PDA

Pokaż pełną wersję : H. rufescens prosze o informację na jego temat

Stachers
14-07-2008, 22:45
Harmonicon / Harmonica (spotkałem się z dwoma nazwami, ale chyba ta druga jest poprawna) rufescens - czy może mi ktoś podać opis tego pajączka?

Szukałem na forum i nic konkretnego nie znalazłem.
Natoimiast siedząc w googlach znalazłem troszkę informacji, aczkolwiek nie takich które mnie intertesują.

Głównie chodzi mi o cechy charakterystyczne gatunku (o to czy jest szybki i czy potrafi skakać, siła jadu- najlepiej w porównaniu do jakiegoś innego pająca , np do geniculaty) i przedwszytkim czy nadaje się dla początkującego hodowcy- jakim jestem:)

Znalazłem go na allegro i bardzo mi się spodobał.
Ponadto z tego co już zdążyłęm przeczytać buduje okazałe gniazda
Nie chcę kupowac w ciemno pająka o którym nie posiadam żadnej wiedzy, a na aukcji jest mało informacji.
.
Na aukcji jest on podany jako pająk naziemny.
Natomiast na naszym forum, ktoś zaliczył go do pająków podziemnych, i nazwał ptasznikiem. Na jeszcze innym forum ktoś napisał, że to w ogóle nie jest ptasznik.

Jedyne konkretne informacje na jego temat znalazłem tuiutaj ---> http://www.terrarium.com.pl/zobacz/harmonicon-rufescens-1947.html

Kviatek
15-07-2008, 00:02
Przeciez skale jadowitosci masz tam juz podana...
Nie jest on zaliczany do ptasznikow
odsylam do tego tamatu --> http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=18049
Wiecej info sam nie posiadam... :P
Pozdro

s3in
15-07-2008, 00:07
Z tego co wiem to:
czy jest szybki
Tak.
czy potrafi skakać
Jak każdy pająk. Mi nawet lividka i kedzior pokazały skoki :).
siła jadu- najlepiej w porównaniu do jakiegoś innego pająca
Porównać to raczej nie, bo każdy pająk ma inny skład jadu i organizm inaczej reaguje.
Ale raczej zaliczany to tych mocniejszych.
przedwszytkim czy nadaje się dla początkującego hodowcy- jakim jestem
To zależy czy masz głowę na karku, jak tak to możesz i Lividum na 1 pająka kupić :). Raczej nie.
Informacje mam z internetu i od innych hodowców. Głównie poczytaj zagraniczne strony Tam coś znajdziesz.
Ps:Przeciez skale jadowitosci masz tam juz podana...
To jest skala orientacyjna nie jest dokładna, np. E.murinus ma w skali na arachnea ma 1, a powinien mieć 2 livdum ma 3 a powinna mieć 4 bo ma jad prawie jak murin itp.

info-0
15-07-2008, 00:38
Hmm ja mam tego pająka i początkującym za cholerę nie polecam.

Pająk jest diabelnie szybki (raczej nie dorówna mu żaden ptasznik), jest silnie jadowity (coś jak lividum), na razie nie skacze :), dużym problemem jest duża ilość pajęczyny którą ten pająk wytwarza przez co można zostać dziabniętym ot tak :).

No i nie jest to ptasznik :p.

Zapomnij na razie o nim to dobra rada jeśli nie miałeś do czynienia z niczym innym poza ptasznikami :].

No i jeszcze jedna ważna rzecz: ten pająk w stadium L1 jest o 50% mniejszy od Brachypelmy w tym samym stadium co oznacza, że jest to mikrus.

Stachers
15-07-2008, 11:04
Przeciez skale jadowitosci masz tam juz podana...

tak wiem, ale skala skali nie równa. Wolę żeby ktos ubrał to w słowa:)

Ogólnie dzieki panowie za poświęcenie czasu na odpowiedź. Juz wiem na jego temat tyle, że narazie daruje sobie hodowlę tego pajączka:) Co nie zmienia faktu, iż jest pięknym pająkiem.

pzdr!

Temat do zamknięcia.