PDA

Pokaż pełną wersję : Nietypowa karmówka - czy można podać?

venomous
17-07-2008, 16:52
Witam serdecznie,

W związku z często pojawiającymi się pytaniami na temat pokarmu dla pająków nie pochodzącego z hodowli, pragnę rozwiać pewne pytania i wątpliwości.

Zaletą karmienia pająków tak zwanym planktonem polnym, jestem łatwa dostępność i zerowe koszty, oraz urozmaicenie pokarmu a co za tym idzie dostarczania, różnorodnych składników pokarmowych potrzebnych ptasznikowi.

Przed złapaniem odpowiedniego pokarmu i podaniem go pająkowi, należy posiadać podstawową wiedzę na jego temat, odradzam łapania pokarmu, o którym nie mamy żadnych informacji - proponuje wyjść z założenia, iż jest potencjalnie szkodliwy.
Ważną sprawą dla miłośników przyrody jest również nie szkodzenie jej, tak więc zachęcam do odwiedzenia strony zawierającej zwierzęta objęte ochroną gatunkową w Polsce http://tiny.pl/27qc .
Dodatkowo pokarm złapana na łące powinien być znaleziony daleko od drogi i innych zanieczyszczeń (pola uprawne, na których stosowane są nawozy chemiczne) - gdyż te zanieczyszczenia mogą doprowadzić do komplikacji zdrowotnych ptasznika, lub jego śmierci.
Przed podaniem owada znalezionego samemu, należy do dokładnie obejrzeć pod kątem pasożytów zewnętrznych (np. roztocza)
Nie możemy być jednak pewni, czy owad karmowy nie posiada pasożytów wewnętrznych np. nicieni odsyłam do foto tematu Dark'a http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?t=7413

Na wstępie chciałem również odradzić karmienia naszych podopiecznych żabami i ślimakami. Większość żab występujących w Polsce znajduje się pod ochroną, dodatkowo zarówno ślimaki jak i żaby pokryte są śluzem mogącym zatkać płucotchawki ptasznika i doprowadzić do jego śmierci.

Owadami nie polecanymi w karmieniu ptaszników są również muchy i mrówki.
Nie zawierają one praktycznie żadnych substancji odżywczych, muchy bardzo często zarażone są pasożytami, a mrówki posiadają kwas metanowy HCOOH, który może wpłynąć niekorzystnie na karmione młode ptaszniki.
Gdzieś ostatnio słyszałem o próbie karmienia ptasznika "normalnie" i samymi muchami - osobnik karmiony muchami przy tej samej wylince był znacznie mniejszy!

Kolejną sprawą przed która chciałem przestrzec jest wielkość pokarmu, oraz sposób jego żywienia.
Drapieżniki mogą być potencjalnie groźne dla naszego pupila, dlatego należy dobierać je odpowiednio wielkościowo.
Osy, które są dobrym pokarmem odżywczym szczególnie dla pająków nadrzewnych posiadają jad, który w razie wstrzyknięcia może doprowadzić do śmierci ptasznika, dlatego należy w razie podawania tego pokarmu starać się, aby był oszołomiony, lub pozbawiony żądła, dotyczy to także szerszeni, pszczół itd.

Część hodowców podaje swoim podopiecznych rybki - uważam, iż jest to dobry pokarm, jeżeli chcemy skarmić nadmiar swojej hodowli np. gupików. Nie należy jednak traktować ich jako podstawę diety ptaszników !

Kolejnym dobrym pokarmem dla pająków (przy spełnieniu wszystkich opisanych powyżej warunków) są : ćmy i motyle. Nie mają one możliwości zaszkodzenia pająkowi (z wyjątkiem ciem z rodziny kraśnikowatych, wydzielających szkodliwe substancje).

Koniki polne są odpowiednim pokarmem dla naszych podopiecznych,
duże pasikoniki (zielone) są jednak drapieżnikami i nie należy podawać ich zbyt małym pajączkom.

Chrząszcze
Są polecanym pokarmem dla ptaszników, szczególnie popularny jest Melolontha melolontha - chrabąszcz majowy z uwagi na swoje imponujące rozmiary, należy pamiętać jednak o silnych szczękach tych owadów i nie podawać ich młodym pajączkom, gdyż może skończyć się to uszkodzeniem ptasznika.
To samo dotyczy Turkucia podjadka.

