PDA

Pokaż pełną wersję : Traktat o Haplopelmach

aTahualpa
15-07-2008, 22:41
Traktat o Haplopelmach

Wielu z was nie lubi Haplopelm. Nie chce ich kupować ponieważ słyszycie od innych "takich", że to hodowanie tzw. "dziury w ziemi". Opinia ta rozszerza się dlatego chciałem to jakoś zatrzymać. Bo ja - uwielbiam Haplo(pisząc "Haplo" mam na myśli pająki z rodzaju Haplopelma i Ornithoctonus) i to przez duże U. Dla mnie są to najlepsze i najładniejsze pająki. Nie wiem dokładnie co to sprawia, być może ich tajemniczość, taki skryty w nich sekret. Mają też w sobie pewną magiczność, kuszą swoim niesamowitym wyglądem a z drugiej strony są niebezpiecznymi drapieżnikami. Obserwując te pająki jestem w nich zarazem zakochany co odczuwam do nich respekt.

Jak to tak naprawdę jest z tą "dziurą w ziemi". Co tu ukrywać, jest to po części prawda ponieważ są to ptaszniki podziemne - kopią sieć tunelów, w których żyją. Jest to ich bezpieczny kąt, ich gniazdo. Jakby się nad tym dłużej zastanowić to każdy ptasznik buduje gniazda bądź korzysta ze schronień, które znajdzie. Chromatopelma na przykład skryta jest za gęstą pajęczyną, P.murinus także; Psalmopoeusy wyklejają swoje gniazda torfem; dajcie kokosa Brachypelmie, Grammostoli to także się w nim schowa. No i właśnie, a przeważnie o Haplo się mówi, że ich nie widać w ogóle. Filozofia hodowli ptaszników jest specyficzna. Nie każdy może zostać hodowcą ponieważ jest to strasznie NUDNE. Nie bójmy się tego słowa, patrząc z perspektywy "zwykłego śmiertelnika" ptaszniki przez 85% swojego czasu po prostu stoją. NAM, pasjonatom, to pozostałe 15% rekompensuje wszystkie z nawiązką, tylko 15% a nas to zachwyca...i powiedzmy, że u Haplo ten stan spoczynku trwa 90%, za to zwraca się podwójnie.

Popatrzcie na Haplo z innej strony. Nie myślcie o tym, że cały czas widać tylko dziurę ale spróbujcie podziwiać piękno tych pająków. Ich budowę, ubarwienie, zachowanie. Przecież one także wychodzą na żer, nie przesiadują w swoich norkach 24/7, zwiększają swoją aktywność zwłaszcza o zmierzchu...żeby nie było nieporozumień: "zwłaszcza" nie oznacza "tylko". Do hodowli Haplopelm, Ornithoctonusów jak i innych podziemnych trzeba trochę zmienić swoje nastawienie i przyzwyczajenie z hodowli innych rodzajów. Terrarium, pudełka z Haplo nie weźmiesz do ręki, aby pokazać komuś jak ten pająk wygląda. Trzeba się im przyglądać w taki sposób, aby nie poczuły się zagrożone. Wystarczy po prostu nachylić się nad nimi i wszystko pięknie widać. Większość czasu nie przesiadują one wewnątrz swoich tuneli a u ich wylotu, śmiercionośna pułapka dla każdego stworzonka, które nieopatrznie znalazło się w pobliżu; Niesamowite! Ślepiec nie zauważy tam pająka. Uderzysz, poruszysz terrarium - pająk się schowa - po co było ruszać?
Trzeba jednak uważać! To, że przy manipulacji w terrarium pająk zazwyczaj jest schowany, nie znaczy, że go nie ma. Potrafią one wylecieć z tunelu jak z procy, w taki sposób, że nawet się nie zorientujesz. Naprawdę. Wystarczy tylko chwila nieuwagi. Ich jad silny, więc nie polecam próbować przezeń ugryzienia.

