PDA

Pokaż pełną wersję : Brachypelma dc a wielkość pojemnika

osman.
18-07-2008, 17:28
Witam, w przyszłym tyg ma dojść do mnie paczka z b.smithi l3. Oczywiście pierwszym pojemnikiem będzie dobrze znany moczbox, ale planuje na l5-l6 ulokować pająka w średnim faunabox'ie. Czytając rozne artykuły natrafiłem na pewne info, mianowicie jeśli pająk ma za duży pojemnik robi sie bardziej agresywny w związku z potrzeba szukania pożywienia. Wydaje sie ze to nawet dobrze, ale proszę bardziej doświadczonych hodowców o opinie. Z góry dziękuje.

mpx
18-07-2008, 17:31
Gdzie to przeczytałeś? Bo to że ptaszniki stają się bardziej agresywne w większych pojemnikach to mit :P

osman.
18-07-2008, 17:39
Przy kupnie pająka koleś mi wysłał na maila : jak paczka jest zapakowana i jak ją otworzyć, i ala kompendium w którym jest napisane "Wazne jest zeby pajak nie mial zbyt duzej przestrzeni. Ma wowczas problemy ze znalezieniem pokarmu i robi sie agresywny." - bzdura ? confused

*ToMeK*brd
18-07-2008, 17:42
Pajaki w mniejszych pojemnikach moga byc agresywniejsze... te ktore buduja gniazda sa zawsze praktycznie. Jezeli gniazdo zajmuje praktycznie zala powierzchnie pojemnika.. a pajak jest prawie tak duzy jak pojemnik. Wtedy nasz pupil moze takze niespodziewanie wyleciec z boxa oraz moze takze ukasic.

*ToMeK*brd
18-07-2008, 17:48
jak paczka jest zapakowana i jak ją otworzyć, i ala kompendium w którym jest napisane "Wazne jest zeby pajak nie mial zbyt duzej przestrzeni. Ma wowczas problemy ze znalezieniem pokarmu i robi sie agresywny." - bzdura ? confused Kto CI sprzedal tego pajaka ? L 3 nie jest w stanie przegryźć Twojej skory, po 1, po 2 nie zaatakuje Cie na pewno maly pajak tym bardziej po podrozy. Nie ma problemow ze znalezieniem... tym bardziej jezeli karmowka jest zywa. Przeczytaj kompendium na forum i artykuły. Zapisz sie do programu mecenat. Zycze powodzenia w hodowli ;))

//Ortografia -.- - aspoleczna

osman.
18-07-2008, 17:58
No ze L3 jest nieszkodliwy to wiem, forum i artykuły czytam od paru dni. Z ta agresywnością chodziło mi o większe okazy. Tak czy siak dzięki za pomoc.

sekoo24
18-07-2008, 18:32
moj B. smithi 3,5 DC ma bardzo duzy jak na swoja wielkosc pojemnik i nie zauwazylem zeby byl w jakims stopniu agresywny.

s3in
18-07-2008, 18:52
Ja staram sie dawać pająkom jak największe terra, teraz mam juz ich dużo i niektóre są w mniejszych z racji na miejsce i właśnie u nich zauważyłem większą agresje itp.

serjtankian
18-07-2008, 19:06
Pamiętaj, że w naturze pająki nie mają ograniczonej przestrzeni, mają do dyspozycji niemal "cały świat", a i tak osobniki Brachypelm prawie zawsze są spokojne, pamiętaj, że temperament to cecha osobnicza. Im więcej miejsca, tym pająk ma więcej przestrzeni do chodzenia, zrobienia gniazda itp. Na dodatek pająk w dużym, ładnie wyposażonym boxie prezentuje się znacznie lepiej, niż w ciasnym pojemniku.

osman.
18-07-2008, 19:08
thx fellows ;]

do zamkniecia