Pokaż pełną wersję : Brachypelma albopilosum[złamała sobie kieł]
tomek160
18-07-2008, 23:56
Witam !
L11 B.albopilosum jeszcze miesiąc temu jadła. Podwalałem jej pokarm jednak go nie ruszała, dziś zauważyłem że ma nadłamany jeden kieł ( ok 40% ). Czy da radę jeść w takiej sytuacji? Jest dość napchana ale już dawno myślałem że będzie liniała, jest jednak o krok, może o dwa. Nie wiem jak długo czekać, czy podać jej pokarm w płynie. Jeśli ktoś to już robił, proszę o radę w jaki sposób mam to zmiksować i w jakiej postaci podać itp.
pozdro
Jeśli jest dość najedzona (napchany odwłok) i ma mieć niedługo wylinkę to nic jej nie będzie. Jeśli jednak będą problemy możesz spróbować podawać taki zmiksowany pokarm tzw. papke.
tomek160
19-07-2008, 00:28
:) przecież ja to wiem, pytałem w jaki sposób podawać papkę, czy wylać na torf czy rozmazać po ścianie ( żart ) itp. Jestem pewien że nie brakuje jej dużo, jest naprawdę b. napchana, jednak głoduje już naprawdę dużo czasu. Właśnie podniosła martwego robaka i odstawiła go w kąt. Czy uważacie, że pająk posiada instynkt samozachowawczy na tyle rozwinięty, że czując złamany kieł mogą wywołać przedwczesną wylinkę?
//Ortografia - aspoleczna
skoro ma jeden kiel zlamany to ma drugi sprawny wiec powinna uporac sie z pokarmem np martwym;]
Muminek24
19-07-2008, 02:17
nie jest tak źle :) skoro mówisz że jest tak bardzo napchana to normalne że robi głodówke :) a kieł pewnie odrośnie, to jak z nerką z jedną da sie żyć :D
tomek160
19-07-2008, 09:55
no właśnie nie byłem pewien jak poradzi sobie z jednym. Będę dalej czekał. Dzięki hopaki
haxxproxx
19-07-2008, 11:54
Daj jej spokój na jakiś czas. Jak już będziesz chciał karmić to rozgnieć świerszcze w dekielku od słoika i w tym jej podaj.
Utrzymuj stałą temperature na poziomie co najmniej 28*C - to przyspieszy wylinke.
Raczej jeśli brakuje tylko jednego kła to nic jej nie będzie
aspoleczna
21-07-2008, 18:19
Autor tematu już podziękował za odpowiedzi, więc zamykam. W razie czego proszę o PW, to otworzę :)
vBulletin - Arachnea.org