Pokaż pełną wersję : Grammostola G. rosea z odłowu problem
Witam!
Mam kłopot bo niedawno kupiłem sobie samiczkę G. rosea red - z odłowu niestety i mimo zapewnień sprzedawcy, że nie ma pasożytów ma na sobie białe kropki, a przy chelicerach te kropki wyglądają jak małe wrzynające się w ciało pinki. Wygląda to okropnie i nie wiem co z tym zrobić?
pozdro
EdiŁ Kropki te poruszają się, jednak nie przechodzą z miejsca na miejsce, ale wiją się co jakiś czas jak malutkie pinki. Są koloru białego.
moim zdaniem te robaczki to roztocza, więc powinieneś przenieś pająka w sterylne i w miarę możliwości suche miejsce choć czytają twój opis
a przy chelicerach te kropki wyglądają jak małe wrzynające się w ciało pinki
raczej się niestety mylę...
Marius masz możliwość zrobić dobre zdjęcie?
Mi się wydaje, że to te roztocza pożyteczne, które żyją właśnie przy chelicerach i je czyszczą z resztek.
Ale mogę się mylić.
YeloNeck
12-07-2008, 01:42
No jeśli sie "wżynają" w pająka, to chyba nie są pożyteczne, co ? Ty mówisz o tych, które żyją na chelicerach, nie o tych, które się w nie wgryzają.
A co do tych pająków, to kosztowały po 50 zł, samice (nie mylę się ?) - chciałem się skusić, jednak po przeczytaniu, że są z odłowu, dałem sobie spokój :)
haxxproxx
12-07-2008, 02:30
Czy kupiłeś tego pająka od Saimonka ??
Nie nie kupiłem od Saimonka,a zdjęcie postarałem się zrobić i jest tu jakość słaba, ale lepszego nie da rady zrobić bo te robaczki są maleńkie.
http://img297.imageshack.us/img297/9607/p7120362gy8.jpg
Moglibyście postarać się powiedzieć czy to jest szkodliwe/pożyteczne - co to? Bo chcę aby pająk żył i miał się dobrze to jakoś trzeba pomóc.
pzdro
YeloNeck
12-07-2008, 16:14
Ciekawie to nie wygląda. Nie mam pojęcia co to może być, ponieważ pierwszy raz się z takim czymś spotykam.
Są to jakieś stworzonka, które występują w naturalnym środowisku tego gatunku dlatego z identyfikacją będzie problem.
Hmm, no brzydka sprawa.
Widziałeś kiedyś roztocza? Jeżeli tak to czy jesteś pewny że to nie są one?
Roztocza wyglądają tak jak to co widać na zdjęciu, jednak jeżeli te robaczki mają jeszcze trochę ciała którego nie widać na zdjęciu, i są bardziej podłużne niż okrągłe to moim zdaniem są to jakieś pasożyty. Możesz spróbować usunąć je o ile będzie to w miarę proste do wykonania (nie są na stałe przyczepione do pająka).
Osobiście mocno pogniewałbym sie na sprzedawcę i zażądałbym wymiany pajączka, tym bardziej że zwracałeś na to uwagę przed zakupem.
Trudno powiedzieć co to za robaczki, czy są szkodliwe dla pająka, czy jedynie zjadają mu część ofiary.
Rozmawiałem z Bakubakiem, poradził by wziąć patyczek do uszu nasączony wodą z mydłem i pościągać te robaczki...
vBulletin - Arachnea.org