Pokaż pełną wersję : Acanthoscurria pleśń na odwłoku
Witam. Nie wiedziałem za bardzo gdzie założyć ten temat... wiec założyłem go tutaj. Mam straszny problem ;/ U mojej gieni L8 na odwłoku pojawiła sie pleśń ;/ mam 100 % pewności ze to pleśń ponieważ mogła przenieść sie z kokosa na pająka :( Dziwna sprawa w ogóle z tym kokosem ponieważ zauważyłem że pleśnieje mi od środka ;/ proszę powiedzcie mi co zrobić by uratować pająka ?? :(
Stosuj prefixy i tytułuj tematy tak żeby każdy wiedział co jest w wątku - mpx
Zly dzial.
Sprubuj mokrym patyczkiem do uszu to przetrzec i poddaj pajaka kwarantanie wez go do innego pojemnika na mokre husteczki i codzienie przemywaj go patyczkiem zwilzonym
Czajor07
16-07-2008, 00:17
tak jak kolega mówił kolega tak robił i to podziałało tylko do tego trzeba cierpliwości
najlepiej jak bys przelozyl go do pojemnika z nasiaknietymi woda gazami do opatrunkow i codziennie przepywal namoczonym patyczkiem do uszu namoczyc patyczek alkoholem
Masz 100% pewność że to pleśń? Ona tak łatwo nie przechodzi na żywe organizmy. Może to po prostu wyczesane włoski parzące, a one wyglądają jak kłębki kurzu lub pleśni (genie dość często się wyczesują). Ale jeśli jesteś naprawdę pewien to jedynie możesz czekać do wylinki, lub jakoś próbować ją zdjąć, choć pewnie Ci się nie uda na tak ruchliwym i agresywnym ptaszniku.
Maniek99
16-07-2008, 01:33
Ja sie zgodze z mpx najlepiej jak bys dał jakies fotki wtedy można zobaczyc czy to napewno pleśń
Wiem jak wygląda miejsce po wyczesanych włoskach, bo moja gienia właśnie tak ma i na pewno to nie jest to. pleśn pojawiła sie na górnej części odwłoku i ma jasno-zielony kolor zresztą tak samo jak i w środku w kokosie...
Cóż pleśń chyba w suszy się słabiej rozwija to przenieś go gdzieś i zmniejsz do minimum wilgotność (z umiarem) i spróbuj mokrym pędzelkiem jakoś jej ściągnąć.
Choć mogą gienie l7 jak byś dotkną to by się działo.... Może masz akurat spokojna to spróbuj :P Życzę powodzenia. ;-)
Genia L8 powinna przeżyć na kompletnej suszy kilka/kilkanaście dni, a pleśń nie. Więc spróbuj z tą wilgotnością.
Dawid2006
17-07-2008, 00:53
ja slyszalem ze pedzelkiem sie to zbiera z odwloka
vBulletin - Arachnea.org