Pokaż pełną wersję : Brachypelma Dziwna wylinka
MatiusRyba
12-07-2008, 12:22
Witam, mój kędzior przeszedł wczoraj, a właściwie to dziś w nocy wylinkę... Nic w tym dziwnego by nie było gdyby się wcześniej wyczesał i nie jadł. Ale 2dni przed wylinką zjadł 2muchy [wiem, że to sie zdarza ze pająki jedzą przed wylinką] ale zaciekawiło mnie to, że wcale sie nie wyczesał... Ani nie miał tzw. lusterka. Jedyna objawa wylinki jaką spostrzegłem to to, że był osowiały. Spotkaliscie sie kiedyś z czymś takim, że pająk nie wyczesał sie przed wulinką [oczywiście pająki, które to zwykle robią bo np. murinus sie nie wyczesuje].
wyczesywanie nie jest regułą.
taliban27
12-07-2008, 12:36
Nic w tym dziwnego, całkiem to normalne:p.
YeloNeck
12-07-2008, 13:01
Z moich wszystkich pająków, tylko N. coloratovillosus się wyczesał, w dodatku tylko raz, podczas jednej z wylinek. To, że pająk się nie wyczesał to nic dziwnego, po prostu, to mu nie pomaga podczas wylinki.
Pozdrawiam.
MatiusRyba
13-07-2008, 23:42
Dzięki za odp, można zamknąć :)
wcale sie nie wyczesał... Ani nie miał tzw. lusterka
Brachypelmy nie mają lusterka...
Jak to nie? U mojego smithiego, którego mam od L3, dopiero przy L8 lusterko nie było widoczne, a wcześniej to mocno się błyszczało - mocniej niż przy geniculacie czy też parahybanie.
Tzw lusterko mają np Avicularia, Chromatopelma czy Holothele, Cyclosternum. Brachypelmy mają włoski parzące, które jednak nie świecą się tak żeby je nazwać lusterkiem.
Moje pajaki nigdy nie wyczesuja sie przed wylinka, no chyba ze ja to delikatnie robie pedzelkiem, jak zauwaze ze sa osowiale.
Jak to nie? U mojego smithiego, którego mam od L3, dopiero przy L8 lusterko nie było widoczne, a wcześniej to mocno się błyszczało - mocniej niż przy geniculacie czy też parahybanie.
Nie myl lusterka z czarnym, błyszczącym przed wylinkom odwłokiem.
Pajaki które wspomniałeś nie posiadają lusterka.
Sebastian Ś.
15-07-2008, 11:13
Cechą charakterystyczną Grammostol jest nalot na odwłoku zwany lusterkiem.Chromatopelma także posiada lusterko ,wymieniając z popularniejszych ptaszników.Dużo osób myli lusterko z płyszczącym odwłokiem przed wylinką czy czarną kropką włosków u młodych ptaszników.
vBulletin - Arachnea.org