PDA

Pokaż pełną wersję : Kokos Co i jak z włóknem kokosowym

NiK156
16-07-2008, 03:50
Witam mam robotę bo pajączki już się szykują do wysyłki a ja jeszcze im nic nie przygotowałem o to moje pytania
1. Mam włókno kokosowe twarde jak kamień(ściśnięte) i jak to włókno zrobić żeby dać troszeczkę do pojemnika trzeba całe rozmoczyć czy jak żeby dać do pojemnika coś jak kliszowka tylko większe 100ml (każdy się domyśla co to xD)
2.Jak dużo dać tego włókna(cm) i co ile trzeba wymieniać żeby coś się tam nie zalęgło.
3.Czy jak zrobię dziurki w pokrywie to wystarczy czy trzeba zrobić na całym pudełku wokół.
4.Tym pudełkiem jest pojemnik na mocz nowy!! i moje pytanie jest z pudełka się ulatnia zapach plastiku (wywietrzyłem ale czasem jeszcze może być) czy to możesz zaszkodzić pająkowi czy trzeba jakoś te pudełka sparzyć woda czy coś,2 pajączki L2 A.gienia, ptasznik olbrzymi.
to chyba wszystko jak będę miał pytania to napisze pozdrawiam

GregorWalas1986
16-07-2008, 05:02
1. Mam włókno kokosowe twarde jak kamień(ściśnięte) i jak to włókno zrobić żeby dać troszeczkę do pojemnika trzeba całe rozmoczyć czy jak żeby dać do pojemnika coś jak kliszowka tylko większe 100ml (każdy się domyśla co to xD)

Odetnij kawałek nożem, bądź piłką i ją rozmocz :)

2.Jak dużo dać tego włókna(cm) i co ile trzeba wymieniać żeby coś się tam nie zalęgło.

Ja zawsze dawałem ok 1-2 cm. / Najlepiej co wylinkę ...

3.Czy jak zrobię dziurki w pokrywie to wystarczy czy trzeba zrobić na całym pudełku wokół.

Pewnie wystarczy, lecz dla lepszej wentylacji możesz jeszcze parę dziurek wokół zrobić

4.Tym pudełkiem jest pojemnik na mocz nowy!! i moje pytanie jest z pudełka się ulatnia zapach plastiku (wywietrzyłem ale czasem jeszcze może być) czy to możesz zaszkodzić pająkowi czy trzeba jakoś te pudełka sparzyć woda czy coś,2 pajączki L2 A.gienia, ptasznik olbrzymi.

Nie trzeba, nie zaszkodzi to pajączkowi :)

Również pozdrawiam Grzegorz

kubcok
16-07-2008, 05:15
1. Weź jakąś piłkę i odpiłuj kawałek o grubości ok. 2cm i podlej woda. Włókno które Ci zostanie możesz przechować w jakimś pojemniku np. na żywność.
2.Około 3cm, podłoże możesz wymieniać gdzieś co 2 wylinki(Jeśli dojrzysz pleśń lub coś co Cię zaniepokoi to oczywiście wcześniej :)).
3.Wystarczy jak zrobisz w pokrywce
4.Nie powinno im to zaszkodzić, moim pajączkom nic złego sie nie dzieje.

info-0
16-07-2008, 11:16
Co za bujdy -.-. Włókna możesz nawet przez rok nie wymieniać jeśli nie ma potrzeby. Nawet odrobina pleśni nie zaszkodzi, ale wygląda okropnie w terrarium (czy wy ludzie na prawdę myślicie, że w naturze pająki żyją w takim raju jak my im robimy?).

Ja proponuję zakupić od razu pojemniki na mocz i nie męczyć się z kliszówkami z których pająk może łatwo uciec przy otwieraniu.

Najlepiej rozmoczyć całe włókno od razu w jakiejś misce i tam trzymać rozmoczone już włókno.

Jak zrobisz dziurki tylko na górze to wystarczy, chociaż lepsza cyrkulacja powietrza będzie jak jeszcze zrobisz dziurki na boku pojemnika na dole :).