Postarałem się odpowiedzieć na część najczęściej zadawanych pytań na forum dotyczących nietypowej karmówki, mam nadzieję że udało mi się rozwiać część wątpliwości.

pozdrawiam
venomous

ŹRÓDŁO - forum arachnea.org, wikipedia, doświadczenia, wiedza i informację własne.

bob135
18-07-2008, 21:12
Drobna poprawka:
Mrówki posiadają kwas mrówkowy ;p . Ale ogólnie artykuł przydatny dla młodych hodowców.

venomous
18-07-2008, 21:24
O ile dobrze mi wiadomo,kwas mrówkowy to nazwa zwyczajowa :)
Kwas mrówkowy to poprawna nazwa kawsu. Występuje w jadzie mrówek, parzydełkach pokrzyw - mpx

Tallur
18-07-2008, 23:29
Mam pytanie. Czy po takiej rybce zostaje w pojemniku duzo "resztek" ?

mizer
19-07-2008, 00:23
Nie, pająk bardzo ładnie wszystko zwinie w kuleczkę i zostawi w odpowiednim dla niego miejscu. Wystarczy wyjąć.

PoLoK
19-07-2008, 02:06
a mam pytanie skad mamy pewnosc ze pasikonik i inne takie owady nie przechadzaly sie wlasnie takimi polami wiemy ze one migrują:confused::confused:

//Ortografia - aspoleczna

Muminek24
19-07-2008, 02:41
[quote=venomous;150471]
Nie zawierają one praktycznie żadnych substancji odżywczych, muchy

Co za bzdura !!! mucha wsuwa wszystko począwszy od psiej kupy kończąc na najróżniejszych owocach, najedzona mucha jest jak najbardziej odżywcza, Jedynie mucha po narodzinach (wykluciu się z kokonu) jest uboga (jak chyba wszystko co wychodzi z poczwarki i musi się najeść) gdyż jest to ostatnie stadium owada i całą energie zużyła na przepoczwarzenie się, i to nie prawda że muchy najczęsciej są zarażone pasożytami to wina amatorów którzy nie potrafią odróżnić pasożyta od młodych larw muchy, gdyż niektóre są żywo rodne.

Gdzieś ostatnio słyszałem o próbie karmienia ptasznika "normalnie" i samymi muchami - osobnik karmiony muchami przy tej samej wylince był znacznie mniejszy!

przykład kompletnie bez sensu, a wina muchy bez podstawna, to samo mogło by się stać jak byś karmił pająka tylko i wyłącznie świerszczami, albo drewno jadami, pinkami; czy li by było tylko i wyłącznie jedno źródło substancji odżywczych, a to jeszcze zależy czym i jak karmimy naszą karmówke dla pająków różnorodność jest bardzo ważna.

a co do mrówek to zwykłe faktycznie mogą być ubogie, ale te grube ze skrzydełkami są jak najbardziej odżywcze i do tego są leniwe i nie bronią się tak jak zwykłe mrówki, u mnie z taką poradził sobie kątniczek wielkości paznokcia u małego palca u nogi, gruby po posiłku był taki że przez prawie tydzień nie ruszał żadnego pokarmu, nawet komara olewał :D

info-0
19-07-2008, 03:04
Sam piszesz bzdury.

Muchy mają g*wno nie wartości odżywcze. Są najmniej pożywną karmówką zaraz po mrówkach. Muchy są żyworodne? A to ciekawostka biologiczna :D.

Nie nie stałoby się to samo, bo mączniki, świerszcze i karaczany posiadają dużo więcej białka niż muchy ;).

Co do much niestety było to udowadniane nie raz, że są nosicielami różnego syfu (chyba, że mamy hodowlę) i po przepoczwarzeniu z pinek mają mało wartości odżywczych w sobie.

Peace.

