PDA

Pokaż pełną wersję : Aktywność ptaszniki

Faust
13-07-2008, 16:10
Nie wiem czy powtarzam temat po kimś ale nie śledziłem przez ostatnie 2.5 roku tego forum więc jeśli wcześniej ktoś o to pytał proszę po prostu o przekierowanie na wcześniejszy wątek.
Zastanawiałem się czy jest jakaś zależność między płcią pająka a przejawami: aktywności, agresji itp. Ja np. zauważyłem (nie wiem czy słusznie) że samice ogólnie są bardziej wojowniczo nastawione aniżeli samce. Oczywiście mówię to na podstawie moich doświadczeń hodowlanych które chociaż mają już 4 lata nie uważam za specjalnie zaawansowane.;)
I prosiłbym raczej o jakieś naukowe zweryfikowanie tej tezy a nie opowieści przykładowo: "jak to moja samica P.murinus'a roznosi na strzępy szarańczę". ;) (Bez urazy, ja też lubię pooglądać moje wojowniczki w akcji, ale teraz zależy mi na fachowej odpowiedzi)

Froks
13-07-2008, 16:36
Samice sa agresywniejsze pewnie dlatego, ze musza przedłuzac gatunek, robia kokony i musza ich chronic, dlatego sa pewnie wieksze i agresywniejsze.Samce mysla tylko o bara bara, wiec agresji tak duzo nie przejawiaja - to tylko moje domysły.

Raphael
13-07-2008, 16:44
Zależy czy chodzi Ci o dorosłe osobniki. Jeżeli tak to samce nawet przestają niekiedy przyjmować pokarm ponieważ tylko szukają samicy, dlatego mogą być także mniej agresywne.

Faust
13-07-2008, 17:39
No właśnie sęk w tym, że zauważyłem taką prawidłowość u podrostków. I to powiedzmy nagminnie. Dlatego mnie to zaczęło zastanawiać. Bo oczywiste jest, że samica przy kokonie będzie walczyła jak lwica... a samiec ma w genach zapisane, że skoro jest już dojrzały to w życiu ma do spełnienia jeszcze jeden tylko obowiązek (bo drzewa sadzić ani domu budować nie musi;)).

Cipsu
13-07-2008, 21:29
A u mnie inaczej ... Gdy dopuszczalem dorosla parke G.rosea i chcialem wzlozyc samca do terra samicy a ten zaczol sie stawiac i kasac ... dodam ze samiec byl napelniony i na ogol to malo agresywny gatunek ... u mojego kumpla to samo dorosly napelniony samiec P.cambri tez sie stawia a samiczka nie ... ^.-

YeloNeck
13-07-2008, 21:58
Mówisz, że zauważyłeś tę prawidłowość u podrostków, jednak u mnie samiec kędziora w tym samym wieku, jest diabłem, natomiast samica jest potulna jak baranek. Robiąc coś przy samicy, mógłbym nie korzystać z pęsety, jednak zawsze może coś jej się nie spodobać, dlatego korzystam z niej. Samiec przy najmniejszym dotknięciu podłoża, wyskakuje jak z procy.
Pozdrawiam.

Araziel
14-07-2008, 03:04
Moim zdaniem (jak i pewnie większości ludzi tego forum) po prostu jest to cecha osobnicza każdego pająka. U jednego samiec jest bardziej agresywny a samica mniej i na odwrót.

Agro
14-07-2008, 10:48
No właśnie. Zauważ że np Ptaszniki z Ameryki południowej nie są tak Agresywne jak ptaszniki Afrykańskie bo rzadko się zdarza że trafi się spokojny osobnik murinusa bez względu czy to samiec czy samica a Odwrotnie ma się sprawa z z ptasznikami z Ameryki. Również zauważyłem u siebie w hodowli że samice są bardziej agresywne a samce z kolei ten temperament mija im z wiekiem. (oczywiście u niektórych gatunków) bo wyżej wspomniany murin nawet jak jest dorosły może być bardzo agresywny.