PDA

Pokaż pełną wersję : Budowa terrarium Dla skorpiona.

Devil
17-07-2008, 00:28
Witam mam pytanie jak zrobić pokrywę dla skorpiona chodzi o terrarium 25x25x30 wiem że to nie to forum ale na pewno wiecie ocb ;) Chodzi mi o gatunki bardzoo niebezpieczne i zależy mi na mocnej i porządnej pokrywie. Myślę że zrobię terrarium otwierane tylko od góry. Jak byście to zrobili ? Bo z tego co wiem skorpiony umieją wspinać sie po silikonie w rogach terra i przesunąć szybę górną wiec chciał bym jakies zamki itp... ale czy takie istnieją, gdzie kupić, jak zamontować i czy są skuteczne ?

Z góry dzięki. Liczę na was :)

Bonczek
17-07-2008, 03:10
Ja zaproponuję Ci coś takiego. Mam podobne u irminki i dobrze się sprawdza (pokrywa jest lekka więc musiałem coś wykombinować).

http://i53.photobucket.com/albums/g49/Bonczek303/beztytuu.jpg

"Oczko" wyginasz z jakiegoś drutu i przyklejasz poxipolem czy czymś podobnym. Część ruchomą wykonujesz z jakiejś blaski czy czegoś podobnego. Najlepiej by było gdyby to coś mogło się wyginać w miejscu "załamania" (na krawędzi). Ja użyłem do tego celu zawiasów ze sklepu modelarskiego. Potem wycinamy dziurkę tam gdzie będzie przechodziło "oczko" i zakładamy jakiś patyczek- viola! Proste, tanie i skorpion tego nie otworzy :) (pokrywa na zawiasach, ale gdyby była odsuwana też nie powinno być problemu z zastosowaniem tego patentu).

Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam
Maciek