Zawau
19-07-2008, 03:10
mucha wsuwa wszystko począwszy od psiej kupy kończąc na najróżniejszych owocach, najedzona mucha jest jak najbardziej odżywczaNiestety, "nafaszerowany odchodami" nie oznacza tego samego co "odżywczy".

to nie prawda że muchy najczęsciej są zarażone pasożytami to wina amatorów którzy nie potrafią odróżnić pasożyta od młodych larw muchy, gdyż niektóre są żywo rodne.Po pierwsze, piszemy "nieprawda" i "żyworodne". Po drugie, muchy w 99,9% przenoszą syfy, bakterie i pasożyty. To, że jedna mucha na 100 nie będzie nosicielem żadnego syfu, nie oznacza, że muchy są "czyste". Jak już napisałeś - żerują na odchodach, a także na gnijącym jedzeniu, martwych zwierzętach etc, bo wydzielają intensywne zapachy, które przyciągają muchy skuteczniej niż inny pokarm.
Jeszcze o żyworodności. Wiesz w ogóle, co oznacza ten termin? Chyba nie, skoro twierdzisz, że jakikolwiek owad może być żyworodny.

Ogólnie, to nie twórz dziwnych teorii, na które nie ma żadnych dowodów. I myśl o kotkach.

venomous
19-07-2008, 09:25
a mam pytanie skad mamy pewnosc ze pasi konik i inne takie owady nie przechadzaly sie wlasnie takimi polami wiemy ze one migroją:confused::confused:

Niestety nie można mieć takiej pewności, dlatego karmówka niehodowlana jest stosunkowo niebezpieczna. Nie ma oczywiście co przesadzać, że jak podamy raz konika polnego to od razu pajączek padnie - ale nigdy nie wiadomo do końca.

Konditoran
19-07-2008, 10:21
Ludzie :| A pająki w swoim naturalnym środowisku mają szame z własnej hodowli :| ?

venomous
19-07-2008, 11:23
Ludzie :| A pająki w swoim naturalnym środowisku mają szame z własnej hodowli :| ?

Mają również pleśń , roztocza , grzyby naturalnych drapieżników, nie żyją w zamkniętym terrarium itd.

Ten stary jakże dobrze znany argument jest kompletnie pozbawiony sensu.

Jeżeli hodujesz ptaszniki,to starasz się zapewnić im jak najlepsze warunki, a co za tym idzie najdłuższe życie.
Jak wiesz, a może i nie - ptaszniki stosunkowo rzadko dożywają w naturalnym środowisku tylu lat , co w terrarystycznej hodowli.

Kopik
19-07-2008, 12:25
Fajny artykuł Ci wyszedł stary. Muszę przyznać, że o rybkach nie wiedziałem :P Mogłeś jeszcze wspomnieć o podawaniu normalnego mięsa, bo zdania co do tego są dosyć podzielone, jedni mówią żeby podawać, inni że nie.

Gratuluję i pozdrawiam.

voyager156
19-07-2008, 13:31
Bardzo dobry artykul, podsumowuje duzo watkow oraz zbiera je razem w jedno. Ostatnio duzo czytam o karmieniu pokarmem z lapanki. Chcial bym tego sprobowac. Tylko ze nicienie- to mnie zdecydowanie zniecheca. Zna ktos jakis sposob zeby rozpoznac czy dany owad moze byc ich nosicielem? Da sie to wogole jakos wyczaic- czy pozostaje tylko zdanie sie na slepy fart?

venomous
19-07-2008, 14:58
Możesz go rozciąć i zobaczyć co w środku.. :)

Muminek24
19-07-2008, 22:25
nie wiemy na czym żerowała dzika mucha, a te które sami trzymamy mogą być jak najbardziej odżywcze, a co do wypowiedzi że mucha nie może być żyworodna, to niech autor poczyta sobie o różnorodności much. A kwas mrówkowy jest szkodliwy jeśli mrówka zdąży go użyć jako broni, kątnikom dawałem co jakiś czas mrówkę od maleńkości i nigdy nie zauważyłem czegoś złego :D każda karmówka jest dobra jeśli ją sami hodujemy i dbamy o nią.

Zawau
20-07-2008, 21:15
a co do wypowiedzi że mucha nie może być żyworodna, to niech autor poczyta sobie o różnorodności much.

Definicja żyworodności:

Żyworodność (viviparia) – rodzaj rozmnażania cechujący ssaki (poza rzędem stekowców).
U ssaków, powstały w wyniku zapłodnienia wewnętrznego, zarodek rozwija się w układzie rozrodczym matki, substancje odżywcze czerpiąc za pośrednictwem krwi z jej organizmu.

