Pokaż pełną wersję : Systematyka Kopulacja Kątników
Muminek24
15-07-2008, 00:28
właśnie dopuściłem mojego samca do samicy :) jeszcze żyje :p
1.kiedy będę mógł go dopuścić do drugiej samiczki ?:cool:
2.kiedy usunąć samca z słoika panienki ? dać im całą noc a rano go wygonić ?
wygląda to tak : on unosił odwłok kilka razy w góre i w dół, a ona jak sprężynka całę ciało góra i dół, zrobiła rundke wkoło słoika robiąc pajęczynę i kontynuowali ruszanie tyłeczkami, aha samiec jeszcze tak jagby przypadkowo poruszał przednimi odnużami, patrzyli na siebie dotykali przednimi kończynami, ona dalej unosiła odwłok, teraz cały czas są w bezruchu - patrzą na siebie dotykają kończynami, i anie drgną :)
- spędziły ze sobą całą noc, czy kopulowały ? nie mam zielonego pojęcia, rano były oddzielnie, teraz gapiąsie na siebie i dotykają przednimi kończynami, są w bezruchu, jakieś rady ?
PS. proszę o przeniesienie tematu do ROZMNAŻANIA
składa już jakieś kokony :P ?
Muminek24
25-07-2008, 13:57
nie ale już prawie 2 tygodnie nie karmię i wciąż jest bardzo gruba :) na full nakarmiłem przed wizytą samca, nakokon pewnie jakieś jeszcze około 3 tyg. będzie trzeba czekać :) o ile kopulowały, bo aktywne one najbardziej w nocy a ja wtedy śpie :)
ps.samiec żyje :)
a kątniki często jedzą samce po kopulacji ?
Muminek24
25-07-2008, 15:15
u mnie żaden jeszcze nie został skonsumowany, zawsze samice karmie na FULL tak aby odwłok miała naprawde gruby, i nie interesowała się niczym co wpadnie w jej sieć, wtedy jest gotowa :) samca terz nakarmie ale nie aż tak bardzo :)
Zobacz ten temat z niego dużo się dowiesz:
http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=3177
a tu pare fotek : http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=5727
mój kątnik po bokach zaczyna sie robić taki jaśniejszy i nie zjadł mrówki latającej co mu wrzuciłem - to chyba jest przed wylinką tak :) ? jak długo musze czekać aż przejdzie tą wylinkę ? kiedy mu moge coś wrzucić ?
Muminek24
28-07-2008, 01:54
jeśli zmienił się kolor np. odnóża mu zciemniały to pewnie wylinka :) a jak nie to pewnie robi sobie post albo będzie szukałsamicy :)
nemesisnt
28-07-2008, 11:11
Moja samica była trochę dziwna, a mianowicie co posiłek odwdzięczała mi się kokonem na przestrzeni 2 miesięcy:P
czy mozna dopuscic do kopulacji w której samiec byłby większy od samicy ? Oraz czy mozna go wpuscic do samicy która własnie zrobiła kokon i go pilnuje ( wiadomo agresywna itp ) ?
Muminek24
28-07-2008, 16:55
odradzam wpuszczanie do samicy z kokonem, skoro jest w tym czasie taka agresywna to może nie tolerować drugiego pająka :) u kątników czasem tak jest :) że samiec może być większy :) jeśli nic nie zdążyło go zjeść :)
a po czym poznac ze kątnik jest na tyle duży że jest gotowy do kopulacji ? musi mieć włoski na odnóżach czy co ?
nemesisnt
29-07-2008, 15:23
ale samiec czy samica??:D
Muminek24
30-07-2008, 00:30
najłatwiej to jest duży, owłosiony, dobrze widoczne są bulbusy, nie pobiera popkarmu i próbuje się wydostać z terra - szuka samicy :)
a samica może też mieć chęć po złożeniu kokonu czy nie :) ?
Muminek24
31-07-2008, 14:36
lepiej nie podawaj samca, bo samica robi się bardzo agresywna po złożeniu kokonu.
a jak długo trzymać samca i samicę razem ?? bo dałem samca innej samicy ( były zblizone rozmiarem ) i każdego dnia samiec byl w innym miejscu jej terrarium - raz naprzeciwko niej - innym razem w rogu z daleka od jej kryjówki - a trzeciego dnia czatowali razem obok siebie w jej kryjówce - a czwartego dnia znów daleko od niej - czy mogłem wziąć samca zaraz po pierwszym dniu ???? I czy to jest normalne ze samce robią takie słabe - ledwie widoczne pajęczyny podczas gdy samice 10 razy więcej i mocniejsze - czasem kilka poziomów w terra ^^ - powinienem zrywać pajęczynę co jakis czas żeby zrobić miejsce na następną porcję pajęczyny ??
jakub powiatowy
24-08-2008, 19:57
Ja nie zrywam i jest ok, no chyba że chcę zmienić wystrój terrarium, ale robię to raz na ruski rok
Niszczenie pajęczyny stresuje pająka i zmusza do mozolnej pracy nad nową pułapką
Na jak długo zostawiać samca u samicy w terra ? Bo dzisiaj jak wpusciłem samca do samicy to w przeciągu godziny znalazł sie u niej w kryjówce i byli bardzo blisko siebie i samica tak bokiem byla odwrócona do niego. Później samiec odszedł z kryjówki a ona weszła na kamien nad kryjówke ( chyba sie przed nim schowała - moze ma juz go dosyc ) a on po tym znów chcial wchodzic o niej do kryjówki dając znaki odwlokiem po pajeczynie ale juz ona nie wyszla mu naprzeciw ) - mam zabrac juz samca czy zostawic ich razem ? Z kolei do innego terra gdzie jest troche wieksza samica dalem najwiekszego samca jakiego mialem ( ma dosyc dlugie odnóża już ) i w ogóle nie chciały kopulować ( samica po złożeniu któregoś z rzędu kokonu nagle przestała jeść i myslalem ze moze pora na kolejną kopulację ) i nie wiem czy wrzucic jej jakiegos innego samca czy co zrobić - bo ten nawet nie jest dopuszczony na 10 cm do kryjówki przez samicę )
vBulletin - Arachnea.org