Być może przed zakupem niektórych odrzuca bajzel, jaki jest w gatunkach. Każdy sprzedawca po swojemu nazywa te sp., nadaje formy barwne itp. Czy to jest aż tak ważne dla zwykłego pasjonata? Osobiście mógłbym kupić pająka podpisanego "Haplopelma sp.", byłaby to najbardziej prawdziwa opcja a ja miałbym super pająka.

Nie napisałem dużo, ale co tu jeszcze pisać. Mogę mówić i mówić a i tak nie przekonam, polecam zatem kupienie sobie tego pająka i wypróbowanie go. Jeżeli się wam nie spodoba widocznie te pająki są nie dla was. Bywa i tak - nie każdy lubi wszystko. Ale postarajcie się "poczuć" tego pająka, wczuć się w ich klimat. Mają w sobie coś z filmów grozy, nie? Może jeszcze na koniec pokaże wam trzy zdjęcia. Są to moje samiczki H.albostriatum i H.schmidti. Prawda, że urocze? ;) Czy nie warto zatem mieć takiego pająka w swojej kolekcji?

http://img178.imageshack.us/img178/2659/albostriatum4qq7.th.jpg (http://img178.imageshack.us/my.php?image=albostriatum4qq7.jpg)http://img178.imageshack.us/img178/4001/schmidti5kt0.th.jpg (http://img178.imageshack.us/my.php?image=schmidti5kt0.jpg)http://img229.imageshack.us/img229/1616/albostriatum1nv5.th.jpg (http://img229.imageshack.us/my.php?image=albostriatum1nv5.jpg)

aTahualpa

info-0
15-07-2008, 23:03
Brzydale masz :P. Co w nich ładnego? :p

Hodujesz dziurę w ziemi! :D.

A poważnie fajny artykuł, ale i tak te pająki mi się nie podobają ;).

Pawelnek
15-07-2008, 23:11
Ja też hoduje ptaszniki podziemne. Mi tam się one bardzo podobają. :P

Fajny artykuł Ata
:p

Reiven
15-07-2008, 23:14
fajny artykuł :) ja z podziemnych mam jedynie H.gigasa i dość często pokazuje się na powierzchni ;)

montessa
15-07-2008, 23:39
Ja też miałem hodować dziurę w ziemi ale moja java mnie zawiodła.

Bol_0
15-07-2008, 23:51
Ja od siebie powiem że jak zaczynałem hodować to byłem źle nastawiony do ptaszników podziemnych z takich powodów jak napisałeś. Teraz mam straszną chęć kupienia haplopelmy. Fajnie napisałeś.:)

s3in
16-07-2008, 00:45
Kupiłem właśnie koleją H.lividum podobają mi się ale co mogę z czystym sumieniem powiedzieć są to najgroźniejsze pająki jakie mam.

skala
16-07-2008, 01:17
Może jeszcze na koniec pokaże wam trzy zdjęcia
Ja widzę dwa ale to i tak wystarcza.:) Od dawna mnie ciekawią podziemniaki i chyba ten art mnie jeszcze bardziej nakręcił na ich kupno.

Agro
16-07-2008, 01:17
heh wyprzedziłeś mnie bo sam mialem napisać o Haplo i ptasznikach podziemnych :)
dlamnie haplopelmy to najpiękniejszy rodzaj i bardzo lubie ptaszniki podziemne mają wsobie to coś :) bardzo dobry art.

krecik
16-07-2008, 01:22
Dobry art. Dla mnie też są to "fajne" ptaszniki. Mają bardzo ciekawy styl polowania, a do tego są piękne.

Betonowe_Buciki
16-07-2008, 01:35
Kiedy kupiłem pierwszą "dziure" to szybko chciałem ją sprzedać.Teraz mam 3(narazie tylko 3) i podobają mi sie to bardzo.Dobry notka.

serjtankian
16-07-2008, 14:12
Naprawdę niezły artykuł, najbardziej podobało mi się zdanie o tych % które nam zostają, i jest to prawda, pająki są nudne ale każdy ich ruch, każda wylinka sprawia mi taką przyjemność. Haplo są ładne ale jeszcze długo sobie poczekam, zanim zwiększę hodowle o taką "dziure w ziemi" (rodzice).