Żyworodność spotykana jest także u innych zwierząt: ryb, niektórych gatunków gadów, płazów czy owadów, przybiera u nich jednak inną formę - zarodek rozwija się również w ciele matki, ale wewnątrz jaja i wylęga się z niego dopiero przed (czasem w trakcie lub bezpośrednio po) opuszczeniem dróg rodnych. Taki sposób rozmnażania nazywany jest jajożyworodnością.
Źródło - wikipedia.

Jak widzisz, jest wyraźna różnica między żyworodnością i jajożyworodnością. Dlatego nie ma owadów, które są stricte żyworodne z jednej prostej przyczyny - składają jaja, co wyklucza się z żyworodnością taką jaka występuje u ssaków (oprócz stekowców, które też składają jaja).

Muminek24
20-07-2008, 23:28
sory ale wikipedia nie jest zawsze dobrym źródłem wiedzy. A co do bakterii to przenoszą te niebezpieczne dla człowieka, przecież dur brzuszny albo gruźlica nie dotyczą pająków :)
dla ścisłości bo kolega mówi że nie ma owadów żyworodnych :) rodzina mszyc- Włochatkowate są żyworodne, krewniaki chrząszczy Cleoptera - Wachlarzoskrzydłe są żyworodne, i bez pokrewieństwa wśród chrząszczy zdarzają się gatunki żyworodne.

Ps. wikipedia mówi że nie ma owadów żyworodnych a w innym artykule że są, tworzą ją internauci, ją trzeba traktować jak forum gdzie jest więcej amatorów anie fachowców znajdzie się błędy to nie jest pewnik, a o OWADACH ŻYWORODNYCH można znaleźć dużo w necie.

Zawau więc to ty myśl o kotkach skoro nawet nie pofatygowłeś sie aby odszukać owada żyworodnego, tylko wpisałeś pierwsze co ci wyskoczyło w wyszukiwarce.

venomous
21-07-2008, 00:17
Muminek, naprawdę dość się ciekawych rzeczy od Ciebie na forum już dowiedziano, więc jeżeli masz informacje ciekawe, którymi chcesz się podzielić to daj jakieś WIARYGODNE źródło, lub chociaż powiedz skąd to wiesz.
Jak dla mnie możesz karmić wszystkim , nawet muchami hodowanymi na psiej kupie - to są ogólne informacje dla hodowców - każdy może uważać inaczej i karmić SWOJE pająki jak chce i czym chce.

Muminek24
21-07-2008, 01:21
podałem 2 nazwy owadów żyworodnych starczy, jak chcesz więcej to sam poszukaj wysil się, twoje źródła to forum i wikipedia w żadnym z nich nie ma że muchy przenoszą bakterie szkodliwe dla pająków i nie należy ich podawać, gdyby tak było to krzyżaki by dawno wyginęły jak już powiedziałem choroby ludzkie nie dotyczą pająków

Barlu
28-08-2008, 17:31
Fajny artykuł Ci wyszedł stary. Muszę przyznać, że o rybkach nie wiedziałem :P Mogłeś jeszcze wspomnieć o podawaniu normalnego mięsa, bo zdania co do tego są dosyć podzielone, jedni mówią żeby podawać, inni że nie.

Gratuluję i pozdrawiam.

Kolega pisze że zdania są podzielone, ok, a jak to wychodzi w praktyce i jakie to jest mięso (bez różnicy, tylko aby surowe?)? Pająk chętnie je takie mięso czy raczej "sie przymusza" ? Czasem w domu zawsze jest jakieś mięso, a i jest to urozmaicenie zawsze tez :rolleyes:

Twardy
29-08-2008, 21:34
pająk albo żre, albo nie żre, nie ma że sie zmusza

dałem kiedyś gieni i kędziorowi kawałek surowego schaba i padły jak kafki, więc skoro te niezniszczalne pająki mi od tego zdechły, to nie mam zamiaru ryzykować dalej...

xkeram
01-09-2008, 01:50
pająk albo żre, albo nie żre, nie ma że sie zmusza

dałem kiedyś gieni i kędziorowi kawałek surowego schaba i padły jak kafki, więc skoro te niezniszczalne pająki mi od tego zdechły, to nie mam zamiaru ryzykować dalej...

