Pokaż pełną wersję : Avicularia Avicularia versicolor
Witam
Zakupiłem tego ptasznika właśnie na allegro i chciałbym parę wskazówek od użytkowników którzy go już dłużej hodują, na temat agresywności , zachowań i jakiś uwag na które uważać.
Wiem że jest opisz pająka ale chciałbym usłyszeć bezpośrednio od kogoś kto hoduje na codzień i obserwuje :) by podołać młodemu ;).
Czekam na rady, informacje.
Pozdrawiam 6buli6
posiadam A. versicolor od niedługiego czasu, bo nabyłem ją na giełdzie w Świętochłowicach, ale troszkę już ją poobserwowałem (w międzyczasie lniała na L7) :) Mój osobnik nie przejawia żadnych form agresji, gdy otwieram terra chowa się w gnieździe. W gnieździe spędza też większość czasu, nawet gdy zgłodnieje to leniwie czeka tuż przed gniazdem aż świerszcz podejdzie wystarczająco blisko... Jest stosunkowo szybkim pająkiem więc nie zostawiaj terra otwartego dłużej niż to potrzebne ;) Dbaj o wilgotność i będzie dobrze.
0 agresji, szybki, skacze dobry na początek. Oczywiście dany osobnik może być agresywny ale to cecha osobnicza.
A z zapewnieniem warunków ciezko ?:) czy ciezko np. by wytrwał w temperaturze pokojowej?
zależy jaką masz temperaturę pokojową ;) u mnie waha się ona w granicach 26 stopni w dzień, 23 w nocy w miejscu gdzie stoją pająki (dość wysoko na regale), nie dogrzewam ich niczym i wszystko jest ok, ale młode avi podobno dość często padają.
Blavod? a ty trzymasz avi w takiej temperaturze?
Napisz jakie masz warunki w pokoju, avi są padliwe czasem nawet padają bez przyczyny powinny mieć tak ok. 26*C w dzień i ok. 23*C w nocy wilg wysoka jak dobrze pamiętam ok.80%.
około 24-25 w dzień w nocy około 22
Blavod? a ty trzymasz avi w takiej temperaturze? (http://www.arachnea.org/forum/member.php?u=9030)
Tak, trzymam je w takiej temperaturze (26/23), nie dogrzewam niczym, niedawno przeszedł bezproblemowo wylinkę, więc ta temperatura raczej mu odpowiada, trzeba tylko pamiętać o zachowaniu wilgotności 75-85%.
Moja avi jest dość dziwna. Bardzo mało pajęczynuje, prawie wcale. Kupiłem ją jako L1 na giełdzie 29 marca 2008, wylinkę miała L2 11 maja 2008 i teraz juz nic, troche mnie to martwi bo warunki ma dobre.
szybkie i płochliwe, ładne pajączki, moje dużo sieciują a jedyny problem to że zrobiły gniazda przy wieczku i już miałem przez to jedną kontrolowaną ucieczkę. pamiętać o wilgoci, WENTYLACJI i unikać pleśni jak ognia a będzie ok:)
Stały dostęp do świeżej wody też nie zaszkodzi...
no jeśli chodzi o wilgoć to ja ją zachowuję zraszając non stop ścianki pojemnika. tak żeby cały czas chociaż trochę kropel wody na nich były. ponoć avi lubią spijać wodę ze ścianek itp.
tylko uwzaj na bloto ... nie musi byc codzienie woda na sciankach jak troche sobie nie popije nic sie nie stanie bez przesady panowie ;p
Takie jeszcze jedno pytanie ;) jakby miała około 28-29 w dzień to by bardzo jej szkodziło czy wg. was bez problemu?
by nie zaszkodzilo ale troche zaduzo czemu az taka temperatura ?
Globalreach
22-07-2008, 23:25
Moje avi trzymam w takich temperaturach i mają się bardzo dobrze, ostatnio nawet versi przeszła mi wylinkę z powodzeniem na L3 :)
Nie.Raszuj.Przez.Trawnik.
24-07-2008, 03:24
Bardzo trudny pajączek do wyhodowania ale jak ci sie uda to masz sie czym pochwalic ;D ja osobiscie nie mialem farta z moja avi. metallica L4. Zycze powodzenia
vBulletin - Arachnea.org