Nina
16-07-2008, 14:31
a ja jak na razie nie mam żadnego pajączka podziemnego, ale dzięki nim zaczęłam interesować sie ptasznikami :) ale już niedługo powiększy sie moja malutka kolekcja :P pozdrawiam wszystkich :) świetny artykuł

gromek
16-07-2008, 15:23
Bardzo fajny artykuł, pupilki też bardzo ładne, nie posiadam jeszcze żadnego podziemnego ptasznika, nie ukrywam, że bardzo bym chciał, ale nie wiem co kupić na początek. A poza tym podziemne potrzebują dużej wilgotności, a ja mieszkam w internacie i jestem w domu tylko od piątku do niedzieli, wiec nie wiem czy zapewnił bym im odpowiednią wilgotność. :(

Tretis
16-07-2008, 20:36
Fajny artykuł. Co do haplo itp, na początku byłem zawiedziony podziemnym pająkiem (H.gigas) siedział cały czas w norze, wychodził czasem 1-3 w nocy. W końcu padł. Potem zakupiłem haplopelme, również byłem zawiedziony, okazał się samcem i również wychodził bardzo rzadko. Ale ostatnio kupiłem kolejnego gigasa i siedzi cały czas na przy wyjściu z norki, poza tym na na cały tunel mam podgląd bo jest przy szybie. Więc nie kierujmy się tym czy jest to pająk podziemny/naziemny/nadrzewny bo częściej widze podziemne niż Irminke czy Vagansa który nie wychodził od 3 miesięcy :D.

newblood
16-07-2008, 21:22
aTa, co jak co :D miałem w hodowli kilka Haplo - niektóre przez parę dni, jedne dłużej ale jedynym wyjątkiem kiedy zaczynały kopac norki to był czas przed wylinką - to samo u moich znajomych. Haplo są piękne i zadziwiająco szybkie - tzw, cud, miód i orzeszki :P ... przed kupnem też miałem obawy - kurde chodowac dziurę, jednak mimo Haplo uwielbiam Poe i otóż te dwa gatunki są moimi faworytami wśród ptaszników :P

johnson19
23-07-2008, 16:15
Bardzo dobrze napisany art:) Ja też uwielbiam Haplo. Te pająki trzeba umieć obserwować, a jak się to potrafi to dopiero wtedy można ujrzeć ich piękno:D

A to ode mnie :) Ornithoctonus aureotibialis

http://images27.fotosik.pl/252/c132a988b79d97d4m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c132a988b79d97d4)

Demonek
23-07-2008, 17:11
Ja mam małą H. albostriatum (L5). Kupiłem ją przez "przypadek" bo ja mam taki zwyczaj, że licytuję byle jakie pająki jak jest niska cena :) i tak się stało że właśnie tanio wylicytowałem tą Haplo. Jestem z niej zadowolony bo szarpie się ze świerszczami 2x większymi od niej a na dodatek zrobiła sobie tunel przy ścianie i widzę co tam u niej :D

raptor43
23-07-2008, 17:13
Świetny art ;]
sam hoduje podziemnego i bardzo rzadko go widze ;] ale i tak go kocham ;p

//Ortografia - aspoleczna

Loskens
23-07-2008, 21:29
świetny art :-)
też zaczynam przygodę z Haplo (lividum L2)

spajki
24-07-2008, 13:28
Super art ja osobiście nie mam jeszcze podziemnego ale mam zamiar sobie kupić E.murina :p

Devil
25-07-2008, 00:22
spajki dobry wybór ;) ale trzeba uważać.

