PDA

Pokaż pełną wersję : Ogrzewanie Ogrzewanie pająka naziemnego, nadrzewnego i podziemnego

pp_1
12-07-2008, 20:25
Witam. Przeszukałem forum pod kątem zbiorowego ogrzewania, ale nie znalazłem żadnego satysfakcjonującego mnie rozwiązania na taki problem: kiedy moje 3 ptaszniki podrosną i przełożę je już do pełnowymiarowych terrariów, jak najsprytniej rozwiązać kwestię ogrzewania ich...? Są to 3 różne pająki- podziemny, naziemny i nadrzewny. Najsensowniejszym wydały mi się kabel grzewczy+termoregulator (ale jakoś nie jestem w 100% przekonany do takiego rozwiązania dla ptasznika nadrzewnego i podziemnego) oraz ceramiczne promienniki+termoregulatory (tutaj zaś cena mnie odstrasza). Zastanawiałem się również nad takim patentem (http://allegro.pl/item393962272_korzen_grzejny_roothot_10w_do_terrar ium_pg_.html) lecz pojawia się problem z doprowadzeniem- bezpiecznym doprowadzeniem- prądu do mieszkania pająka. Proszę o sugestie.

serjtankian
12-07-2008, 23:35
Korzeń grzewczy nie miał by sensu u pająka podziemnego, sensownym rozwiązaniem tak jak napisałeś był by kabel grzewczy, moim zdaniem najsensowniejszy ze wszystkich pomysłów z resztą. A tak przy okazji to jaka temperatura panuje u Ciebie w pokoju? Bo pająkom wystarcza pokojowa temperatura, ja moim nie dogrzewam a rosną dość szybko i mają duże przerosty.

pp_1
12-07-2008, 23:47
U mnie jest +- taka temperatura jak na dworze od późnej wiosny do jesieni, na zimę wiadomo- zamykam okno ;) Ale robię duże spadki, nocą zawsze je otwieram, czasem mam przeciągi. Teraz na przykład mam 24,5*C, ale zimą w nocy mogę mieć na przykład 10, więc chyba jednak muszę zainwestować w jakieś ogrzewanie dla pająków :) Nie bardzo rozumiem, dlaczego korzeń/ kamień grzewczy miałby być zły akurat dla pająka podziemnego...

Abdulklara
12-07-2008, 23:51
Kabel grzewczy na tylniej, zewnętrznej ściance terrarium. Dlaczego wydaje Ci się ten pomysł zły dla pajączka nadrzewnego i podziemnego? Wg. mnie to najlepsze rozwiązanie. Swoją drogą popieram kolegę wyżej. Ja również swojej Chromki nie dogrzewam a lnieje mi w stałych odstępach czasowych i jak na swój wiek, zadziwia mnie wymiarami...

#editen
Widzę pisaliśmy w tym samym momencie. Jeżeli masz takie duże wachania temperatury to raczej dobrze byłoby zainwestować w kabel. Co do korzenia lub kamienia grzewczego... Również nie wiem dlaczego ale dużo hodowców jest negatywnie do tego nastawiona...

serjtankian
12-07-2008, 23:55
Jak dla mnie i tak by nie zdał egzaminu gdyż w terrarium dla podziemnego ptasznika powinien być wysoki poziom podłoża więc po pierwsze korzeń by był na gorze i by dużo nie dawał po drugie jest dość duży, najlepiej zainwestuj w kabel grzewczy i przy montuj go do ścianki i nałóż na niego jakiś korek żeby nie było go widać i będzie git. Ja najbardziej polecam te rozwiązanie bo temperaturę pokojową masz jednak nie za bardzo pasującą do minimalnych temperatur które by odpowiadały ptasznikom w twojej hodowli.

pp_1
13-07-2008, 01:10
Dlaczego wydaje Ci się ten pomysł zły dla pajączka nadrzewnego i podziemnego?
Dla nadrzewnego to może i ok, ale dla podziemnego...Powiedzmy, że owinę pod korkiem x metrów kabla. Kabel oblepić tak, aby grzał ziemię czy nad nią...? Jak zmierzyć temperaturę? Wetknąć termometr do ziemi? Jeśli tak, to w jak daleko od kabla...? A może położyć na powierzchni...? Pająk ma mieć 25-28 stopni C. Ale na powierzchni czy w norce? ;D Takie i inne pytania mnie dręczą w związku z zaczęciem hodowli podziemniaka :)

serjtankian
13-07-2008, 13:22
Obklejasz tym kablem cała tylną ściankę i za pomocą termoregulatora ustawiasz temperaturę powiedzmy 26/27 *C i jest git, pająkowi to na pewno nie zaszkodzi a będzie mieć godziwe warunki. Te pytania Cię niepotrzebnie dręczą.

pp_1
13-07-2008, 17:11
Ok, jeszcze jedno pytanie. Kupuję kabel grzewczy i termoregulator, obklejam nim wszystkie 3 tylne ścianki 3 terrariów. No i w którym miejscu i w którym terrarium umieścić sondę termoregulatora...? Wiadomo, że innaczej będzie się nagrzewać powietrze u nadrzewnego niż ziemia u podziemnego...

serjtankian
13-07-2008, 21:33
Ja na twoim miejscu umieściłbym sondę u naziemnego, chodź to w sumie nie ma większej różnicy.

yarpen0
13-07-2008, 21:45
Sondę możesz umieścić nawet poza terrariami. Wsadzasz do każdego terra termometr, czekasz aż temperatura osiągnie pożadaną wartość i skręcasz termoregulator aż zgaśnie lampka. i już

pp_1
13-07-2008, 22:07
To ja jeszcze poproszę o opinię nt. rozwiązania 3x kamień grzewczy, każdy z termoregulatorem na stałe 26'C.

serjtankian
13-07-2008, 23:43
Zostań przy kablu grzewczym, najprostszy sposób i będziesz mieć więcej miejsca, żeby "umeblować" terra pajączkom, a kamień to niepotrzebna strata miejsca, takie rozwiązanie stosuje się u gadów, u pająków bardzo rzadko, a kabel to najprostrze i najbardziej funkcjonalne rozwiązanie.

pp_1
13-07-2008, 23:58
Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia.