładzie P.murinus
Po poszukiwaniach na różnych ftp w końcu znalazłem swój stary poradnik :D.
Na pierwszym zdjeciu widzimy pajaka w swoim "gniezdzie" - nie wiem dlaczego akurat ten usilnie go nie robi ;).
http://img58.imageshack.us/img58/4982/29700587zv3.jpg
Wyganiamy wiec pajaka penseta lub dlugim pedzelkiem z gniazda i zapedzamy do pojemnika w ktorym bedzie sie on znajdowal na czas czyszczenia terrarium.
http://img185.imageshack.us/img185/1092/55906467sz0.jpg
Kiedy zagonilismy juz pajaka do pojemnika, delikatnie ale zdecydowanie przekladamy pojemnik dnem do gory, tak aby pajak nie mogl wyjsc - uwaga na odnoza!
http://img362.imageshack.us/img362/5089/51422287iq9.jpg
Kiedy mamy przykrytego pajaczka wsuwamy pod pojemnik wieczko, przewracamy pojemnik i domykamy, w tym czasie mozemy zajac sie czynnosciami zwiazanymi z czyszczeniem terrarium.
http://img372.imageshack.us/img372/6383/76780956tc1.jpg
Po wykonaniu wszystkiego wkladamy pojemnik do srodka, otwieramy i czekamy az pajak sobie wyjdzie zeby go nie wyganiac bo moze byc rozdrazniony.
http://img231.imageshack.us/img231/3056/62333010cj6.jpg
Jimi Hendrix
07-07-2008, 19:38
<OK>
Dla laików może być!
Fajnie zrobione szkoda że nie video ale i tak super ! Coś spokojny ten murin ;).
Sebastian Ś.
07-07-2008, 23:23
Heh,często takie beztroskie zaganianie kończy się teleportem,a jeśli mamy otwarty pojemnik to pająk już biega sobie np. po pokoju.Sposób przedstawiany jest więc dobry dla spokojniejszych gatunków.Ten murin był jakiś spokojny;) Moje młode ceraty to robią teleporty jeśli się je chociaż lekko dotknie. Ogólnie każdy kto ma szybkie jadusy wie jak je przekładać,a ten sposób to bardziej dla początkujących z łagodniejszymi gatunkami.
YeloNeck
07-07-2008, 23:24
By the way : najładniejszy murin, jakiego widziałem.
A i "poradnik" fajny.
Ogólnie każdy kto ma szybkie jadusy wie jak je przekładać,a ten sposób to bardziej dla początkujących z łagodniejszymi gatunkami.
Możesz przybliżyć ten sposób ?
Sebastian Ś.
07-07-2008, 23:32
Są różne takie sposoby,wyciąganie z gniazdem;nakładanie identycznego pojemnika na drugi i przez szparę zaganianie go do niego;osobiście kiedyś "na żywca" wyganiałem ptaszniki z jednego pojemnika do drugiego ale teraz na spokojnie przekładam je w wolnym szklanym terra.
Dobra metoda, znana.
Fotki fajne.
Sposób przedstawiany jest więc dobry dla spokojniejszych gatunków.
Przekładałem w podobny sposób Poecilotherie, Pterinochilusy czy Stromatopelme calceatum. Nie wszystkie były spokojne.
Ogólnie każdy kto ma szybkie jadusy wie jak je przekładać,a ten sposób to bardziej dla początkujących z łagodniejszymi gatunkami.
Czasami się jednak zdarzy, że ktoś nie wie, mało było takich pytań na forum? Przecież nie każę nikomu używać tego sposobu, zaprezentowałem jedynie swój.
Tendencja do narzekania, samemu nic nie zrobię, a jak zrobi ktoś inny to skrytykuję.
wg mnie sposób bardzo dobry. Wczoraj byłem świadkiem przekładania IDENTYCZNEGO murina w IDENTYCZNY sposób :) Poszło gładko i sprawnie. A gdy do tego dodamy jeszcze dodatkowy pojemnik (wanna?) oraz solidną dawkę ostrożności to nawet w razie niespodziewanego wybryku pająka nie powinno stać się nic złego.
macie inne, lepsze sposoby? Spoko, bardzo chętnie obadam je w postaci foto relacji tu na forum (przyda się każdemu).
Rapha, dobra robota + świetne fotki. Sposób niby oczywisty ale jakoś nikt wcześniej (chyba) nie zdobył się na przedstawienie go w taki sposób (foto).
Sebastian Ś.
08-07-2008, 16:12
Tak jak napisałem,dla mnie to nie jest to pewny sposób jeśli chodzi o szybkie jadusy.Zaprezentowany sposób jest pewny przy spokojniejszych gatunkach.Pisząc dalej,nic nie skrytykowałem Raph,więc nie szukaj sensacji.Jeśli macie pierwszego jadusa to zaprezentowany sposób potraktujcie ostrożnie,róbcie to np. przez otwór faunaboksa lub np. w większym szklanym terra,nawet jeśli ptasznik zrobi teleport to dalej go macie zamkniętego.
wyjaśnij mi jeszcze raz prosze jak dokładnie ma przebiegać to przekładanie z dodatkowym terra/faunboksem. Mam murina w terrarium 20x20x20 i nie dyspounje innym tak dużym terra by umieścić w nim całość. Póki co przekładanie nie jest konieczne (nowy pająk, nowe terra) ale z czasem pewnie pojawi się taka potrzeba, a że rozmowiamy sobie o tym już teraz :)
Sebastian Ś.
08-07-2008, 18:06
To był przykład dla kogoś kto ma większe np. puste terra. W faunaboxie jest u góry taka klapka i przez nią można zaganiać ptasznika do małego pojemnika jak pokazał Raph.Wszystkie moje uwagi są do terrarystów którzy dopiero zaczynają przygodę z szybkimi jadusami.Reka a jak masz otwierane te terra? Jak gilotynkę lub rozsuwane terra to przez małą szparę wywab ptasznika z gniazda np.na ściankę i go czymś przykryj.Stosowałem czasem trik,że gniazdo przykrywałem wysokim pojemnikiem,patyczek wkładałem pod ziemię pod gniazdo i dosyć mocno szarpałem.Pająk wyskakiwał z gniazda prosto do pojemnika.
To terrarium widocznie w poradniku jest otwierane z góry, zazwyczaj pająki przenoszę minimalnie uchylając wieczko, tylko do fotki odkrywałem całkowicie.
vBulletin - Arachnea.org