cupi
25-07-2008, 01:11
niestety nie jestem jeszcze doświadczony w hodowaniu ptaszników więc podziemny odpada, ale muszę przyznać, że są śliczne. Naprawdę świetny art. Zachęca do hodowli tych, chyba najpiękniejszych ptaszników. Ja na razie nawet o podziemnych nie marzę. Jak ostatnio powiedziałem dziewczynie, że podoba mi się Heteroscodra maculata od razu zrobiła raban :D a ja tylko powiedziałem, że mi się podoba... :D więc silnie jadowite odpadają :D

porthole
26-07-2008, 16:30
W tej chwili mam 4 ptaszniki podziemne, z czego 3 to haplopelmy, dwie prawie dorosłe i jedna jeszcze mała mimo 7 wylinki. I jak dla mnie są to najfajniejsze pająki, niby dziura w ziemi, ale z drugiej strony te pająki są bardzo aktywne w porównaniu z naziemnymi, które miałem. Nie wiem tak naprawdę, co mnie urzekło w tym rodzaju pająków, ale nie żałuję, bo są wspaniałe! Polecam je każdemu!

k0szmar
26-07-2008, 18:26
moze i ja sie skusze niebawem na jakas haplo hmmm <marzyciel>
a art fajnie sie czytalo

Devil
26-07-2008, 22:34
Dla mnie najładniejsze są nadrzewne ;). Ale podziemne mają w sobie urok :P

Danny544
27-07-2008, 00:45
Ciekawy artykuł ^^. Sam niedawno skusiłem się na podziemnego i wcale tego nie żałuję. Zdecydowanie jedne z ciekawszych pająków i aktualnie przymierzam się do zakupu terra "L" żeby zobaczyć w całej okazałości co ten pają potrafi wymajstrować w domowych warunkach. :)

snochems
03-08-2008, 18:45
Super artykul. Ja narazie mieszkam z rodzicami i z małym bratem to ze wzgledu na nich nie kupuje Haplo. ale jak już bede mieszkał sam to hehe moj ulubieniec H. lividum napewno zamieszka ze mna.

Pozdrawiam i życze sukcesów.

siwyy
05-08-2008, 21:22
Super art. Ja obecnie też hoduje Haplopelme lividium jest to przepiękny ptasznik. Mój zawsze wychodzi o zmierzchu :). Codziennie wychodzi tak wieczorkiem i czasami tak popołudniu :). Tak jak ktoś napisał na poprzedniej stronie też na niego trafiłem przez przypadek :).

owcarnia
07-09-2008, 02:55
mi z 3 lividek zostaly 2 bo jedna sie byla wyrosla na samca. Gdyby jeszcze nie brudzily tak strasznie i wynosily wylinki to juz by bylo w ogole super :) A tak mam jedna prawienapewnosamice i jedno cos niewiadomych rozmiarow i niewiadomej wylinki.

Nie.Raszuj.Przez.Trawnik.
07-09-2008, 13:48
Mnie to nie obchodzi czy pająk cały czas chodzi po terrarium :) lubie miec swiadomosc ze utrzymuje go przy zyciu i sie nie stresuje jak siedzi w norce :)
Mam P.cambriego i C.crawshayi :) dwa topsecret

jaro82
18-09-2008, 20:43
to te podziemne tunele grozy budowane z wielkim kunsztem..niosące smierć dla potecjalnej ofiary :) rzeczywiscie jest w tym jakaś magia i tajemniczość przyprawiające o gęsią skórkę :)

GregorWalas1986
18-09-2008, 21:39
:) Przyznam rację Haplopelma spp. jest bardzo pięknym gatunkiem :)

Osobiście raczej nigdy nie zaopatrzę się w jakiegokolwiek jadusa :(
Mimo tego, że uwielbiam te wspaniałe zwierzęta, darzę je za dużym respektem, ze względu na siłę ich jadu ....

Lecz, staram się uzupełniać moją skromną kolekcję w równie piękne, lecz mniej jadowite ptasiory :)

Pozdrawiam Grzegorz