PDA

Pokaż pełną wersję : Olśnienie

s3in
12-07-2008, 19:41
Witam, na początku zaznaczam że prefixu nie dałem bo nie wiedziałem jaki, ale do rzeczy. Dziś sobie siadłem i popatrzyłem na moją mała kolekcje pajków, i sobie pomyślałem co by było jak mnie udziabał jakiś jadus bo mam 15lat a mam już P.murinka L5,L8 C.crah.. L5 H.lividum ale L1 :P, miałem S.celes... L8 samiec, H.lividum L7/8 P.murina L13 i chyba tyle jak pamiętam :P. Jak jad któregoś z nich by wpłyną na mnie mam 15lat ? Zaznaczam że tylko na początku ugryzł mnie B.vagans bestia :d L6.

Muc13k
12-07-2008, 19:45
Raczej byłby groźny bo chyba nie przechodziłeś jeszcze okresu dojrzewania :P A biologicznie dorosły to nie znaczy, że ukończył 18 lat tylko, że przeszedł okres dojrzewania, tak że nie miał byś miło :P

Adsy
12-07-2008, 19:45
Spróbuj trochę poukladać swoją wypowiedz po trudne jest to do zrozumienia.

Jak jad któregoś z nich by wpłyną na mnie mam 15lat ?
Pytanie zresztą też. Chodzi Ci: Czy jad by wpłynął na Ciebie skoro masz 15 lat?
Na pewno, ale jak, to zależy od Twojego organizmu :)

LoRd
12-07-2008, 19:47
Osoba która hoduje tak jadowite pająki powinna wiedzieć, że młody wiek nie jest sprzymierzeńcem podczas dostania się toksyn do organizmu... i reakcja każdego człowieka będzie inna.
Poczytaj raporty ukąszeń w dziale 'Raporty i wypadki' i o ile nie jesteś uczulony, możesz spodziewać się podobnych.

Nie daj się ugryźć! :)

s3in
12-07-2008, 20:05
Nie mam za dużej wiedzy o jadzie i chce wiedzieć czy np. jad H. lividum dla młodej osoby nie jest np. śmiertelny itp.
Ps:
\\Nazwy gatunkowe piszemy z małej litery - Adsy

s3in
12-07-2008, 21:57
Czy jad by wpłynął na Ciebie skoro masz 15 lat?
Tam nigdzie nie ma CZY tylko JAK. :)

Adsy
12-07-2008, 22:21
Tam nigdzie nie ma CZY tylko JAK. :)

Heh :) No to złóż to zdanie porządnie bo jest niepoprawne.
Tak jak ja i LoRd napisaliśmy to też zależy od twojego organizmu.
W wypadku gdyby jakiś Cię ukąsił zastosuj się do "czynności poukąszeniowych" (wapno itp.).

"Profilaktyka jest ważniejsza od leczenia", więc "nie daj się ugryźć".

YeloNeck
12-07-2008, 23:33
Chłopaki napisali ci chyba to, co chciałeś usłyszeć. Ja dodam jeszcze, że na reakcję organizmu stykającego się z jadem, wpływa kilka dodatkowych czynników. Śmiem sądzić, że zmęczenie/wyczerpanie organizmu ma także wpływ. Uzasadnię to w ten sposób, że organizm wypoczęty, w pełni sił witalnych, będzie stawiał większy opór i chęć do walki, aniżeli organizm który ma za sobą 14 godzin roboty.
Ale tak jak napisał "Adsy" - zapobieganie.
Hodując pająki, sam musisz wiedzieć czy dasz sobie z nimi radę. Otwierając pudełko, czy to z kędziorem, czy z murinem - zawsze sprawdzam gdzie pająk się znajduje, po co narażać się na ugryzienie.
Pozdrawiam.