PDA

Pokaż pełną wersję : Utrata odnóża Smiec ofiara dojrzalej samicy g.rosea

acab
13-07-2008, 00:49
Witam.Mam przypadek u kolegi dopuszczal do siebie rosea samca i samice doszlo do zaplodnienia ale samica odrazu po tym zaatakowala w ostatniej chwili zostal szybko wyjety utracil jedno przednie odnóze :( zyje i jakos chodzi czy u ptasznikow to odrasta czy jak nie wiem napiszcie cos jak wiecie

//Ortografia - aspoleczna

Kapi91
13-07-2008, 00:59
Odnóże może odrosnąc po kilku wylinkach, ale skoro ten samiec jest dorosły to już do grobowej deski będzie poruszał się na 7 odnóżach ;/

acab
13-07-2008, 01:32
dzieki za podpowiedz i tak juz zosatlo mu oklo pol roku zycia

Cipsu
17-07-2008, 01:14
dzieki za podpowiedz i tak juz zosatlo mu oklo pol roku zycia

Skad ty masz takie informacje ? :P
Moze mi pomozesz ile moim pajaka zostalo zycia zrobil bys to ? :D

wojtass_maniak
17-07-2008, 17:52
No akurat samce zyja mniej wiecej okreslony czas po osiagnieciu pelnej doroslosci.

Cipsu
18-07-2008, 15:26
No akurat samce zyja mniej wiecej okreslony czas po osiagnieciu pelnej doroslosci.
Ty wiesz co ty piszesz?? GLUPOTY!! samiec moze nawed i zyc 3 lata po ostatniej wylince i moze zyc 3 miesiace to jest tylko loteria wiec znasz sie jak juz nie powiem co wymadrzasz sie a nic nie wiesz ...

MortisGrim
18-07-2008, 16:31
Cipsu, a wiesz co znaczy wyraz "około"? Wyraz około użyty w tym kontekście oznacza uśredniony okres czasu w jakim autor spodziewa się śmierci pająka. Oczywiście długość jego żywota po ostatniej wylince jest nie jest loterią.. jest uzależniony od np. temperatury, ilości przyjmowanego pokarmu i gatunku. Jednak uważam, że autor tej wypowiedzi nie minie się bardzo z prawdą...
A Ty, z Twoimi głupimi wstawkami powinieneś dostać ostrzeżenie. Jak możesz komuś zarzucać że się wymądrza jeśli ta osoba mówi prawdę i w miłym tonie... A szczerze, nie słyszałem żeby ptasznik po ostatniej wylince żył 3 lata... nawet o 2 nie słyszałem. Więc śmiem twierdzić że kto inny gada głupoty w tym temacie.

Cipsu
18-07-2008, 16:52
Cipsu, a wiesz co znaczy wyraz "około"? Wyraz około użyty w tym kontekście oznacza uśredniony okres czasu w jakim autor spodziewa się śmierci pająka. Oczywiście długość jego żywota po ostatniej wylince jest nie jest loterią.. jest uzależniony od np. temperatury, ilości przyjmowanego pokarmu i gatunku. Jednak uważam, że autor tej wypowiedzi nie minie się bardzo z prawdą...
A Ty, z Twoimi głupimi wstawkami powinieneś dostać ostrzeżenie. Jak możesz komuś zarzucać że się wymądrza jeśli ta osoba mówi prawdę i w miłym tonie... A szczerze, nie słyszałem żeby ptasznik po ostatniej wylince żył 3 lata... nawet o 2 nie słyszałem. Więc śmiem twierdzić że kto inny gada głupoty w tym temacie.

Ja widzialem 2,5 rocznego samca ... ze ty nie widziales to nie znaczy ze nei bylo takiego przypadku ...

sienia
20-07-2008, 15:27
Ja widzialem 2,5 rocznego samca

To normalne że samiec może mieć 2,5 roku, chyba że masz na myśli 2,5 roku po ostatniej wylince. Z drugiej strony wszystko zostało wyjaśnione i nie ma sensu prowadzić dalej dyskusji, ja bym tylko jeszcze zapytał na koniec która to jest ostatnia, bo zapomniałem i nie mogę nigdzie znaleźć i sie zastanawiam czy mój samiec geniculata L11/12 jest już dorosły i czas go rozmnożyć?

acab
20-07-2008, 16:28
Tak na roznych stronach jest napisane, ze taka ostatnia to L14 ale zdarzaja sie i jeszcze pozniejsze znam przypadek mój kolega ma G.pulchre i jest juz L18 ale ma ja juz 7 lat i ostatnio zrzucila wylinke z przerwa 1 roku

//Ortografia - aspoleczna

Cipsu
21-07-2008, 13:16
nie okresla sie wieku pajaka po wylinkach moge tyle dodac od siebie ;p