Może było po jakiejś płukance odświeżającej? Albo zaszkodziła im ta super czysta zmodyfikowana atmosfera w której mięso jest czasami przewożone ;>
Ja rzuciłem raz mały kawałek polędwicy wołowej (bo to sam jem na surowo - jedyne zresztą mięso które można bezpiecznie zjeść na surowo) minęło już trochę czasu i wszystko jest ok ;) Mieszkam od niedawna na niezłym za....u i zdaje się ze gdzieś niedaleko jest gniazdo szerszeni bo juz 3 ciągu tygodnia mi wleciały do mieszkania i stały się (po wcześniejszym oszołomieniu) urozmaiceniem diety pupili - wygląda na to im "smakują".

Pozdrawiam

Bombel
01-09-2008, 10:48
Bardzo dobry artykuł :) na pewno przyda sie początkującym hodowcom :P

//Ortografia - aspoleczna

Nie.Raszuj.Przez.Trawnik.
07-09-2008, 13:50
:) Przydatny artykuł przydatny.

RustyNail
08-09-2008, 17:35
Dla tych kłócących się. Niech poczytają ci co twierdzą że nie ma owadów żyworodnych. A szczególnie sam koniec.

U przedstawicieli tego rzędu występuje wyjątkowo duży dymorfizm płciowy.

Samce są stale uskrzydlone, posiadają duże oczy i wieloczłonowe czułki.

Niepodobne do innych owadów, nieuskrzydlone i pozbawione odnóży samice bardzo przypominają larwy; mają workowate ciało, zrośniętą z tułowiem głowę, oraz silnie uwstecznione narządy wewnętrzne: ich układ oddechowy i pokarmowy jest bardzo zredukowany, nie posiadają jajników ani jajowodów.

Występuje tu zjawisko neotenii: samice nie osiągają postaci dorosłej, a pozostają w ostatnim stadium życia larwalnego, w którym uzyskują zdolność rozrodu.

Samice pedzą zwykle pasożytniczy tryb życia w odwłoku innych owadów, głównie błonkówek. Samce dzięki silnie rozwiniętemu węchowi wyczuwają wabiące feromony i nakłuwają odwłok żywiciela swym narządem kopulacyjnym, przebijając również odwłok samicy wprowadzają płyn nasienny wprost do ich jamy ciała.

Samice części gatunków opuszczają ciało gospodarza, jednak odbywa się tutaj w ten sam sposób - samiec przebija odwłok samicy w dowolnym miejscu.

Często u wachlarzoskrzydłych wystepuje poliembrionia, część gatunków rozmnaża się wyłącznie dzięki dzieworództwie, a samce tych gatunków nie istnieją.

Wszystkie wachlarzoskrzydłe sa żyworodne.

----------------------------------------------------------------------------------------
A to dla tych co chcą karmić muchami,fragment z forum http://www.forum.biolog.pl/tematy14/owady-zyworodne-muchy-vt12938.htm :

Witam wszystkich,
mam pytanie dotyczące owadów. Wczoraj zabiłam muchę - wielką, czarną, bzyczącą, z przodu coś jej połyskiwało czerwonawo, ale się dokładnie nie przyglądałam, rozgniotłam na ścianie. No i... z odwłoka wysypało się 100 maleńkich, wijących się czerwi. Zupełnie nie znam się na rozmnażaniu owadów, toteż może ktoś mi powie, czy istnieją na świecie żyworodne muchy?
Dodam jeszcze, że rzecz miała miejsce na samym południu USA blisko granicy z Meksykiem.
----------------------------------------------------------------

P.S Co do much to nie sądzę żeby karmienie takim szajsem było dobre dla pająka.

Piwek
14-09-2008, 02:39
potwierdzam info, ze istnieja muchy zyworodne
przyklad z zycia (mojego) wziety
pewnego wieczoru wleciala do mojego pokoju spora (ok 1,5 cm) mucha, wtedy nie interesowalem sie terrarystyka co za tym idzie nie mialem ptasznikow. pomyslalem, ze w nocy mi nie da spac wiec zalatwie ja za wczasu. zginela od mocnego ciosu kapciem, ale... z jej zwlok zaczely wypelzac malutkie biale robaczki (mniejsze od larw owocowek)...