Szczepan
09-07-2008, 13:02
witam, hoduje już od kolo 3 lat p.cambridgei od pudełka po żelu, przez faunarium do terrarium. Od niedawna pracuje i stwierdziłem ze najwyższy czas na zmianę terrarium bo to obecne nie jest dla ptasznika drzewnego (ogólnie nie jest ciekawe) i tu pojawia sie pewien problem. Moja samiczka jest kolo 13-14 wylinki (pogubiłem sie w liczeniu) i jest już pokaźnych rozmiarów a wraz ze wzrostem organizmu podskoczyła tez agresja. przedtem nie mialem problemu bo normalnie brałem ja na rękę i przenosiłem, teraz gdy tylko zbliżę rękę staje w pozycji do ataku i nie bardzo wiem co robić. Wiem ze u cambrii agresja to nic niezwykłego ( ot wyrosła mi taka złośnica) ale zważywszy na jego szybkość i ogólnie dynamikę (chodzi o skoki) to boję się że przy próbie schwytania może wyskoczyć i w jakiś sposób sie zranić lub zaatakować mnie. Macie jakieś porady odnośnie chwytania tak szybkich pająków?? Dodam ze moje terrarium to zwykłe akwarium z pokrywą korkową w której jest siatka i odsuwane drzwiczki ale jeśli będę ją łapać to przy zdjętej pokrywie.
z góry dzięki za propozycje i pozdrawiam
z góry dzięki za propozycje i pozdrawiam