Pokaż pełną wersję : Wilgotność terrarium a wilgotność
Witam. Mam pytanie natury technicznej. Mianowicie chodzi mi o utrzymanie odpowiedniej wilgotności w terrariach. Jak wiadomo terrarium jest wyposażone w dwa aluminiowe pasy wentylacyjne, nie wiem jak u Was ale u mnie dość intensywnie wysuszają one powietrze w terrarium. Czy jeśli chodzi o duże pająki typu avicularia czy inne wymagające bardzo precyzyjnych warunków należy stosować jakieś inne środki aniżeli standardowe zwilżanie? Np. basenik z wodą etc? Jak sobie z tym radzicie?
wystarczy zraszać terra co dwa dniu u gatunków które pochodzą ze środowiska o dużej wilgotności zaś u gatunków sucholubnych obfite zraszanie jest niepotrzebna jak chcesz możesz w terra umieścić higrometr takie urządzenie służące do pomiaru wilgotności
higrometry klamia(te tanie)i wg mnie jest to zbedny wydatek.zraszaj co 2 dni,mozesz rowiez dodac miseczke z woda.
Oczywiście basen/miseczka z wodą jest czymś pożytecznym w terrariach ptaszników lubiących wilgotny klimat.Utrzymuje w terra wilgotność...
Jeżeli zależy Ci na wysokiej wilgotności - połóż kabel grzewczy pod terrarium, i wlewaj sporo wody w podłoże.
Opcjonalnie możesz zakleić część wentylacji taśmą klejącą.
Wysoką wilgotność najlepiej sprawdzać "ręcznie". Jeżeli otworzysz terra i włożysz do środka rękę powinieneś czuć że jest tam ciepło i dużo pary w powietrzu.
vBulletin - Arachnea.org