Zapach nie szkodzi.

GregorWalas1986
16-07-2008, 16:03
Co za bujdy ..... Nawet odrobina pleśni nie zaszkodzi ...... w naturze pająki żyją w takim raju jak my im robimy?).

Nom :) ale skoro już, żyją u nas w hodowli, to dlaczego nie mają mieć lepiej.
A na forum nie brakuje postów typu "Pleśń atakuje mojego ptasiora" :) - i po co to ??
Spora ilość młodych hodowców, nawet nie wie, że ma sprzątać resztki pokarmu :(

Ja proponuję zakupić od razu pojemniki na mocz i nie męczyć się z kliszówkami z których pająk może łatwo uciec przy otwieraniu.

Przecież on właśnie zakupił pojemnik na mocz :)

Najlepiej rozmoczyć całe włókno od razu w jakiejś misce i tam trzymać rozmoczone już włókno.

Można, ale po co ?? :)
Ja jak potrzebowałem kawałeczek, to rozrabiałem tylko kawałek -- ale to moja indywidualna sprawa ( sprasowane mniej miejsca zajmuje :) )

Jak zrobisz dziurki tylko na górze to wystarczy, chociaż lepsza cyrkulacja powietrza będzie jak jeszcze zrobisz dziurki na boku pojemnika na dole :).

Zgadzam się :)

Zapach nie szkodzi.

Zgadzam się :)

Pozdrawiam Grzegorz

info-0
16-07-2008, 18:07
A fakt :P.

Ano po to nie wolno robić im sterylnych warunków, bo stają się one słabsze od rówieśników w naturze. Możliwe, że brzmi to śmiesznie, ale opieram to na badaniach prowadzonych na myszach i innych. Takie osobniki hodowane w sterylnych warunkach w zetknięciu z powietrzem pełnym bakterii po prostu zdychały bardzo szybko :P.

Moim zdaniem nadopiekuńczość co niektórych osób na tym forum szkodzi pająkom a nie pomaga.

Glaurung
16-07-2008, 18:16
Zgodzę się, że lepiej wykorzystać tylko kawałek brykietu włókna, ale zabawy w piłowanie, cięcie i inne cuda to strata czasu. Te brykiety z podłożem są jakby składane warstwami - podważasz nożem i kawałki same odpadają.

A wymienianie podłoża co wylinkę czy tam dwie, to bezsens. Lepiej wymieniać dopiero jak się zrobi naprawdę syf - po co psuć pająkowi gniazdo, żeby tracił niepotrzebnie energię na robienie nowego (jeżeli jakieś zrobił)? Jak pojawi się pleśń to można usunąć dany fragment podłoża tylko. Rzadko wymieniane podłoże niekoniecznie musi się wiązać z brakiem dobrych warunków, jeśli regularnie sprzątamy terrarium.

NiK156
16-07-2008, 20:48
Dobra wielkie dzięki za odpowiedzi jeszcze dodam że krojenie wapna mam za sobą spadło mi na podłogę i się połamało mam szczęście ze nie nogę xD jak można moda prosić to niech nie zamyka tematu to jeszcze będe pisał jak będe miał jakieś pytania. dzięki wszyskim

GregorWalas1986
17-07-2008, 03:11
Moim zdaniem nadopiekuńczość co niektórych osób na tym forum szkodzi pająkom a nie pomaga.

Nie mówiłem, że "NiK156" ma stać nad ptasiorem i go cały czas pilnować, czy coś w tym stylu, aby tylko mu zapewnić sterylne warunki. Wymiana włókna, co wylinkę, bądź 2, nie wiąże się przecież, z żadną sterylnością :)

Chłopakom "LorD" & "Glaurung" muszę jednak przyznać rację, że troszeczkę przesadziłem z twoimi L2 :)
Ja osobiście nie wymieniam za często podłoża, ponieważ mam już spore ptasiory, więc w sumie
u mnie teoria z wymiana podłoża co wylinkę, bądź 2, nie jest zła, czyli co ok. 7-12 miesięcy.

Pozdrawiam Grzegorz